Ljusblå villa
Barn hoppar på trampolin
Barn hoppar på trampolin

Kan du klaga på grannens studsmatta?

Hur nära tomtgränsen får studsmattan stå och ska du verkligen behöva stå ut med gnissel, skrik och skratt från hoppande barn? Villaägarna reder ut vad som gäller.

Det finns inga regler om hur nära gränsen en studsmatta får placeras. Du får placera en studsmatta var du vill, förutsatt att du håller dig inom den egna fastigheten. Studsmattor är inte bygglovspliktiga, och det finns inga regler som säger att du måste ha medgivande av grannen för att placera en studsmatta nära tomtgränsen.

Prata med din granne om studsmattan

- En allmän regel är att grannar ska visa varandra hänsyn, så det skadar aldrig att prata med grannarna om placering innan du sätter upp din studsmatta. På så sätt kan du undvika konflikter längre fram, säger Anton Persson, förbundsjurist på Villaägarna.

Samma sak gäller om du upplever buller från grannens studsmatta. Kanske kan ni genom att prata med varandra komma fram till att grannen kan placera studsmattan på ett annat sätt, så att du inte blir lika störd? 

Tillsynsanmälan - sista utvägen 

Går det inte att nå en lösning kan du vända dig till din kommun och göra en tillsynsanmälan till miljönämnden. Är störningarna så allvarliga att de inte bör tålas, kan kommunen rikta förelägganden mot den störande grannen. Men om du bor i ett bebyggt område får du till stor del acceptera olika typer av ljud från grannarna, berättar Anton Persson.

- En anmälan om buller från studsmatta kommer i de flesta fall inte leda till några åtgärder från kommunen. Du riskerar tvärtom en konflikt med grannen. Därför bör tillsynsanmälan användas som en sista utväg – och först när du tror att du faktiskt är utsatt för oacceptabelt buller. 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.