Man i arbetskläder som tittar på bygge
Karin Hägglöf, förbundsjurist Villaägarna intervjuas
Karin Hägglöf, förbundsjurist Villaägarna intervjuas

Vad ska jag tänka på i kontakten med hantverkare?

Villaägarnas rådgivning tar emot cirka 25 000 samtal per år. En av de vanligaste frågorna handlar om hantverkare. Vi har därför tagit fram en film där Karin Hägglöf, förbundsjurist på Villaägarna, berättar om vad som gäller när du anlitar hantverkare, vilken hjälp du kan få av Villaägarna och vilka rättigheter du har som konsument.

Hur kan Villaägarna hjälpa mig - se filmen:

Att anlita hantverkare är något du kanske ser som ett nödvändigt ont. En skada uppkommer eftersom det inte har funnits tid eller kompetens att underhålla huset i tid och du är tvungen att i all hast hitta en bra hantverkare. Men det behöver inte vara så.

- Vi på Villaägarna hjälper dig som medlem att underhålla ditt hus genom tjänsten Min Villa så att du kan undvika oförutsägbara problem och kostnader. Och om du väljer att anlita hantverkare kan du få goda råd av oss både innan du anlitar en hantverkare och under hela renoverings- eller byggprocessen, säger Karin Hägglöf, förbundsjurist på Villaägarna.

Från rådgivning till checklistor

Villaägarna hjälper dig med juridisk- och byggnadsteknisk rådgivning och tillhandahåller infoskrifter på vår webbplats, bland annat en checklista för vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare. Tidigare har vi även erbjudit kurser i vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare och det är något vi ser att vi kan återuppta och utveckla. Dessutom har vi färdiga avtal på vår hemsida som våra medlemmar kan använda sig av när de inleder ett samarbete med en hantverkare.

- Vi hjälper våra medlemmar att förbereda sig så att samarbetet blir så framgångsrikt som möjligt helt enkelt, säger Karin Hägglöf.

Avtal, koll och kommunikation

Så vad är det viktigaste att tänka på i kontakten med hantverkare?

Se till att upprätta skriftliga avtal och gör bakgrundskontroller på hantverkaren.

- Med god kommunikation kan många missförstånd undvikas, säger Karin Hägglöf.

Min Villa - tar tempen på ditt hus

Min Villa är en digital tjänst som hjälper dig att hålla koll på hur ditt hus mår. Ett enkelt och smidigt sätt att ha koll på vad som har gjorts och vad som bör göras på huset. Med våra experters råd för hur du kan kontrollera och åtgärda eventuella brister får du en tryggare villavardag.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.