Två män i rutiga skjortor bygger altan
Gul pensel på burk och laserad planka
Gul pensel på burk och laserad planka
Premium

Anlita hantverkare? Skriv alltid avtal!

Skriv ordentliga avtal när du anlitar hantverkare och innan arbetet drar igång. Detaljerade skriftliga avtal är den bästa försäkringen du kan skaffa dig inför en renovering och minskar risken för att du blir missnöjd med din hantverkare och behöver bestrida fakturan.

Bli inte en av alla de tusentals som varje år kontaktar Allmänna reklamationsnämnden i ett desperat försök att få ordning på allt som gick snett vid renoveringen med en oväntat dyr faktura att bestrida. Genom att förbereda dig väl, sätta dig in i vad som ska göras och tydligt klargöra det i ett skriftligt avtal slippper du sannolikt bli missnöjd med din hantverkare.

Slipp bli missnöjd med din hantverkare 

Många beställare är en smula naiva och ger sig in i projekt utan att tänka efter ordentligt först. Tid och is i magen är de bästa råd man kan ge inför en renovering, något som många tyvärr missar. I stället förförs man lätt av den gyllene triangeln, bra-billigt-snabbt och drar igång ett renoveringsprojekt som kan sluta med oskäliga fakturor och att du som beställare blir missnöjd med din hantverkare och det utförda arbetet.

Detaljerade och skriftliga avtal är den bästa livlinan man kan skaffa sig. Det finns dessutom färdiga mallar för avtal som du kan använda dig av. På det sättet får du en övergripande bild av vad kostnaden landar på och minimerar risken för att behöva bestrida fakturan från din hantverkare när jobbet är gjort. 

Mall för avtal när du anlitar hantverkare

När du anlitar hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd har du enligt lag ett konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen. Via länken här nedanför hittar du bland annat Hantverkarformuläret som är lämpligt när du som enskild konsument är beställare av reparations- eller ombyggnadsarbeten. Avtalet mellan dig och hantverkaren bör nämligen vara skriftligt.

Oväntade prispåslag från hantverkare

Hantverkarformuläret består av ett ifyllnadsformulär och av de allmänna bestämmelserna. Det omfattar information om inblandade parter, omfattning av arbetet, pris, hantering av eventuella prispåslag, resor som milersättning och framkörningsavgift för hantverkare, betalningstider, tider för början och slut, garanti. Här kan också eventuella avrådanden från hantverkaren dokumenteras.

Formuläret bygger på en överenskommelse mellan Konsumentverket, Sveriges byggindustrier och Villaägarnas Riksförbund.

Här hittar du avtal och mallar som du kan använda när du anlitar hantverkare.

Anlita hantverkare genom Bra Byggare

Vi vet att många blir missnöjda med sina hantverkare och att det är svårt att hitta rätt. Därför finns BraByggare, Villaägarnas tjänst som gör det enklare och säkrare för dig att hitta hantverkare. Lägg upp ditt uppdrag, jämför offerter, läs kundomdömen och anlita den hantverkare som passar bäst för ditt projekt.

Tipslista för att slippa bli missnöjd på hantverkare

 • Var noggrann och skriv avtal
  Gör rätt från början och skriv tydliga avtal så minskar du risken att bli missnöjd på din hantverkare och behöva bestrida oskäliga fakturor. 

 • Använd våra mallar för avtal med hantverkare
  Varför uppfinna hjulet på nytt? Använd våra färdiga mallar för att vara säker på att allt viktigt är specificerat. I mallarna bestäms allt  från eventuella prispåslag och tid till framkörningsavgift för hantverkaren. 

 • Kolla upp dina rättigheter
  Genom att ha koll på dina rättigheter och ditt konsumentskydd kan du vara lugn under ditt byggprojekt. 

 • BraByggare och gör det svåra enkelt
  Genom att använda Villaägarnas tjänst BraByggare kan du känna dig trygg i att du anlitar bra och seriösa hantverkare.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.