Dator, block, penna och mobil på bord
Anteckningsblock, penna, mobil och dator

Lär dig bedöma hantverkarnas offerter

Det är dags för renovering och du har vänt dig till ett antal hantverkare med en förfrågan. Första rådet är att inte bli förförd av en trevlig attityd eller ett lågt pris. Det gäller att kolla vad som står i offerten och inte minst - se vad som saknas. Vi har pratat med två experter på området – här är vad de hade att säga.

Johan Leth upplevde problem med att hitta rätt hantverkare när han skulle renovera hemma och tyckte att det borde finnas något smartare sätt.

Man var tvungen att ringa 25 samtal för att få in tre offerter! Och allt man skulle kolla, f-skatt, certifiering, ingen har tid med det.

Det var så han kom på idén och startade brabyggare.se år 2006. Idag finns 2 000 hantverkare knutna till förmedlingstjänsten som numera ägs av Villaägarna.

Genom många egna renoveringsprojelt under åren och projekt kring sitt företag, har Johan hunnit bli något av expert som beställare av hantverkartjänster. 

Vad tydlig när du begär in offert

Att vara tydlig när du begär in en offert från en hantverkare är viktigt. Vad är det uppdraget gäller? Skriv ner allt du kommer på - var så specifik du kan i samtliga delar.

Det är lika bra att ta med så mycket som möjligt redan i offerten och inte vänta tills det är dags att skriva avtal – det är bästa sättet att minimera risken för missförstånd.

Lena Rönngren, som är förbundsjurist och chef för rådgivningsavdelningen hos ­Villaägarna, pekar på att det är lättare att jämföra olika offerter om de innehåller samma poster. Tänk fram för allt på att kolla om priserna är inklusive eller exklusive moms. 

Om det inte anges om priset är exklu­sive eller inklusive moms ska man som konsument kunna utgå från att det är inklusive moms. Lena påpekar dock att det är bättre att klargöra detta innan - för att undvika diskussioner i efterhand. 

Kontrollera hur mycket ROT-avdrag du kan göra

Vissa företag anger också arbetskostnaden efter det att ROT-avdraget är gjort. Då gäller det att du verkligen har rätt att få ROT-avdrag på den summan, det vill säga att du inte redan utnyttjat årets kvot eller att du inte har tillräckligt stor inkomst för maximalt ROT-avdrag. 

Lena menar att om det är viktigt att kunna göra ROT-avdrag på arbetena så bör det framgå av offerten eller avtalet att det ska göras.

Det är hantverkaren som sköter pappersarbetet för att få ROT-avdrag, och en del företag vill inte ta på sig detta, särskilt om det gäller mindre arbeten. 

Kom ihåg att fråga om städningen 

Det många glömmer bort är att fråga om byggstädning och bortforsling av skräp. Andra saker som är lätt att missa är att ta reda på om transporter, resor och material ingår. 

Du möter en trevlig hantverkare som ska förverkliga dina drömmar, du hamnar i "förälskelsefasen" av er relation och du avstår gärna från de där småjobbiga frågorna om städning. 

Fast eller löpande pris

Vilka är fördelarna med fast respektive löpande pris? Johan menar att det kan vara ok om det handlar om mindre okomplicerade uppdrag. Får du ett fast pris så finns alltid ett visst risktillägg inräknat.

Trots det så rekommenderas alltid fast pris för större arbeten. Ett fast pris innebär att risken hamnar hos hantverkaren, men det är denne som är bäst på att bedöma kostnaden och han/hon kan även påverka genom att till exempel jobba snabbare. Så kallat takpris är en variant av fast pris - men det är ganska ovanligt att man använder det.

Även om man har avtalat om fast pris kanske man under arbetets gång kommer på att man vill ha, eller att det krävs, tilläggsarbeten. Det är bra om det i offerten framgår timkostnad för tilläggsarbeten.

Ska man välja den billigaste offerten?

brabyggare.se märker Johan att fler och fler först tittar på omdömena om företagen innan de tackar ja till en offert. Kunderna är angelägna om att hitta kunniga hantverkare som man kan lita på. I förlängningen kan det även innebära att en duktig hantverkare verkligen kan få betalt efter förtjänst. 

Johan har en tumregel som innebär att har man fått in offerter från tre olika företag räcker det i princip alltid för att kunna göra ett bra val – om åtminstone två av tre är någorlunda inom samma prisspann så ger det en god ledtråd.

Två offerter däremot, som ger markant olika pris, kommer ge dig huvudvärk kring vem av dem som är ute och cyklar. 

Avtala om materialval 

En sak som flertalet undrar är om man ska ställa krav på kvaliteten på materialen i offerten eller avtalet. Johan menar det är "finlir" om det inte är en arkitekt inblandad som kan ha sådana krav.

Ytmaterialet väljer konsumenten oftast själv men det som finns därunder är det svårt att ha koll på som vanlig konsument. Sedan finns det förstås särskilda krav för hur man ska bygga till exempel badrum, där finns det reglerat.

Rent juridiskt är det så att om inget särskilt är avtalat när det gäller material och standard har hantverkaren rätt att använda billigaste material och bygga enligt enklaste standard.

Så om man har några särskilda önskemål för material och utförande är det alltså viktigt att detta framgår av offerten eller avtalet, säger Lena Rönngren.

Tidsåtgång i offerten

Kan man få en uppskattning av tidsåtgång i offerten? Lena mener att oftast kommer tidsplanen inte in förrän man skriver själva avtalet, och just detta att arbetet inte blir klart i tid är ett vanligt skäl till tvister.

Många kan berätta om hantverkare som försvinner iväg på andra uppdrag medan man förgäves väntar på att de sista listerna ska skruvas fast. Så se till att ha med färdigställande­datum i avtalet, och lägg in ett vite vid försening. Eller gör en överenskommelse om att slutbetalning inte sker förrän allt är klart.

Slutrådet blir: "Se till att ha det skriftligt!" Inte bara offerten, utan ännu viktigare är att få avtalet på pränt, när du valt klart bland dina offerter.

7 varningstecken i offerten

  • Offerten är dåligt specificerad. 
  • Organisationsnummer, företagsuppgifter och kontaktuppgifter saknas.
  • Det anges inte om priset är inklusive eller exklusive moms.
  • Krav på att du ska bestämma dig snabbt.
  • Förskottsbetalning krävs.
  • Delad entreprenad. 
  • Det saknas uppenbart delar i specifikationen – de kan då komma som otrevliga överraskningar och kostnader senare i processen.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.