stopp-text på asfalt
Hammare och spik
Stopp på asfalt

Varning för oseriösa hantverkare

Har någon knackat på hemma hos dig och erbjudit asfaltering av garageuppfarten? Under vår- och sommarhalvåret turnerar oseriösa hantverkare runt om i landet. Var skeptisk till erbjudanden du får.

Allt som oftast dyker det upp oseriösa hantverkare kring villakvarteren. Hantverkarna erbjuder olika typer av renoveringar och reparationer. De har med sig maskiner och säger att de exempelvis kan åtgärda en bristfällig uppfart med asfalt eller plattläggning. 

En annan inriktning som ökar i antal är takläggningsarbeten. Även för detta har de ofta med sig vad som behövs och vill gärna starta på en gång.

Betala aldrig i förskott

Hantverkarna är ofta påstridiga och vill att arbetet ska starta på en gång. Överenskommelsen sker alltid muntligt och det ska betalas i kontanter - många gånger i förskott. Den som inte har en god uppfattning kring en ungefärlig prisnivå för en tjänst kan bli ordentligt blåst.

- Betala aldrig i förskott utan bara för godkända utförda arbeten. Vi rekommenderar skriftliga avtal med prestationsbunden betalningstidplan. Rent generellt ska du vara skeptisk till hantverkare som ringer på dörren och vill utföra tjänster. Seriösa hantverkare brukar inte arbeta på det sättet, menar Malte Rungård, byggnadsteknisk expert på Villaägarna. 

Undermåligt arbete

Om företaget inte har F-skattesedel riskerar du som beställare att bli betraktad som arbetsgivare med ansvar för skatter, försäkringar och sociala kostnader. Att låta någon arbeta svart är inte bara ett skattebrott. Det finns också en stor risk för att jobbet blir undermåligt eller att det material som används är av låg av låg kvalitet. 

Att ett markarbete är undermåligt, upptäcker du ofta inte förrän året efter när tjälen har gått ur marken. Att plattorna då kan ligga huller om buller beror ofta på slarvigt underarbete. Om företaget inte heller har någon fast adress i Sverige blir det naturligtvis svårt att klaga. Om ett arbete är dåligt utfört kanske inte problemet stannar vid en reklamation. En ansvarsskada kan ha uppstått, som till exempel takläckage eller annan skada på din egendom, säger Malte Rungård.

Villaägarnas tips när du anlitar hantverkare

  • Tänk på att det är du som väljer när en åtgärd ska vidtas och vem som ska utföra den. Du har äganderätt över din fastighet!
  • Betala aldrig för en tjänst i förskott utan bara för godkända utförda arbeten.
  • Se till att ha ett skriftligt avtal om överenskommelsen och dess omfattning med en prestationsbunden betalningsplan.
  • Konkurrensutsätt entreprenören genom att ta in flera offerter från olika hantverkare.

Ute efter kvalitetssäkrade hantverkare?

BraByggare är en kostnadsfri tjänst där du tryggt och enkelt får tag på kvalitetssäkrade hantverkare för ditt projekt. Skapa en förfrågan, beskriv vad du behöver hjälp med – så får du snabbt svar.

Till BraByggare

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.