Deklarationspapper
Sedlar
Deklarationspapper

Varför vill LO höja fastighetsskatten?

LO vill höja fastighetsskatten för landets småhusägare. I dag finns ett tak i beskattningen, som ligger på cirka 8 000 kronor. I en intervju i DN säger LO-basen Petter Thorwaldsson att LO har ”alla ekonomer med oss, men inget politiskt stöd”. Men många småhusägare är oroliga, skriver Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

LO säger att de vill höja skatten för människor som bor i Danderyd. Därför vill LO ge sig på fastighetskatten. Men att höja skatten på småhus för att ”komma åt” landets höginkomsttagare är feltänkt. Det skulle pressa upp kostnaderna för småhusägare i hela landet. Om det är höginkomsttagare som LO vill komma åt finns mer träffsäkra skatter. Redan i dag får arbetare och tjänstemän med inkomster över 40 800 kronor per månad betala statlig inkomstskatt på 20 procent. Och ligger månadsinkomsten över 57 000 kronor får man betala ytterligare 5 procentenheter, alltså den så kallade värnskatten.

Socialdemokraterna har aviserat att värnskatten ska tas bort som en del av januariavtalet. Det är knappast något Socialdemokraterna egentligen vill och det hade varit bättre om LO tagit strid om värnskatten i stället för att ge sig på fastighetskatten, som ju träffar deras egna medlemmar.

Ska den gamla fastighetsskatten återinföras?

Trycket kring fastighetsskatten har ökat markant sedan januariavtalet undertecknades. Inte minst många liberala ledarsidor argumenterar för att den gamla fastighetsskatten ska återinföras. Även många nationalekonomer, som Lars Calmfors, debatterar ämnet flitigt. Nationalekonomer må vara duktiga på att räkna på vad skatter drar in till statskassan, men de tar inte hänsyn till att det bakom varje stapel och diagram finns en människa.

Man kan också ifrågasätta rättvisan i att det just är småhusägarna som förväntas bära januariavtalets börda. Vad är det rimliga i att en som bor i radhus i Umeå ska betala 23 000 kronor i snitt i fastighetsskatt, medan den som bor i bostadsrätt i Stockholms innerstad betalar 1 300 kronor? Det är märkligt hur både LO och diverse nationalekonomer gång på gång ger sig på landets småhusägare, men inte med ett ord nämner de som bor tätt och högt.

Nuvarande fastigetsavgift ger staten mer

Man ska dessutom komma ihåg att den kommunala fastighetsavgiften – som alliansen döpte skatten till – drar in mer pengar till statskassan än vad den gamla skatten någonsin gjorde. I år betalar småhusägarna 17 miljarder kronor i fastighetsavgift. Det är betydligt mer än den gamla fastighetsskatten. När den var som högst år 2007, låg skatten på 13,5 miljarder.

Den gamla fastighetsskatten var hårt kritiserad eftersom den saknade folklig legitimitet. Göran Persson (S) konstaterade i sina memoarer, att det var just fastighetsskatten som gjorde att Socialdemokraterna förlorade makten i 2006 års val. LO-basen Petter Thorwaldsson må ha många ekonomer på sin sida. Och det är kanske inte så konstigt. Ekonomer sitter tryggt bakom sina skrivbord på landets universitet och räknar. De behöver aldrig konfronteras med verkligheten.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.