Hus och pengar
Hus och pengar

S i Stockholm vill återinföra fastighetsskatten

Lördagen den 13 mars klubbade Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt igenom vilka frågor man ska ta strid för på partiets kongress i november, då S i praktiken startar sin valkampanj. Återinförd fastighetsskatt är en av frågorna.

Den 13 mars gick Dagens industri ut med artikeln: "Ygeman tar strid för höjd kapitalskatt – samt fastighetsskatt". I artikeln säger Anders Ygeman:

”Vi vill göra det lite rättvisare så att den som bor i ett väldigt stort och dyrt hus i ett attraktivt område betalar lite mer och den som bor i ett litet hus i ett mindre attraktivt område betalar lite mindre.”

”Man ska se det här som en vilja att tydliggöra partiets politik. Även om vi är tvungna att kompromissa med andra partier i riksdagen, får det inte råda någon tvekan om vilken politik vi skulle vilja bedriva om vi hade fått större genomslag i valet”, säger Ygeman vidare i Dagens Industri.

Fastighetsskatteavgiften drar in mer pengar till statskassan

Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, är kritisk till förslaget.

- Man ska komma ihåg att dagens fastighetsavgift drar in mer pengar till statskassan än den gamla fastighetsskatten någonsin gjorde. Därför har Villaägarna länge drivit på för sänkt fastighetsavgift på landsbygden. Det tycker nu även Anders Ygeman, vilket är positivt, säger Håkan Larsson.

Däremot är Villaägarna mycket kritiska mot förslaget om skattehöjningar i kommuner med högre taxeringsvärden. Den akuta bristen på småhus leder till att människor tvingas ta allt större lån för att köpa småhus. Det driver upp både taxeringsvärden och räntekostnader.

- Den barnfamilj som flyttar till någon av landets större städer får idag ta mycket höga lån. I stället för att dubbelbestraffa småhusägare i landets städer genom höjd fastighetsskatt, borde Socialdemokraterna gå till val på ökat småhusbyggande. Att få balans i bostadsbyggandet är det enda sättet att på lång sikt få bukt med skenande priser och taxeringsvärden, säger Håkan Larsson.

Skatten kan höjas med tiotusentals kronor

I förslaget till kongressen står att det bara skiljer några hundralappar i skatt mellan ett hus i Hällefors kommun, jämfört med kommuner där taxeringsvärdena ligger på takbeloppet. Men det stämmer inte.

- Avgiften i Hällefors ligger idag i genomsnitt på ca 2 800 kronor, medan taket ligger på 8 349 kronor. I förslaget står att Socialdemokraterna ska ”återinföra en progressiv fastighetsskatt”. Det kan höja skatten med flera tiotusentals kronor för dem som idag ligger på takbeloppet, säger Håkan Larsson.

Landets småhusägare betraktas som en mjölkko

Motivet bakom förslaget är att ”en progressiv fastighetsskatt kan bidra till ökade intäkter till staten och möjliggöra välbehövliga satsningar på välfärden i hela landet. En annan fördel med fastighetsskatten är att fastigheter utgör en fast skattebas som inte, tillskillnad från människor och kapital, kan flyttas till skatteparadis. Detta minimerar risken för skatteflykt och gör skatten till en säker intäktskälla för staten.”

- Socialdemokraterna i Stockholmsdistriktet verkar betrakta landets småhusägare som en lämplig mjölkko bara för att de bor där de bor. Idén om att löpande beskatta egendom som inte genererar kontinuerliga intäkter kolliderar med hur vårt skattesystem i övrigt är uppbyggt. Andra typer av fast egendom beskattas inte på samma sätt. Du skattar exempelvis inte för en värdefull tavla som du hänger på väggen. I stället beskattas eventuell vinst du gör vid en försäljning, säger Håkan Larsson.

Historiskt misstag att höja fastighetsskatten

Håkan Larsson menar att höjd fastighetsskatt vore förödande inte bara för småhusägare utan även för Socialdemokraterna.

- I Göran Perssons (S) memoarer framgår att Socialdemokraterna förlorade 2006 års riksdagsval på fastighetsskattefrågan. Villaägarna har 300 000 medlemshushåll och 700 000 röstberättigade medlemmar. Det är långt fler medlemmar än de politiska partierna har tillsammans. Det vore ett historiskt misstag av Socialdemokraterna att åter igen göra fastighetsskatten till en valfråga, avslutar Håkan Larsson.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.