Händer plockar ogräs
Händer plockar ogräs

Ta kampen mot ogräset

Ett av de mest kända ogräsmedlen är starkt ifrågasatt även om det fortfarande säljs. Men varför ta till gifter när det finns andra sätt?

Glyfosat, som är den aktiva substansen i bland annat ogräsmedlet Roundup, är ett mycket omdiskuterat medel. Just nu finns det flera olika förslag både från svenska regeringen och Kemikalieinspektionen för att begränsa användningen.

Inget av dessa är dock ännu beslutade. Under 2018 kommer det fortfarande att vara tillåtet att sälja Roundup, som är det vanligaste glyfosatmedlet för hemträdgården.

– Varje år används 600–700 ton glyfosat i Sverige, berättar Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen. Av detta är det cirka 10 ton som används i hemträdgårdar.

Den här användningen vill inspektionen få ner. Ett miljövänligt alternativ till Roundup är produkter som innehåller pelargonsyra, de har varumärket Finalsan och heter Ogräseffekt och Mosseffekt.

De senaste åren har även en annan metod som sägs vara helt miljövänlig börjat användas. 98-gradigt vatten! Den är effektiv mot alla typer av ogräs, mossa och alger. Växter med bark påverkas inte negativt av värmen, inte heller deras rötter. Ännu så länge används detta mest i professionella sammanhang men förhoppningsvis är lösningar för vanliga villaägare på väg.

Vinn kampen mot ogräset med egen kraft

Det bästa och helt klart mest miljövänliga sättet är trots allt handkraft. Så, det är bara att sätta igång!

  • Skaffa en strategi – du får helt enkelt bestämma dig för vad du kan tolerera och vad du inte står ut med.
  • Förebygg och planera – för att skapa optimala förutsättningar vid en plantering behöver du i god tid rensa jorden på rotogräs och gärna vänta ett tag efter den första bearbetningen så att de frön som alltid finns i jorden hinner gro och du kan ta bort dem med.
  • Luckra – genom att återkommande luckra jorden med hacka eller kratta lurar man frön som finns där att gro, och frö-plantorna hackas bort medan de är små.
  • Trötta ut – rotogräs tröttas ut genom att man gräver upp rötterna eller hela tiden tar bort nya blad. Du behöver helt enkelt vara envisare än vad ogräset är.
  • Täck marken – med exempelvis markduk, gräsklipp eller täckbark.
  • Plantera tätt – då blir det inte så mycket bar jord och ogräsen får svårare att etablera sig.
  • Mindfulness – gör ogräsrensning till en skön stund. Bestäm dig för att börja med en liten avgränsad del. Sätt dig ner och koncentrera dig på att göra så fint som det bara är möjligt på denna lilla plätt. Andas. Vad hör du? Vad känner du med fingrarna? Hur känns det i kroppen? Vad doftar det? Ett helt gratis mindfulnesspass!
  • Dina bästa kompisar: Ogräskniv, ogräsjärn, handkultivator, skyffeljärn, ogräsupptagare och hacka.

Kemikalieinspektionen har koll på godkända och tidigare godkända bekämpningsmedel 

Vad är ett ogräs?

Ogräs är ettriga och har stor överlevnads- och spridningsförmåga. De finns både som ettåriga och fleråriga och de stjäl ljus, näring och vatten från de växter vi odlar. Egentligen är det mer en estetisk fråga – hur vill du att det ska se ut i din trädgård?

Vad kan du stå ut med och vad retar du ihjäl dig på? En sak är klar från början – ogräs är en envis motståndare och du behöver skaffa dig ett förhållningssätt. ”På gången fram till dörren vill jag absolut ha det fint, men i hörnan borta vid komposten kan det få växa som det vill.”

Vad är viktigt för dig?

Text och foto: Eva Malmström
Ur Villaägaren nr 2, 2018

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.