Idylliskt grön gräsmatta

Välj rätt robotgräsklippare

Robotgräsklipparna är populära och har blivit ett vanligare inslag i villakvarterens trädgårdar. Men det gäller att välja rätt modell och inte glömma bort underhållet.

Robotgräsklipparen har gått från att vara en lyxprodukt till att bli en svenssonpryl. Idag kan du hitta en bra robotgräsklippare för omkring 6 000–10 000 kronor, vilket är ungefär vad du får betala för en traditionell gräsklippare i övre mellanklass- och premiumsegmentet. Men robotgräsklipparnas prisspann är stort och varierar beroende på märke, funktioner och kvalitet.

Hur länge håller robotklipparen?

Om du aldrig lämnar in din robotgräsklippare på service utan bara rengör den ibland mellan säsongerna, så kommer den att gå felfritt i två till fyra år innan den tar slut. Men om du lämnar in roboten på service och tar hand om den, håller den minst tio år eller tills batterierna börjar förlora sin kraft. Batterierna går dock att byta ut, vilket gör att din robotgräsklippare kan rulla vidare utan problem om du håller den i trim.

Andra faktorer som påverkar livslängden är hur väl anpassad robotgräsklipparen är till din tomt. Har du exempelvis mycket gropar, kottar eller småsten som sliter på klippbladen och motorn? Får batteriet jobba hårt för att klara av tomtens branta slutningar? Och det går naturligtvis inte att blunda för kvalitén. Talesättet att - du får vad du betalar för - gäller i allra högsta grad.

Tänk inte bara på priset

Om du har en kuperad och större tomt och köper en för billig robotgräsklippare är risken stor att den inte klarar av att klippa hela din gräsmatta. Billiga robotgräsklippare har lägre batterikapacitet än de dyrare och är avsedda för lättframkomliga och gräsmattor som är mindre än 1 000 kvadratmeter. I vissa fall mycket mindre. Tricket är alltså att köpa en robotgräsklippare som passar just din tomt och inte stirra sig blind på priset.

Är din tomt väldigt brant och kuperad kan det vara svårt att hitta en robotgräsklippare till ett överkomligt pris. Det finns idag modeller som klarar av mycket tuffa omständigheter, problemet är bara att de i regel är dyra.  

Förbered dig väl

Utbudet av robotgräsklippare är stort och det kan vara svårt att hitta rätt bland många olika märken och prissegment. Att matcha trädgårdens förutsättningar mot robotgräsklipparens prestanda och funktioner innan du slår till, kan därför vara ett smart drag. Det kan handla om att uppskatta den faktiska tomtytan som behöver klippas, det vill säga att du räknar bort exempelvis byggnader, rabatter, trädäck och pool. Har din tomt många gropar, stubbar och träd? Vilken lutning har tomten? Ju mer koll du har desto större är chansen att du hittar helt rätt.

Tips när du ska välja robotgräsklippare

  • Välj en robotgräsklippare med kapacitet att klippa en större yta än din gräsmatta. På så sätt behöver den inte vara ute och klippa dygnet runt.
  • Låt en expert inspektera din trädgård. Prata med din återförsäljare. Det finns också företag som har konceptlösningar där hembesök ingår.
  • Välj en så tystgående robotgräsklippare som möjligt. Skillnaderna mellan olika märken är stora. Tänk på att även lågt surrande ljud kan störa i längden.

Källor: Byggahus, Pricerunner, Trädgårdssmart, Skogsexperten, Husqvarna

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.