Tips till dig som ska elda
-
Välj rätt träslag
Mest ekonomiskt brinner täta träslag som rönn, ask, bok och björk. Poröst trä som tall, gran och asp brinner lätt och fort, men skjuter ofta gnistor.
-
Undvik olämpligt virke
Elda aldrig med målat trä, impregnerat virke, spånskivor eller liknande. Det kan skada både eldstaden och miljön.
-
Kapa lagom
Såga vedklabbarna i längder som är minst 5 cm kortare än eldstadens djup, så går de lättare att hantera.
-
Ta hand om din yxa
Använd en skarpslipad klyvyxa som lätt klyver genom träet. Yxan förvaras torrt, men inte varmt, för då kan träskaftet spricka. Olja in eggen efter användning.
-
Klyv veden rätt
Ved klyvs lättast när den är nysågad och fuktig. Klyv varje bit i flera, så torkar veden fortare.
-
Torka noggrant
Torka på en luftig, solig plats. Ved kräver i första hand ventilation för att torka. Vänd den barkade ytan neråt, annars ligger den som ett lock och stänger inne fukten.
-
Stapla glest
Stapla så glest som möjligt. Trava veden så att du hela tiden kommer åt att plocka av den äldsta och torraste.
-
Förvara veden rätt
Göm inte veden under presenningar som stänger inne fukten.
-
Låt veden torka länge
Minst ett år ska veden torka.
-
Förbered veden
Ha en korg fylld med torr ved beredd bredvid spisen, så har du rumstempererad ved och slipper gå ut i kyla och mörker.
-
Tänd brasan rätt
Öppna alla spjäll. Använd näverbitar, tändpapper, lite hopknycklat tidningspapper och torra kådrika stickor. Undvik alltid tändvätska!
-
Elda måttligt
Fyll på med ved enligt tillverkarens rekommendation. Eldar du för hårt kan skorstenen bli överhettad, vilket ökar risken för sotbrand.