Gasspis med lågor brinnande
Adventsljusstake som brinner

Kan det börja brinna hos dig?

Under vintern startar flest bränder i svenska hem. Men det finns mycket du kan göra för att minska brandrisken och skydda dig och din familj. Villaägarna har pratat med Brandskyddsföreningen och samlat de viktigaste råden för en brandsäker jul.

- Det finns brandrisker i alla hus. Fundera på var de finns hemma hos dig. Genom att tänka på var och hur det kan börja brinna, kan du också tänka ut möjliga lösningar för just ditt hem och vara mer förberedd om olyckan är framme, säger Lisa Björk, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Planera för hur ditt hus ska utrymmas vid brand

Privatpersoner är inte lagbundna att ha en utrymningsplan. Men det är viktigt att ha en plan för hur du ska agera vid en eventuell brand. Fundera över vad som kan börja brinna hos dig. Vad händer om det börjar brinna i husets olika rum? Hur upptäcker du det och kan du och dina anhöriga enkelt ta er ut ur huset?

- Fundera på hur hela familjen ska komma ut om det börjar brinna. Bor barnen på husets övervåning och kan de ta sig ut själva om det händer något? Med små barn är det viktigt att föräldrarna varnas om det börjar brinna så att de kan hjälpa barnen. Större barn behöver själva varnas så att de kan ta sig ut, säger Björn Almberger, expert inom brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen.

Bestäm också gärna en plats utanför huset som alla ska samlas på om det börjar brinna.

- Det behöver inte vara så svårt eller ta så mycket tid att tänka till kring brandsäkerhet i hemmet. Ta exempelvis tillfället i akt när familjen är samlad för adventsfika och ni har tända ljus, säger Björn Almberger.

Brandvarnare är A och O

Ett av de viktigaste skydden är en brandvarnare som upptäcker brandrök och varnar dem som befinner sig i huset. Det ska finnas minst en brandvarnare per våningsplan. Tänk på att brandvarnarna ska placeras både för att tidigt upptäcka om något börjar brinna och för att varna alla som är i huset. Speciellt utsatt är du när du sover. Brandvarnare ska därför alltid finnas i eller direkt utanför sovrummen.

- Det är bäst om alla brandvarnare kopplas ihop. På så sätt räcker det att en av dem upptäcker rök för att alla ska larma. Tänk också på att inte ha en brandvarnare för nära din spis. Då kommer du att få många falsklarm. Sammanfattningsvis är brandvarnaren är ett väldigt billigt och effektivt skydd som kan rädda liv, säger Björn Almberger.

Brandsläckaren ska vara lättillgänglig

- Ha minst en pulversläckare på sex kilo hemma, lätt tillgänglig och nära de ställen där det är mest troligt att det börjar brinna. I ett större hus med flera våningar, kanske du behöver flera brandsläckare för att kunna nå en snabbt, säger Lisa Björk.

Brandsläckaren ska placeras så att den är lätt att komma åt, alltid på samma plats och nära en utgång i huset. Fundera själv på var som är bäst hos dig. Lägg inte brandsläckaren undanstoppad på en hylla i förrådet, det ska gå fort att hämta den.

- Det är jättebra om alla i familjen får öva på att släcka en brand med en brandsläckare. Prata åtminstone igenom hur den ska användas och titta på filmklipp, säger Lisa Björk.

Brandfilt kväver elden

För att det ska vara lätt att dra ut brandfilten snabbt så behöver den vara upphängd.

- En brandfilt är också bra att ha i köket som hjälpmedel för att släcka mindre bränder, till exempel i kläder eller i en ljusstake på bordet, säger Lisa Björk.

Smarta hem kan förbättra ditt brandskydd

Idag går teknikutvecklingen fort och det finns många hjälpmedel som kan förbättra ditt brandskydd både när du är hemma och när du åkt iväg från din bostad, berättar Björn Almberger.

- Du ska tänka på att olika lösningar har olika funktioner för att skydda dig som person eller för att skydda ditt hus och sakerna i huset. Många gånger går det att hitta bra kombinationer, säger Björn Almberger.

Håll koll på spisen med spisvakt

Brand på spisen är den vanligaste orsaken till bränder hemma. Det är lätt att glömma bort kastrullen när telefonen ringer.

Med en spisvakt, en liten apparat som varnar om spisen blir överhettad, minimerar du risken för att det börjar brinna. En spistimer kan vara ett alternativ.

Lämna inte levande ljus

Levande ljus är mysigt men lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt. Välj alltid ljusstakar i brandsäkert material där ljusen står stadigt. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter.

Tänk också på att en för tät placering av värmeljus kan resultera i hög temperatur som antänder allt stearin i ljusen. Det får en marschalliknande effekt med höga lågor.

Håll koll på dina elektriska apparater

Diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, kyl- och frysskåp, tv och dator är alla apparater som kan börja brinna.

- Placera dem gärna så att luft kan cirkulera kring dem, så minskar du risken för överhettning. Tänk på att inte ha till exempel tvättmaskin eller torktumlare igång på natten eller när du går hemifrån, säger Björn Almberger.

Se till att ha en jordfelsbrytare installerad. På så vis upptäcks kortslutningar i tid, innan en brand uppstår.

- Dra också ur sladdar till brödrost, kaffebryggare och andra apparater när de inte används. Kaffebryggare är lätt att glömma så använd gärna en timer, säger Björn Almberger.

Hur och när laddar du din mobil eller surfplatta?

- Ladda mobilen eller plattan på dagen och lägg den på ett hårt underlag. Placera inte mobilen eller plattan i sängen eller soffan när den laddas, säger Lisa Björk.

Ett annat tips är att använda till exempel en fördelningssladd med strömställare, så att du enkelt kan bryta strömmen till fler elektronikprylar.

Elda rätt i braskaminen

Använd torr ved och håll ordning kring din eldstad. Elda inte för kraftigt eller för ofta och låt kaminen och skorstenen svalna ordentligt mellan eldningarna. Askan ska läggas i en plåthink med lock och det är viktigt att den därefter placeras på ett brandsäkert underlag.

- Här får du återigen tänka till var det är hemma hos dig. Ställ till exempel inte ut en askhink på träaltanen utan välj stenläggningen och placera den inte nära fasaden,  säger Lisa Björk.

Hjälp vänner och släktingar

Ovanstående råd från Brandskyddsföreningen hjälper de allra flesta, men det finns personer i vårt samhälle som behöver andra hjälpmedel. Många äldre eller personer med funktionsvariationer har svårt att ta sig ut på egen hand när det börjar brinna. De lever dessutom ofta ensamma.

- Fundera gärna på brandskyddet hos dina äldre vänner eller släktingar. Det finns mycket ni kan göra själva eller så kan ni få råd eller stöd från kommunen, säger Lisa Björk.

Mer information finner du på Brandskyddsföreningens webbplats. 

Om olyckan ändå är framme

Trots alla försök att undvika en brand, kan det olyckligtvis hända ändå.

- Försök bara släcka en liten brand och tänk på att alltid ha en väg ut. En brand växer snabbt, så håll dig nära en utgång när du försöker släcka. Stäng dörrar och fönster för att minska risken för att branden blir större och sprider sig, säger Björn Almberger och fortsätter: 

- Om en större brand skulle uppstå är det viktigaste att sätta dig själv och andra i säkerhet. Följ alltid stegen Rädda-Varna-Larma-Släck om det går och branden inte är för omfattande. 

Tips på hur du kan släcka en brand

Kastrullbrand

Ett bra sätt att släcka en brand i en kastrull eller gryta är att lägga på ett lock, en bakplåt eller en brandfilt. Använd inte vatten för att släcka brand i matfett. Då kan stora, okontrollerade lågor slå upp från branden.

Ljusbrand

Släck en mindre brand runt en ljusstake med en brandfilt eller bordsduk. 

Lite större brand

Använd pulversläckaren där brandfilten inte räcker till eller för exempelvis brinnande elektronikutrustning. 

Källa: Brandskyddsföreningen 

Skapa ett brandsäkert hem med Min Villa

Ditt hus är fullt av elektronik som kan starta en brand. Vår digitala tjänst Min Villa hjälper dig att förebygga bränder genom bra rutiner, information om brandskydd och kunskap om hur bränder uppstår. Du kan också skapa en brandsäkerhetsåtgärd och lägga in en påminnelse om när den ska göras.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.