Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Adventsljusstake som brinner
Adventsljusstake som brinner

Brandsäkra råd för ditt hem

Årets mysigaste tid - den mörka - innebär också att vi måste vara extra vaksamma. Levande ljus, en spis som går på högvarv när det lagas mat inför helgernas kalas och trivseleldning i kaminen kan få oönskade konsekvenser.

Följ våra råd för att förebygga och brandsäkra ditt hem. 

Förebygg och förbered

 • Brandvarnare är A och O
  Det viktigaste brandskyddet är brandvarnare, och det ska finnas minst en på varje våningsplan – helst i varje sovrum med tanke på att dessa är fulla av elektronisk utrustning och laddare som kan orsaka bränder medan du sover. Bäst är om alla brandvarnare kan seriekopplas så att om det till exempel brinner i källaren larmar det också i resten av huset.
 • Kombinerat larm och kamera
  Det finns brandlarm som innehåller kamera- och rökdetektorer, som är uppkopplade till en larmcentral. Kameran tar en bildsekvens av rummet med rörelse eller rökutveckling i samband med att larmet går. Detta innebär att larmoperatören via bilder kan verifiera orsaken till larmet och skicka rätt åtgärd, vilket sparar värdefull tid om olyckan är framme.
 • Brandfilt kväver elden
  Kväver mindre bränder i tex kläder, möbler, ljusstakar eller i en kastrull på spisen.
 • Brandsläckare
  Se till att ha en pulversläckare på sex kilo lätt tillgänglig. Sätt den på en fast plats i bostaden och lär alla i familjen hur de använder den.
 • Mental förberedelse
  Gå igenom för dig själv och med familjen hur ni ska agera om det börjar brinna. Bestäm en plats utanför huset där alla ska samlas.

Minimera risken för bränder

 • Håll koll på spisen
  Brand på spis är den vanligaste orsaken till bränder hemma – det är lätt att glömma bort kastrullen när telefonen ringer. Med en spisvakt minimerar du risken för att det börjar brinna. En spistimer kan vara ett alternativ.
 • Lämna inte levande ljus
  Värt att upprepa – lämna aldrig brinnande ljus utan uppsikt! Välj alltid ljusstakar i brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter.
 • Placera inte flera värmeljus ihop
  En för tät placering kan resultera i hög temperatur som antänder allt stearin i ljusen. Det får en marschalliknande effekt med höga lågor.
 • Koll på elektriska apparater
  Diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, kyl- och frysskåp, tv, dator. Dessa apparater kan orsaka brand på grund av överhettning, kortslutning och olika tekniska fel. Se till att få luftcirkulation runt dem så de får tillräcklig kylning. Se också till att dra ur sladdar till brödrost, kaffebryggare och andra apparater när de inte används. Lämna inte disk-/tvättmaskin påslagna när du går hemifrån. 
 • Undvik mobilladdning på natten
  Ladda inte mobilen nattetid, men om du absolut måste, placerar du den på en bänk utan brännbart material i närheten.
 • Elda rätt i braskaminen
  Använd torr ved och elda inte mer än vad instruktionerna om kaminens instruktioner säger. Rökgasen ska inte överstiga 350 grader. Kan kontrolleras genom att man installerar en rökgastermometer. De kostar ett par hundra kronor. Askan ska läggas i en plåthink med lock och placeras på ett brandsäkert underlag.

Om olyckan ändå är framme

 • Kastrullbrand
  Släck genom att lägga på locket, en bakplåt eller en brandfilt.
 • Ljusbrand
  En mindre brand runt en ljusstake släcker du med hjälp av en brandfilt.
 • Större brand
  Där brandfilten inte räcker till använder du pulversläckaren.

Källa: Magasinet Villaägaren och Claes Vennberg på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Brandöva hemma

Du brandövar säkert på jobbet och barnen i skolan. Men hur ofta gör ni det hemma? Bostaden är tyvärr den vanligaste brandplatsen. Se filmen från Sector Alarm om hur du och familjen kan brandöva hemma.

Brandöva hemma med Sector Alarm

Sköt om din brandvarnare

 • Rengör från utsidan med dammsugare en gång om året.
 • Litiumbatterier rekommenderas; de räcker upp till 5 gånger längre än vanliga alkaliska batterier. Vanliga batterier bör bytas en gång om året, till exempel 1 december.
 • Tryck på testknappen - helst 1 gång i månanden.
 • Byt ut brandvarnarna efter 8–10 år.

Tips! Det finns även brandvarnare med inbyggt batteri som håller hela produktens livslängd.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.