Tangentbord med knapp på grön kundvagn
Powebank med sladd och mobil
Tangentbord med knapp på grön kundvagn

Så handlar du säkra elprodukter på nätet

Att handla online går snabbt och enkelt och priserna är ofta lägre jämfört med traditionella butiker. Men handlar du utanför EU:s gränser finns det en del att tänka på.

E-handeln växer så det knakar. En av fyra svenskar handlar online varje vecka, och bara under förra året köpte vi varor och tjänster på nätet för mer än 300 miljarder kronor.

Lägre säkerhetskrav

Något du ska se upp för är billiga och omärkta elektronikprylar från företag utanför EU. Säkerhetskraven kan vara lägre eller till och med obefintliga. Risken finns också att produkten inte är anpassad för ditt hem, vilket i värsta fall kan leda till eldbränder och elchocksolyckor. Det kan också bli problem att få ersättning från ditt försäkringsbolag.

Skillnad i teknisk standard

När du exempelvis handlar hemelektronik från USA bör du tänka på att det du köper inte är anpassat för spänningen i ditt elnät. Där är spänningen 110 volt jämfört med 230 volt i Sverige. Den mer än dubbelt så höga spänningen kan förstöra din apparat eller om det vill sig illa, orsaka brand eller personskador.

Strikt lagstiftning inom EU

I stort sett alla produkter som säljs i EU måste följa en eller flera EU-direktiv. Det är lagstiftning som reglerar allt från kemikalier i leksaker och kläder, till elsäkerhet i telefoner, brandsäkerhet i möbler eller hur starka sömmarna ska vara i barnens gosedjur. Det är inte säkert att samma lagstiftning finns i Kina eller andra länder utanför EU.

Personligt ansvarig för säkerheten

Det kan också vara bra att känna till att när du handlar direkt från länder utanför EU klassas det som privatimport – och du blir personligt ansvarig för att den hemelektronik du importerar inte är farlig att använda. Du får inte heller sälja eller skänka vidare varan om den inte är tillverkad eller anpassad enligt de regler som gäller för den svenska marknaden. Om du gör det kan du hållas ansvarig om något händer. Köper du däremot elprylar på nätet inom EU är det importören eller säljaren som bär ansvaret.   

Tips för att handla säkrare

Som privatperson på andra sidan jordklotet kan det vara svårt att veta om elprodukten verkligen är säker att använda. Men det finns ett antal saker du kan göra för att minska risken.

  • Ta reda på fakta om företaget som säljer varan.
  • Känns betalningslösningen trovärdig?
  • Har företaget en kundtjänst? I så fall testa att ringa dit.
  • Erbjuder företaget ångerrätt och hur lång är den?
  • Gäller varans garanti i Sverige?
  • Går produkten använda i Sverige? Den tekniska standarden kan vara en annan i landet du handlar från.
  • Betala med kreditkort. Då är chansen större att du får tillbaka pengarna.
  • Köp aldrig kopior.

Tänk på tull och moms

Du bör också tänka på att de priser du ser i webbutikerna kan vara utan moms och att du kan få betala tull. Slutpriset kan därför bli mycket högre än du först tänkt dig. För de flesta varor är momsen på 25 procent – och moms behöver du alltid betala. Hur dyr tullavgiften blir beror på vad varan kostar och vilken typ av vara det rör sig om. I regel måste du alltid betala tull om varan kostar mer än 1 500 kronor. Du kan också behöva betala importtulldeklarationsavgift eller en administrationsavgift. Avgiften varierar men brukar hamna runt 125 kronor.

 

Källa: Elsäkerhetsverket. Nets, svensk e-handel 2019, Sis Svenska Institutet för Standarder, Konsument Europa, Hallåkonsument

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.