Flera tända ljus i olika färger
Fruset vattenrör och kran mot tegelvägg
Fruset vattenrör och kran mot tegelvägg

Så minimerar du skadorna
vid långvarigt strömavbrott

Vädrets makter kan orsaka stora påfrestningar på våra hus. Stormar kan slita loss takpannor och annat som inte är ordentligt förankrat. En annan följd är strömavbrott, som ibland kan vara i flera dagar. Villaägarnas byggnadsexpert tipsar.

Har du råkat ut för långvarigt strömavbrott på grund av en storm ska du först undersöka huset så att det inte finns fysiska skador på byggnaden som kan medföra att det läcker in vatten.

- Förutom att kolla att taket är intakt är det viktigt att ta en extra titt på skorstenshuvor och olika genomföringar på taket, säger Villaägarnas byggnadsexpert Malte Rungård.

Storm inträffar oftast under lågtryck och varmare perioder. Men om du drabbas vid kallare väder är det en bra idé att ha koll på väderprognosen och kommande dagars temperaturer:

- Om strömavbrottet sker på vintern kan det finnas risk för att rören fryser, ifall dygnsmedeltemperaturen under strömavbrottet hamnar en bit under noll, säger Malte Rungård.

Tips – förebygg skador vid strömavbrott

Om du drabbas av långvarigt strömavbrott kan du genomföra några förebyggande åtgärder. Malte Rungård tipsar:

  • Töm vattensystemet och även värmesystemet om det är vattenburen värme. Det kan vara allt från pumphus, inkommande vattenledning till hydrofor eller hydropress, varmvattenberedare och värmepanna. Eftersom ström saknas går det inte att blåsa ut vattenledningar med tryckluft men att minska vattnet i ledningen kan förhoppningsvis hjälpa i de flesta fall.
  • Töm toalettcistern och fyll vattenlås med miljövänligt antifrysmedel i toaletter, golvbrunnar och tvättställ.
  • Låt kranar vara öppna och stäng av all utrustning så att det är du som sätter på vattenpumpen och värmepannan efter det har blivit återfyllt när strömmen är tillbaka.
  • I den mån det går; töm tvättmaskin och diskmaskin på vatten enligt tillverkarens anvisningar.
  • Töm kyl och frys.
  • Dra ur sladdar till eventuella apparater som var påkopplade när strömmen gick, t ex strykjärn, för att undvika brandrisk när elen kommer tilllbaka. Har du exempelvis hängt en varm filt på en elradiator bör den tas bort av samma skäl.

Ett tips är att tänka: Hur skulle jag agera om jag inte hade en försäkring?

Vad ersätter försäkringsbolaget?

Vilka skador som försäkringsbolaget ersätter beror på hur villkoren är utformade i din villa- eller fritidshusförsäkring. Det finns något som kallas räddningsmomentet eller liknande som kanske till viss del kan användas. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om vad som gäller.

– Ett tips är att tänka: ”Hur skulle jag agera om jag inte hade en försäkring?” Då blir det oftast bäst, säger Malte Rungård.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.