Klarar ditt hem en kris?

Att rusta hemmet för kris är en god idé av flera anledningar. Det kan handla om ett plötsligt elavbrott, en trasig värmepanna eller att vattnet i din kommun blir förorenat. Villaägarnas expert Patrik Wendelius förklarar hur du kan leva "off grid" och bli mer självförsörjande.

Håll värmen med filtar eller installera en kamin

Att kunna stå emot kylan vid en eventuell nödsituation är viktigt, särskillt i det nordiska klimatet. Prova hur kallt du kan ha det i ditt hus för att fortfarande klara av att sova gott. Då vet du hur mycket värme du behöver få kunna få fram för att klara dig hemma utan ström.

Filtar för fönstren eller tjockare gardiner kan hålla värmen nästan lika bra som ett extra glas i fönstren. Men låta solen stråla in på dagen och värma rummet så mycket det går.

En braskamin har du alltid stor nytta av. I tider när elen är dyr bidrar den till hushållsekonomin, men i synnerhet om din vanliga uppvärmning slutar fungera. Dessutom kan den också användas till att laga mat och koka vatten. Det gäller bara att ha ett lager med ved hemma. En braskamin gör dig mer oberoende och skänker glädje alla dagar i veckan. Den kan även vara en värdehöjare när du ska sälja ditt hus.

En portabel gasolvärmare kan användas i ett rum som nödlösning. Det finns också bra lampor som ger värme och som drivs med lampolja.

Förse dig med strömlösa produkter

Se till att ha en ficklampa att lysa upp med om strömmen bryts.

Har du en batteridriven radio hemma med fungerande batterier om strömmen går? Och har du möjlighet att ladda telefonen från en powerbank om du inte har ett vägguttag att ladda i? Allt det bör du se över för att ha motståndskraft i en kris. 

Att skaffa ett elverk är en bra idé för att hålla igång hemmet. Det kostar bara några tusenlappar och kan strömförsörja det viktigaste i flera dagar. Utöver nödsituationer kan det dessutom användas på campingen, i båten, på en byggarbetsplats eller i ett garage - överallt där du inte kommer åt ett elnät.

Skulle strömmen försvinna en längre tid kan du behöva vintersäkra ditt hus eftersom ledningar som fryser sönder ofta tar lång tid att reparera. Vad som krävs för att vintersäkra ett hus är individuellt, men det kan till exempel röra sig om att tömma värmesystem och tappvatten samt att säkra vissa vattenlås.

Se över dina möjligheter att hålla ett rum uppvärmt, kanske vardagsrummet om du har en braskamin installerad där? På det sättet kan du och din familj ha ett varmt rum att leva i tills strömmen kommer tillbaka. 

Solceller fungerar nödvändigtvis inte vid strömavbrott

Det är viktigt att vara medveten om att en solcellsanläggning i vanliga fall inte ger el vid ett strömavbrott. Anläggning måste nämligen stänga av automatiskt när elen går. 

För att din solcellsanläggning ska fungera vid ett strömavbrott behövs både ett batterilager och en frånkopplare. Det kan köpas som en separat produkt, i vissa växelriktare är den inbyggd som då fungerar i ö-drift. Anläggningen behöver också ett kompletterande jordtag som elinstallatören kan hjälpa dig med. Installatören hjälper även till med den anmälan som ska göras till din elnätsägare.

Vanligtvis görs ändringar i säkringsskåpet så att endast kyl och frys samt fiberanslutningen har spänning om strömmen går. Bara det viktigaste kan vara igång om batteriet ska räcka en längre tid.

Tillgång till mat – odla betor och förvara i jordkällare

Du som har möjlighet att odla i din trädgård kan odla underjordgrönsaker som potatis och betor. De går att förvara länge, särskilt i jordkällare eller vanliga källare där det är mörkt och svalt med hög luftfuktighet.

Allra bäst som förvaring för potatis är trälårar. Rotfrukter som morötter, rotselleri och rödbetor kan mycket väl förvaras i mörka, fuktiga och frostfria källare. Dessa grönsaker föredrar att vara omgivna av fuktig sand.

I en jordkällare kan du lagra frukt och grönsaker i månader. Du som inte har en jordkällare kan läsa på hur du bygger en här.

Torkad mat håller länge och tar mindre plats. Det är praktiskt om du inte vill fylla din frys med nödmat. Och om strömmen går tinar dessutom maten som du bunkrat i frysen. Därför är det bättre att satsa på att ha ett lager med mat i konservburkar i förrådet. 

Frukt är inte så hållbart inomhus, men om du skivar upp äpplen och torkar dessa kan de hålla mycket länge i rumstemperatur.

Det går även att torka vanlig mat du lagat. Köttfärssås torkar du i ugnen någon timme på låg värme, sedan kan du förvara den i ett köksskåp i upp till ett halvår. Då behövs varken dyra frystorkade måltider eller kylskåp.

Läs mer om vilka livsmedel du kan lagra hemma Livsmedel vid kris (livsmedelsverket.se).

För tillagning utan spis är det bra med en gasolgrill, ett litet gasolkök eller ett litet spritkök. Det är också klokt att ha ett lager vet eller grillkol så att du kan tillaga din mat utomhus på grillen.

Toalett om strömmen går

Vid en kris kan vattenförsörjningen påverkas eftersom vattenverket och pumparna behöver el för att fungera.

Om strömmen går – spola inte i toan. I tanken ryms flera liter vatten som du kanske får behov av.

Vattnet rinner fortfarande ett tag ur kranarna om strömmen går. Ta vara på det i dunkar eller fyll upp badkaret så har du en vattenreserv. Det är också smart att ställa ut behållare som samlar upp regnvatten. Eller varför inte skaffa en regnvattentunna som samlar vatten från stuprören? Det fungerar också som bra vattenreserver för trädgårdsbevattning en torr sommar. 

Ställ en hink med vatten vid toaletten. Varje gång du ska spola kan du då ösa några skopor vatten ut hinken. Det sparar du mycket vatten på.

Du kan också bygga ett enkelt ”torrdass” genom en kraftig plastpåse i toalettstolen. Förslut och släng påsen efter varje besök.

En annan toalettlösning är en hink med kattsand, men det finns också påsliknande engångs- och papperstoaletter.

Tipslista: Förbereda huset för en kris

Håll värmen

  • Prova gärna hur kallt ditt hus blir när värmen försvinner för att bli medveten om ditt värmebehov. Vad behöver du för att hålla dig varm?
  • Filtar och tjockare gardiner kan bli effektiv isolering av fönster.
  • Installera en braskamin för värme, matlagning och vattenkokning.
  • Ha en portabel gasolvärmare och lampor med lampolja som nödlösning.

Fixa maten

  • Odla grönsaker som kan förvaras länge, som potatis och betor.
  • Ha torkad mat och konservburkar som alternativ till fryst mat.
  • Säkra möjligheten att tillaga mat med gasolkök och grillkol. 

Vatten och toalett

  • Fyll badkaret för vattenreserv.
  • Använd enkla toalettlösningar som "torrdass" vid strömavbrott.
  • Ta vara på regnvatten! Det gör du enkelt genom att ställa ut olika behållare eller införskaffa en regnvattentunna. 

Strömlösa produkter

  • Ficklampa för belysning vid strömavbrott.
  • Batteridriven radio för att ta del av samhällsinformation.
  • Powerbank för kommunikation och laddning.

Smart resiliens

  • Skapa system för hjälp med grannar, gemenskapsstöd gör stor skillnad i kristider.
  • Ha kontanter hemma för att hantera ekonomiska transaktioner vid eventuella störningar.
  • Säkerställ att du har de mediciner du behöver för att klara dig i en månad. 

Källor: Krisinformation.se, MSB, Gardena

Hur mycket brandfarliga vätskor får förvaras hemma?

Tänk på att det finns bestämmelser över hur mycket brandfarliga vätskor du får lagra i garaget. För gasol gäller max 60 liter, vilket motsvarar två gasolflaskor av typen P11.

Du får max lagra 10 liter brandfarlig vätska i bostaden inklusive andra brandfarliga vätskor så som handsprit, T-röd, lysfotogen och tändvätska.

I garage eller annan byggnad på din fastighet kan du ha upp till 100 liter brandfarlig vätska totalt och har du 10 liter bensin i bostaden blir det 90 liter i de andra utrymmena.

OBS! Förvara aldrig brandfarliga vätskor eller gasbehållare på vinden! Det kan öka skadans omfattning avsevärt både för liv och egendomsskada.