Klarar ditt hem en kris?

Att rusta hemmet för kris kan vara en bra idé av flera anledningar. Det kan handla om ett plötsligt elavbrott, en trasig värmepanna eller att vattnet i din kommun blivit förorenat. Det är helt enkelt bra att kunna vara självförsörjande och leva ”off grid” i några dagar. Villaägarnas expert Patrik Wendelius redogör för vad som är bra att ha hemma och vad du bör göra för att tillgodose dina viktigaste behov.

Håll värmen med filtar eller installera en kamin

Prova hur kallt du kan ha det för att klara av att sova gott. Då vet du hur mycket värme du behöver för att klara av att klara dig hemma utan ström.

Filtar för fönstren eller tjockare gardiner kan hålla värmen nästan lika bra som ett extra glas i fönstren. Men låta solen stråla in på dagen och värma rummet så mycket det går.

En braskamin har du alltid stor nytta av. I tider när elen är dyr bidrar den till hushållsekonomin, men i synnerhet om din vanliga uppvärmning slutar funka. Den funkar både för att laga mat och koka vatten. Det gäller bara att ha ett lager med ved hemma. En braskamin gör dig mer oberoende och skänker glädje alla dagar i veckan. Den kan även vara en värdehöjare när du ska sälja ditt hus.

En portabel gasolvärmare kan användas i ett rum som nödlösning. Det också finns bra lampor som ger värme och som drivs med lampolja.

Förse dig med strömlösa produkter

Se till att ha en ficklampa att lysa upp med hemma om strömmen bryts.

Har du en batteridriven radio hemma med fungerande batterier om strömmen går?

Har du möjlighet att ladda telefonen från en Powerbank om du inte har ett vägguttag att ladda i?

Skaffa ett elverk. Det går oftast på bensin och håller igång det viktigaste i hemmet i flera dagar och kostar några tusenlappar. Utöver nödsituationer kan det dessutom användas på campingen, i båten, på en byggarbetsplats eller i ett garage - överallt där du inte kommer åt något elnät.

Tillgång på mat – odla betor och förvara i jordkällare

Du som har möjlighet att odla i din trädgård, odla under-jordgrönsaker som potatis och betor. De går att förvara länge, särskilt i jordkällare eller vanliga källare där det är mörkt och svalt med hög luftfuktighet.

Allra bäst som förvaring för potatis är trälårar. Rotfrukter som morötter, rotselleri och rödbetor kan mycket väl förvaras i mörka, fuktiga och frostfria källare. Dessa grönsaker föredrar att vara omgivna av fuktig sand.

I en jordkällare kan du lagra frukt och grönsaker i månader. Du som inte har en jordkällare kan läsa på hur du bygger en här. Jordkällaren – en guldgruva med grönsaker (villaagarna.se).

Torkad mat håller länge och tar mindre plats. Det är praktiskt om du inte vill fylla din frys med nödmat. Frukt är inte så hållbart inomhus, men om du skivar upp äpplen och torkar dessa kan de hålla mycket länge i rumstemperatur.

Det går även att torka vanlig mat du lagat. Köttfärssås torkar du i ugnen någon timme på låg värme, sedan kan du förvara den i ett köksskåp i upp till ett halvår. Då behövs varken dyra frystorkade måltider eller kylskåp.

Läs mer om vilka livsmedel du kan lagra hemma Livsmedel vid kris (livsmedelsverket.se).

För tillagning utan spis är det bra med tillgång till en gasolgrill, ett litet gasolkök eller ett litet spritkök.

Toalett om strömmen går

Vid en kris kan vattenförsörjningen påverkas eftersom vattenverket och pumparna behöver el för att fungera.

Om strömmen går, spola inte i toan. I tanken ryms flera liter vatten som du kanske får behov av.
Vattnet rinner fortfarande ett tag ur kranarna om strömmen går. Ta vara på det i dunkar eller fyll upp badkaret så har du en vattenreserv.

Ställ en hink med vatten vid toaletten. Varje gång du ska spola kan du då ösa några skopor vatten ut hinken. Det sparar du mycket vatten på.

Du kan också bygga ett enkelt ”torrdass” genom en kraftig plastpåse i toalettstolen. Förslut och släng påsen efter varje besök.

En annan toalettlösning är en hink med kattsand, men det finns också påsliknande engångs- och papperstoaletter.

 

Källor: Krisinformation.se, MSB, Gardena

Hur mycket brandfarliga vätskor får förvaras hemma?

Tänk på att det finns bestämmelser över hur mycket brandfarliga vätskor du får lagra i garaget. För gasol gäller max 60 liter, vilket motsvarar två gasolflaskor av typen P11.

Du får max lagra 10 liter brandfarlig vätska i bostaden inklusive andra brandfarliga vätskor så som handsprit, T-röd, lysfotogen och tändvätska.

I garage eller annan byggnad på din fastighet kan du ha upp till 100 liter brandfarlig vätska totalt och har du 10 liter bensin i bostaden blir det 90 liter i de andra utrymmena.

OBS! Förvara aldrig brandfarliga vätskor eller gasbehållare på vinden! Det kan öka skadans omfattning avsevärt både för liv och egendomsskada.