Rök kommer upp vid brandvarnare

Rädda liv – ge bort en brandvarnare i julklapp!

Den 1 december är det Brandvarnardagen. Det är värt att fira, för varje år räddar brandvarnare liv. Vi har pratat med Brandskyddsföreningen och fått tips på vad man ska tänka på vid installation och underhåll av brandvarnare samt hur uttjänta brandvarnare ska hanteras.

- Det viktigaste för att undvika en brand är att du uppmärksammas så tidigt att du hinner agera innan situationen blir farlig. När du sover är du mest försvarslös mot rök och brand. Därför bör du ha brandvarnare i eller utanför rummet där du sover. Det gäller inte bara i ditt permanenta hus utan även i fritidshuset och båten. Man kan se det som en bra och billig livförsäkring för de flesta, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare hos Brandskyddsföreningen.

Ha brandvarnare på varje våningsplan

Om du bor i ett hus med flera våningar bör du placera ut minst en brandvarnare på varje våningsplan.

- Det bästa är förstås om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner. Du bör också tänka på att exempelvis dörrar och väggar dämpar ljudet på en brandvarnare, säger Björn Almberger.

Placera en brandvarnare i varje rum för att få ett bra brandskydd och en tidig varning.

Men ibland räcker inte ens brandvarnare. Björn Almberger exemplifierar med tonåringar som lyssnar på musik med lurar i sina rum och inte hör brandvarnaren.

- Då kanske det är läge att se över andra lösningar som tillägg till brandvarnare. Här kommer det smarta hemmet in som möjliggör flera varianter i allt från larm i mobilen till att lampor tänds och släcks. Teknikutvecklingen går fort på detta område, säger Björn Almberger. 

Placera brandvarnare i taket

För bästa möjliga effekt bör du alltid läsa tillverkarens anvisning för att se hur brandvarnaren ska monteras.

- Generellt är det bra att sätta upp en brandvarnare i taket, eftersom röken stiger uppåt. Den ska helst placeras i takets högsta punkt, minst 50 centimeter från vägg, säger Björn Almberger.

Bör du ha brandvarnaren i sovrummet?

Eftersom du är mest försvarslös mot brand när du sover, är det kanske rimligt att tro att du måste ha en brandvarnare i sovrummet, eller vad säger Brandskyddsföreningen?

Björn Almberger menar att du först och främst bör fundera på riskerna i hemmet och upprätta en plan för hur du tar dig ut i händelse av brand. Planen skiljer sig naturligtvis åt beroende på om du bor ensam i ett enplanshus eller med en stor familj utspridd på flera våningar.

- Rent generellt skulle jag säga att det är en god idé att ha en brandvarnare i sovrummet. I annat fall bör du placera brandvarnaren i närheten av sovrummet så att du vaknar av larmet. Här måste du tänka på att ljudet från en brandvarnare dämpas av en stängd dörr, så ett sätt kan vara att alltid sova med öppen dörr, säger Björn Almberger.

Det är också bra att du placerar brandvarnaren nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

- Men sätt inte upp brandvarnare i kök, badrum eller rum där du riskerar att få massor av felaktiga larm, säger Björn Almberger.

Testa och rengör brandvarnaren 

Precis som andra tekniska produkter måste du underhålla och kontrollera din brandvarnare för bästa möjliga effekt och funktion. Det är extra viktigt att sköta om din brandvarnare eftersom funktionen kan få stora konsekvenser. 

- Vi brukar ge rådet att testa brandvarnaren en gång i månaden, när den är ny, när du bytt batteri eller när du varit bortrest en längre tid, säger Björn Almberger.

Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om den inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut. Brandvarnaren brukar dock avge en kort signal en gång per minut när det är dags att byta batteri.

- En brandvarnare som är smutsig invändigt larmar oftare utan orsak. Det är därför viktigt att läsa tillverkarens anvisning om hur du eventuellt kan rengöra brandvarnaren. Du bör också fundera på hur länge du har haft den. Ibland kan det vara värt att investera i en ny brandvarnare, säger Björn Almberger, som även tipsar om att det kan vara en bra julklapp att ge bort till nära och kära.

Ska sorteras som elektronikavfall

När din brandvarnare inte fungerar längre ska den sorteras som elektronikavfall på en återvinningsstation. Ta ur batteriet och sortera det för sig.

- Du kan också lämna tillbaka brandvarnaren till leverantören när du köper en ny brandvarnare, säger Björn Almberger.

Vilka brandvarnare är godkända?

Brandvarnare som säljs inom EU ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta enligt SS-EN 14604. På Boverkets webbplats finns mer information om brandvarnare som inte uppfyller kraven.

Syftet är att varna genom en signal så att du kan ta dig ut ur ditt hus i tid.

Få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Besök skyddadigmotbrand.se och registrera dig. 

Källa: Brandskyddsföreningen

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.