Krossad ruta
Skanning av fingeravtryck
Hand med förstoringsglas
Skanning av fingeravtryck

MärkDNA – stoppa tjuvar och förenkla brottsutredningar

MärkDNA är ett samlingsnamn för ett syntetiskt framställt DNA som du penslar på dina ägodelar. Vätskan är osynlig men framträder i UV-ljus. Märkningen är spårbar vilket ökar dina chanser att få tillbaka förlorade ägodelar. Det kan även hjälpa polisen att binda tjuven till brottet.

Så fungerar MärkDNA

MärkDNA är en flytande vätska i flaska, som du kan pensla på dina värdefulla ägodelar. Vätskan är vit vid applicering, men blir osynlig när den torkar. Först i UV-ljus syns märkningen. Eftersom varje flaska är unik med ett eget DNA kan märkta föremål spåras till just dig. Genom det blir dina ägodelar mindre stöldbegärliga. Märker du upp dörrar och fönster med dekaler om att du har MärkDNA, blir din bostad också mindre intressant för tjuven.

Frågor och svar om MärkDNA

Funderar du på att DNA-märka dina ägodelar, men funderar över något? Här kanske du hittar svaret:

Hur länge håller DNA-märkningen?

Hur länge MärkDNA håller beror på vad den utsätts för. På föremål i utomhusklimat håller märkningen i minst fem år. Om märkningen sitter på föremål med stort slitage, till exempel ringar, kan hållbarheten vara kortare än fem år. Ta därför gärna för vana att märka om dina ägodelar efter några år.

Kan jag DNA-märka alla typer av föremål?

Du kan använda MärkDNA på alla typer av föremål. Vätskan är osynlig och visas endast i UV-ljus. Märker du tunna tyger bör du dock vara extra försiktig. Tänk också på att hållbarheten på märkningen varierar beroende på typ av föremål och slitage.

Kan jag sälja ett DNA-märkt föremål?

Det går bra att sälja föremål med MärkDNA. Det är då viktigt att du skriver ett kvitto som innehåller en anteckning om märkningen. Kom ihåg att själv behålla en kopia på kvittot.

Så kommer du igång med MärkDNA

Som medlem i Villaägarna får du rabatt på Stöldskyddsföreningens produkter för MärkDNA. Du kan också titta i detaljhandeln eller kontakta ditt försäkringsbolag. Flera bolag erbjuder sina kunder MärkDNA under olika varumärkesnamn till förmånliga priser. När du har märkt dina ägodelar, tänk på att också märka upp på dörrar och fönster med dekaler om MärkDNA – för att hålla tjuven borta.

Tänk på att!

MärkDNA är ingen ägandehandling men märkningen hjälper polisen att hitta den rättmätiga ägaren.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.