Krossad ruta
Skanning av fingeravtryck
Hand med förstoringsglas
Skanning av fingeravtryck

MärkDNA – stoppa tjuvar och förenkla brottsutredningar

MärkDNA är ett samlingsnamn för ett syntetiskt framställt DNA som du penslar på dina ägodelar. Vätskan är osynlig men framträder i UV-ljus. Märkningen är spårbar vilket ökar dina chanser att få tillbaka förlorade ägodelar. Du hjälper även polisen att binda tjuven till brottet.

Så kommer du igång med MärkDNA

Kontakta ditt försäkringsbolag. Flera bolag erbjuder sina kunder MärkDNA under olika varumärkesnamn till förmånliga priser. Du kan även hitta produkten i detaljhandeln. Tänk på att märka upp på dörrar och fönster med dekaler om MärkDNA.

MärkDNA minskar inbrott med 35-40 %

I Sverige har MärkDNA används i större skala sedan 2014. Två forskningsstudier, en vid Malmö högskola och en vid Stockholms universitet om märkning i Stockholmsförorterna Danderyd, Lidingö och Tyresö respektive i Staffanstorp i Skåne. Båda rapporterna visar att det varit just samverkan mellan polis, kommun och MärkDNA som gjort att risken för inbrott minskat i områdena med 35-40 %.

- I villor som har MärkDNA så är det faktiskt väldigt få som blivit utsatta för inbrott. Studierna visar att det är bara några få procent av de som märkt upp som sen blivit utsatta för brott säger Göran Landvall, verksamhetsspecialist bostadsinbrott på Polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

Frågor och svar om MärkDNA

Hur länge håller märkningen?

Minst 5 år på föremål i utomhusklimat. Ett tips är att märka om efter 5 år.

Kan jag märka alla typer av föremål?

Ja, men om de utsätts för stort slitage, till exempel ringar, så kan hållbarheten vara kortare än 5 år. Var försiktig när du märker tunna tyger.

Kan jag sälja ett märkt föremål?

Du kan sälja föremål DNA-märkta men det är viktigt att du skriver ett kvitto, som även innehåller en anteckning om märkningen. Kom ihåg att även själv behålla en kopia på kvittot.

Tänk på att!

MärkDNA är ingen ägandehandling men märkningen hjälper polisen att hitta den rättmätiga ägaren.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.