Vit bil med fälg och sidospegel
Familj sitter glada i bil
Vit bil med fälg och sidospegel

Hyra bil utomlands? Det här ska du ha koll på

Att hyra bil på semestern öppnar upp för nya spännande destinationer. Men det finns en del att tänka på för att undvika onödiga kostnader och jobbiga situationer. Ta del av våra bästa tips för när du ska hyra bil utomlands.

Vilken försäkring behövs för hyrbil?

Den vanligaste huvudvärken vid biluthyrning utomlands uppstår när du har landat på flygplatsen och ska hämta ut din bil. Den lokala representanten för hyrbilsleverantören försöker ihärdigt sälja på dig sina försäkringar och påstår att du inte alls har de skydd du köpt via hyrbilsförmedlaren.

Så hur fungerar det egentligen med försäkringar och vad gäller om hyrbilen blir skadad? Vad ska man kontrollera i hyrbilsavtalet och vad står de olika förkortningarna som CDW, LDW, TP för egentligen?

Olika försäkringar – olika nivåer av skydd

Hyrbilsföretag beskriver ofta försäkringar otydligt och med knepiga förkortningar. Försäkring ingår heter det. Men vilken försäkring? Och hur hög är självrisken? Det är viktigt att du tar reda på det innan du bokar. Viktigast är att få tydliga besked om hur mycket det kostar dig om det blir en skada på bilen.

Trafikförsäkring ingår alltid

Trafikförsäkring (Third Party Liability Insurance) ingår alltid i bilhyran. Vållar du en olycka ersätter den skador på andra personer och andra fordon. I USA måste trafikförsäkringen kompletteras med ett utökat skydd Liability Supplement/Addition LIS. Skyddet ingår om bilen är bokad från Sverige. Hyr du bilen på plats i USA blir det en extra kostnad.

CDW, TP och LDW

Helförsäkring (Collision/Damage Waiver CDW + Theft Protection TP eller Loss/Damage Waiver LDW) ersätter skador på hyrbilen och stöld av den. I Europa och USA ingår helförsäkringen. Bokar du via en svensk förmedling kan du vara säker på att du har alla relevanta skydd inkluderat.

Vad exakt täcks av försäkringen?

Ta reda på vad trafik- och helförsäkringen inte täcker. Vid uppenbart slarv och vårdslöshet gäller de förstås inte. Vad gäller vid åverkan på bilen? Vid viltolyckor? Vid skador på underredet, hjulen eller fälgarna? Bokar du via en svensk förmedling kan du vara trygg med att allt relevant är inkluderat i priset.

Olycksfallsförsäkring är bäst via ditt svenska försäkringsbolag

Olycksfallsförsäkring (PAI) brukar finnas som tillval. Du kanske redan har en svensk olycksfallsförsäkring? Kolla i så fall upp om den gäller vid bilkörning utomlands. Vi rekommenderar att du alltid försäkrar dig via ditt försäkringsbolag i Sverige så du alltid kan tacka nej till biluthyrarens olycksfallsförsäkring på plats.

Självrisk - självriskeliminering eller självriskåterbetalning

Självrisken (excess eller deductible) varierar från 0 till över 50 000 kronor. Kolla upp nivån på hyrbilsbolagets hemsida eller fråga i kundtjänsten. Bestäm dig sedan för om du vill ha en självriskeliminering (Super CDW ) eller en självriskåterbetalning (excess refund). Dessa val kommer upp som alternativ när du bokar.

Självriskelimineringen är ibland lite dyra men värt priset då du inte behöver ligga ute med massa pengar och i händelse av skada eller stöld av hyrbilen.  

Ska jag lägga till självriskeliminering eller kan jag avstå?  

Svaret beror lite på hur du är som person. De flesta lämnar tillbaka hyrbilen utan skador och troligen kommer du också att göra det. Den vanligaste skadan är skrapmärken, men med dagens priser kan det bli flera tusen kronor. Vi rekommenderar att du alltid väljer självriskeliminering om den är tillgänglig då du slipper oroa dig för debiteringar i efterhand.

Köpte du en självriskeliminering redan vid bokningen? Var då medveten om att personalen som lämnar ut din hyrbil inte kan se det. Så de försöker förstås sälja på dig en till – ibland på ett rätt påstridigt sätt. 

Det är en god idé att kolla ditt kreditkortsavtal innan du väljer till självriskeliminering. Många kontokortsföretag står nämligen för en del av självrisken om hyrbilen betalas med kortet.

Även om du tackat ja till självriskeliminering kan en mindre del finnas kvar (non-waivable excess) som du själv måste stå för i händelse av skada. Om du bokat genom en hyrbilsförmedling i Sverige täcks det av deras försäkring.

Bagageförsäkring kan du avstå ifrån. Din svenska hemförsäkring och/eller kontokortsföretagens försäkring ersätter förlorat bagage.

Dokumentera skador noggrant

Det är kanske självklart för många, men många känner stressade när de hämtar ut hyrbilen. Se till att få alla skador noterade på kontraktet, även de små. Nöj dig inte med muntliga besked om att "de där skadorna vet vi om" och fotografera så att du har bildbevis. Då riskerar du inte att tvingas betala för gamla skador. Något som tyvärr är en strategi hos mindre, kortsiktiga hyrbilsleverantörer.

När du hämtar ut bilen ska du kontrollera att bilen är fulltankad. Tanka fullt innan du lämnar den tillbaka – såvida inte en full tank ingår i det avtalade priset. Bilen kan också hyras ut med nästan tom tank. Det är mindre vanlig.

Var ute i god tid om du ska lämna tillbaka bilen på en flygplats. Det tar tid att tanka bilen och det är lätt att köra fel. Se till att få ett kvitto på att du lämnat tillbaka bilen. På kvittot ska framgå att bilen är fulltankad och utan skador.

Bilen hyrs per dygn räknat från när du hämtar ut den. Lämnas bilen bara en kort stund för sent så debiteras ett nytt dygn. Kom ihåg att det ibland kan det bli billigare att hyra tre dagar än två dagar eller sju dagar än sex dagar. Man kan alltid lämna tillbaka en hyrbil tidigare och man betalar inget extra för det.

Fysiskt kreditkort krävs (nästan) alltid

När bilen hämtas ut blockeras en deposition på ditt kreditkortskonto. Beloppet varierar, upp till 20 000 kr är inte ovanligt. Pengarna finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen. Ska kortet användas även för andra semesterutgifter måste kontot ha en hög kreditgräns. Pengarna släpps när bilen lämnas tillbaka.

För depositionen krävs ett kreditkort. Rena betal- eller debitkort (typ Maestro eller Visa Electron) där beloppet dras direkt från ditt konto godkänns inte. Notera också att ett fysiskt kort med en pinkod måste presenteras på plats. Apple och Google Pay från din telefon godkänns inte trots att de är kopplade till kreditkort.

Flera förare och ålder på förare

Fler som ska köra? Tala om det innan du skriver på avtalet. En extra förare ingår ibland men inte alltid.

Åldersgräns för hyrbil

  • Under 21 år? Svårt eller rentav omöjligt att hyra bil.
  • Under 25 år? Högre hyra och högre kostnad för försäkring.
  • Över 70 år? Svårt att hyra bil i vissa länder, exempelvis Storbritannien och Irland.

Läs villkoren på hyrfirmans eller förmedlingens webbplats eller ring deras kundtjänst.
Oavsett ålder måste du ha haft körkort i minst ett år.

Om olyckan är framme

Krånglar bilen ska hyrbilsleverantören ordna ersättningsbil eller se till att felet repareras. En del uthyrare försöker ta betalt för denna självklarhet. Mot avgift erbjuder de Roadside Plus, en "bättre" assistansservice. Bokar du via en svensk förmedling så ingår alla relevanta skydd, assistanser och tillägg så att du inte ska lägga till något extra på plats. Har du köpt relevanta skydd så kommer du få pengarna tillbaka för dina utgifter.

Vanligaste missödet brukar vara punktering. Fråga när du hämtar ut bilen hur du gör i en sådan situation. Gäller hyrfirmans assistansservice eller måste du lösa problemet på egen hand? Har du köpt till hyrbilsförmedlingens skydd så får du alla dina utgifter återbetalda för punktering.

Blir du inblandad i en trafikolycka ska du och motparten upprätta en skaderapport och ta var sitt exemplar. I vissa länder tillkallas polis även om det bara handlar om plåtskador. Se då till att få en kopia på polisrapporten. Se även till att få ett telefonnummer från uthyraren dit du kan ringa om något skulle hända under resan, eller om bilen krånglar. Gör inga reparationer utan att du fått klartecken från hyrfirman. Telefonnumret brukar stå på höger sida på framrutan handskfacket eller på det hyreskontrakt du fått av leverantören.

Hämta och lämna på olika ställen 

Hämtning på ett ställe och lämning på ett annat brukar kosta extra (drop-fee, one-way-fee). Denna kostnad ska du ta reda på innan och ofta så står den på den voucher du erhåller när du bokat din hyra.

Ska du korsa landsgränser under resan? När du bokar hos en förmedling så kommer du få frågan om du ska besöka andra länder med bilen. Därefter kan du söka efter bilar och bara få upp de alternativ som tillåter att köras utomlands. För resor till östra Europa är restriktioner vanliga, likaså om bilen hyrs i ett icke-EU-land som Schweiz eller Norge, och du ska besöka ett EU-land. 

När du hämtar ut bilen bör du kolla om den är förberedd för elektronisk betalning av motorvägsavgifter. Systemen för betalning är olika i olika länder. Ibland finns ingen möjlighet att betala kontant i betalstationer. Fråga hur det går till att betala i just de områden du ska köra i.

Förbokning, ändringar och avbokningar

Hos de flesta leverantörer och hyrbilsförmedlare är det gratis att avboka upp till 48 timmar innan bilen ska hämtas ut. Men alltid bra att dubbelkolla det innan du hyr din bil om du är osäker på avresedatum eller annat som kan ändra dina förutsättningar.

Gör du ändringar i efterhand på din bokning kan hela bokningen komma att räknas som en ny bokning, med helt andra villkor och priser. När du hämtar ut bilen är det exempelvis inte ovanligt att du erbjuds en "bättre" bil mot en "liten" extra avgift. Kolla alltid noga vad sådana ändringar får för konsekvenser. Vi rekommenderar att alltid uppgradera när du bokar din bil. Allt annat brukar alltid bli dyrare.

Förboka barnstol, takräcke, snökedjor och liknande. Ska du till Alperna vintertid? Kom ihåg att förboka vinterdäck – det är nämligen ingen självklarhet att de finns tillgängliga annars. Dessa tillval bokas i förväg men betalas direkt till leverantören på plats.

Vad kan hända efter avslutad hyra?

Biluthyraren efterdebiterar kostnader för sådant du slarvat med. Till exempel om du inte lämnat tillbaka bilen fulltankad, lämnat tillbaka bilen för sent eller lämnat tillbaka den onormalt smutsig. Expeditionsavgift kan tillkomma och kostnaden dras från ditt kreditkort.

Har du brutit mot någon trafikregel och bilen fotograferats av en kamera är biluthyraren skyldig att uppge för lokala myndigheter vem som hyrde bilen just då. Du debiteras en avgift för det administrativa arbetet det innebär. Till det kommer själva böterna som debiteras separat av myndigheten eller parkeringsföretaget. Ibland kan du få dessa böter hemskickade flera månader efter att incidenten inträffat. Är du osäker på vad du har blivit debiterad för, hör av dig till förmedlingen kundtjänst.

Större belopp får egentligen inte dras utan ditt medgivande. Måste bilen repareras för skador du vållat, bör du begära och ha godkänt ett kostnadsförslag från en auktoriserad verkstad innan beloppet dras. För att undvika att behöva betala stora summor pengar för skador rekommenderar vi att alltid ta de skydd som förmedlingen erbjuder och du kan känna dig trygg att om du blir debiterad kommer du få en återbetalning via förmedlingen.

Hyrbilspriser

Det är prisvärt att hyra bil, men prissättningen kan vara knepig. Grundpriset brukar vara lågt och tillvalen är dyra. Flera frivilliga tillval erbjuds först när du ska skriva på hyresavtalet och hämta ut bilen. Hos hyrbilsförmedlingar som Holiday Drive (där du som medlem i Villaägarna har 15 procent rabatt) erbjuds du alla nödvändiga skydd direkt när du bokar så att du kan neka till alla extra tillval på plats.

  • Boka i förväg för att få bäst pris 
  • Betala redan när du bokar och pressa priset ytterligare
  • Early booking betyder att priset blir lägre ju tidigare du bokar och betalar

Vill du inte boka i förväg? Då kan mindre uthyrare på resmålet erbjuda bra priser. Fast de kan lika gärna vara dyrare, om det finns få uthyrare på orten. Kom ihåg att du kan boka genom en förmedling även när du befinner dig på platsen.

Var hyr jag bil?

På nätet hittar du massor av uthyrare. Dels märkesuthyrare som till exempel Hertz, Avis och Budget. Dels hyrbilsförmedlare (brokers) som Holiday Drive, RentalCars eller Autoeurope. 

Förmedlarna har inga egna bilar utan fungerar som mellanhand och erbjuder bilar från ett stort urval olika märkesföretag.

Hyr du via en förmedlare får du två avtal. En (voucher) med förmedlaren som du bokar och betalar hos och ett avtal (Rental agreement) som du skriver på hos uthyraren när du hämtar ut bilen.

Oftast är det problemfritt att hyra av en förmedlare. Kom ihåg att utländska förmedlare inte har någon svensk kundtjänst, trots att sidan är på svenska. Holiday Drive har 24/7 service på svenska och som medlem i Villaägarna har ni alltid 15% rabatt.  

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.