Val 22 - De viktigaste valfrågorna för dig som villaägare

Den 11 september 2022 är det val. Här får du en överskådlig bild av frågor som rör småhusägande och områden som ligger dig nära och påverkar din vardag.

Med analyser och filmer synliggör vi partiernas ambitioner och ståndpunkter kring frågorna som kommer att påverka ditt villaliv allra mest de närmaste åren.

Du kommer bland annat få ta del av samtal med toppföreträdare från riksdagspartierna och en partienkät där vi sammanställt alla partiers svar på våra villafrågor. Vi publicerar material löpande, så klicka in då och då för att uppdatera dig på det allra senaste.

Följ gärna vår valbevakning på Facebook, Twitter och Youtube.

Våra fokusområden

  • Bostadspolitik, varför byggs det så få småhus?
  • Fastighetsskatt och andra skatter
  • Energifrågor och elpriser
  • Etablering av vindkraft
  • Trygghet mot bostadsrån och inbrott samt söktjänster på nätet
  • Vatten och avlopp
  • Tomträtter – avgälder och friköp

Kristdemokraterna - Behåll ränteavdragen

Först ut i våra politikersamtal är Jakob Forssmed, ekonomisk talesperson och vice partiledare i KD. Han levererar det positiva beskedet att mot bakgrund av de stigande räntorna är det inte aktuellt att påbörja en avveckling av ränteavdragen för partiets del. KD är beredda att sänka energiskatten på el och man vill att Svenska Kraftnät ska betala ut de flaskhalsintäkter man gjort till hushållen.

Miljöpartiet - Mer förnybar el löser krisen

Samtalet med språkröret Per Bolund handlar ingående om MP:s energipolitik. Partiet vill lösa energikrisen genom utbyggd förnybar elproduktion och genom att förvara energi i bland annat vätgas. På frågan om huruvida ekonomisk kompensation från vindkraftverken ska gå till kommuner eller till de drabbade husägarna kommenterar Bolund att frågan inte är svart-vit.

Sverigedemokraterna – backar om ränteavdragen och säger nej till vindkraft

Oskar Sjöstedt, ekonomisk talesperson för SD berättar att det tidigare kravet om avvecklade ränteavdrag inte är aktuellt i närtid så länge räntorna är på uppåtgående. På frågan om ersättning till fastighetsägare som drabbas vindkraft i sitt närområde svarar Sjöstedt att SD är kategoriskt emot ytterligare vindkraft.

Moderaterna – alla rån i hemmet ska anses grova

Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson för M ger beskedet att rån i hemmet är extremt integritetskränkande och alltid ska anses grova när man utmäter straff. På frågan om hur man ser på orättvisan i beskattning mellan flerbostadshus och småhus säger hon att partiet inser problemet. Men det vore farligt att försöka reformera fastighetsskatten eftersom det skulle kunna leda till höjd fastighetsskatt. 

 

Liberalerna – vill förändra indelningen av Sveriges elområden

Från L kom Mats Persson, gruppledare i Riksdagen och ekonomisk talesperson. Han säger att det är uteslutet att försämra ränteavdragen i rådande ekonomiska klimat. Förutom att sänka energiskatten på el för att underlätta för hushållen vill partiet även förändra elområdesindelningen så att elpriserna ska bli mer rättvisa. 

Vänsterpartiet – vill höja fastighetsskatten

Vi pratar med Ali Esbati, ekonomisk talesperson för V. Samtalet handlar om skatter men också om energi och trygghet. V vill införa fastighetsskatt på 1,5 procent på taxeringsvärden över 5 miljoner kronor vilket innebär att fastighetsskatten för ett vanligt småhus i Sollentuna skulle bli litet över 30 000 kronor per år – jämfört med dagens 8900 kronor. Ett förslag som Villaägarna är starkt kritiska till och som vi diskuterade ingående.  

Socialdemokraterna – lovar att lämna fastighetsskatten orörd

Från regeringspartiet kom Johan Löfstrand till Villaägarna. Han ansvarar för S:s bostadspolitik i riksdagen. Samtalet kom att handla mycket om skatter. S vill se en större skattereform där ränteavdrag och flyttskatter är beståndsdelar men lovar ändå att beskattningen av småhusägare lämnas oförändrad. Löfstrand lovar också att S kommer att agera för att begränsa söktjänstföretagens möjligheter att publicera uppgifter om vanliga medborgare.  

Centerpartiet – garanten mot höjd fastighetsskatt i vänsterblocket

Samtalet med partiets ekonomiska talesperson Martin Ådahl kom att handla en del om hur man ser på skatter och det faktum att man tycks vara garanten för att en vänsterregering inte höjer fastighetsskatten. Partiet vill se mer vindkraft även på land men vill samtidigt ge kompensation till fastighetsägare som drabbas av vindkraft. Ådahl delar helt Villaägarnas uppfattning att söktjänstföretagen inte kan få agera som man gör idag.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.