Närbild på två glödlampor av olika sort
Närbild på två glödlampor av olika sort

Energi - vettiga villkor
för nödvändig basvara

Uppvärmning, belysning, hushållsmaskiner och mycket annat, det finns många skäl till att fastighetsägare behöver energi till rimliga priser och med vettiga villkor. Arbetet mot höjda nätavgifter är en av flera prioriterade frågor för Villaägarna – vi slår alltid vakt om medlemmarnas intressen.

För småhusägare är energikostnaden en stor utgiftspost som delvis är svår att påverka. Elräkningen består av flera delar, först och främst kostnaden för den energi vi använder och sedan nätavgiften för att transportera den. För elen kan vi fritt välja bolag. Men när det gäller nätavgiften finns inget val – elnätsleverantören har monopol i sitt område. På senare år har de tre största i Sverige – Vattenfall, EON och Ellevio – höjt avgifterna kraftigt.

Till elräkningen kommer även en statligt reglerad skatt som dessutom toppas med moms. För husägare med en elbaserad värmelösning, blir den momsbelagda elskatten en dryg utgift.

Så här tycker Villaägarna

Energi är ett stort och viktigt område som Villaägarna noga bevakar, inte minst med tanke på den pågående energiomställningen eftersom nya kostnader allt som oftast vältras över på småhusägarna. Vi följer upp elpriserna i våra elhandlarrankingar – rätt val av elhandelsbolag kan minska husägarens årskostnad med tusentals kronor.

Villaägarna håller också koll på bland annat EU-direktiv om energifrågor, utvecklingen av priser på olika värmekällor och vi följer givetvis noga omdaningen av elnäten och omställningen av hela energisystemet. I jakten på miljövänliga lösningar kan politikerna gå lite väl långt – exempelvis var det nära att vi i vintras fick ett förbud mot installation av begagnade vedspisar. Det tycker Villaägarna är galet. Äldre vedspisar är en del av vårt kulturarv och har, inte minst av beredskapsskäl, en plats i våra hus.

Elnätavgifterna har de senaste åren blivit en brännande politisk fråga på grund av stora prisökningar. Här kräver Villaägarna att staten går in hårdare och reglerar hur mycket elnätsmonopolen får ta betalt.

Har du idéer och förslag när det gäller energi?

Har du tankar eller åsikter kring energifrågor för småhusägare? Kontakta Daniel Liljeberg samhällspolitisk chef, Villaägarna.

Stöd Villaägarnas arbete för rimliga energikostnader

Ju fler vi är, desto starkare är vår röst. Tillsammans skapar vi tryggare och bättre boendevillkor för dig med eget hus. Läs mer och bli medlem i Villaägarna – redan idag!

Bli medlem