Röd stuga med mycket snö på taket
Röd stuga med mycket snö på taket

Frusna vattenrör kan kosta skjortan

När kylan sveper in över landet och vargavintern sätter tänderna i huset gäller det att ha koll på vattenrören. Varje vinter drabbas otaliga villaägare av frysta vattenledningar. Skadorna kan bli omfattande och dyra.

En som vet att frusna vattenrör inte är att leka med är Malte Rungård, byggnadsteknisk expert på Villaägarna. Han jobbade tidigare som byggskadereglerare inom försäkringsbranschen.

- Ett vanligt misstag är att villaägare glömmer vattenslangen i trädgården över vintern. Vattnet i vattenslangen kan ledas in i vattenutkastarens rör i ytterväggen. Ofta märker du inte att röret har frusit sönder förrän det börjar tina. Det är alltså viktigt att koppla loss vattenslangen från vattenutkastaren och låta vatten rinna ut. Det är extra viktigt om du har en äldre vattenutkastare eftersom de i regel inte har ett dränerande system utan vattnet blir ofta stående i dem, säger Malte Rungård.

En annan tumregel är att alltid stänga av huvudvattenkranen när man reser bort.   

- Om du är borta länge är det smart att stänga av huvudvattenkranen. Ett tips är att installera en vattenfelsbrytare. Det finns olika varianter, men en riktigt bra brytare har företaget Leakomatic som vi samarbetar med. Deras vattenfelsbrytare övervakar ditt rörsystem i realtid. Börjar det läcka, bara några droppar, stängs allt vatten av och du blir larmad på mobilen.  

Ett annat mer traditionellt sätt att hålla koll på rören är att be grannen titta till huset. 

- En del elbolag meddelar ju sina kunder via SMS om strömmen går. Skulle du vara bortrest när larmet går är det bra att ha en granne som kollar till huset.

Malte Rungård berättar också att han har stött på många skräckhistorier som byggskadereglerare.

- Jag åkte ut till ett par i Norrtälje som hade varit bortresta när strömmen gick. Det blev ett kraftigt väderomslag från kallt till varmt och en vattenkoppling på deras toalett på övervåningen gick sönder. Hela bottenvåningen i huset blev vattenskadat och fick totalsaneras. Allt behövde rivas ut och torkas upp med avfuktare.

Ett annat varnande exempel ett hus som under lång tid stått utan tillsyn.

- Ägarna till huset hade av någon märklig anledning placerat varmvattensberedaren på kattvinden. Det fanns ingen värme i huset och vattentrycket var på i rören. Hela huset blev genomdränkt av vatten när ett rör frös sönder. De fick inte någon ersättning från försäkringsbolaget eftersom de inte hade uppfyllt deras aktsamhetskrav.  Att ha koll på vilka aktsamhetskrav ditt försäkringsbolag ställer är viktigt. Det är ofta förhöjd självrisk vid frysskador.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.