Avlopp diskho
Avlopp diskho

Har du stopp i avloppet?

Stekfett och matrester kan korka igen köksvasken, och hår och tvål kan leda till att det inte rinner undan när du duschar eller borstar tänderna. Men använd inte vissa propplösningsmedel från butiken. Det finns miljövänligare alternativ.

Det bästa är förstås att det inte blir stopp i avloppet till att börja med.

- Olja, stekfett och annat flott är viktigt att torka ur med papper och kasta i komposten. Kaffesump, teblad och ris eller annan mat med mycket stärkelse är inte heller bra att få ner i avloppet, då det kan stelna eller koagulera. Se också till att ta bort hår, smink eller annat som kan innehålla fett som riskerar att lagras i vattenlåset, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.  

Propplösare kan orsaka frätskador

I butikshyllan står de prydligt uppradade. Färgglada och glansiga flaskor som lovar att lösa ditt problem både snabbt och enkelt. Men innan du lägger ner flaskan i kundvagnen kan det vara bra att ta en titt på vad som står på baksidan. Propplösare innehåller nämligen ofta starkt frätande basiska ämnen som natrium och kaliumhydroxid, eller kaustiksoda och lut som det också kallas. Det är farliga ämnen. Ett litet stänk i ögat eller på huden kan ge allvarliga och bestående frätskador i mun, matstrupe, ögon och på huden. Även små mängder kan leda till stora skador.

Enligt Lovisa Östberg, som är apotekare på Giftinformationscentralen, är propplösare en av de vanligaste kemiska produkterna som inringare uppmanas att uppsöka sjukvård för vid olyckor. Ofta är det barn som har råkat illa ut när de har smakat på produkten och det leder nästan alltid till att de behöver vårdas på sjukhus.

- Men det händer också vuxna som kanske inte har känt till riskerna eller varit oförsiktiga när det har hanterat produkten, säger Lovisa Östberg.

Risk för nya proppar

Propplösare med basiska ämnen kan vara väl så effektiva på kort sikt. Men de startar också en kemisk process i ditt avloppsrör. När propplösaren möter vattnet i röret uppstår nämligen stark värme som kan påverka dina rör negativt. Speciellt om du har plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar också med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören.

- Beläggningarna lossnar efter ett tag och skapar nya proppar längre ner i ledningarna, som är betydligt hårdare och svårare att bli av med, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund.

Miljövänliga tips på hur du löser stopp i avloppet

Mindre mängder fett kan du med rätt enkla medel ta hand om själv. En vaskrensare kan i många fall räcka. Miljövänliga alternativ fungerar också ofta utmärkt för att få bort stoppet i avloppet, som exempelvis diskmedel och kokande vatten.

Du kan också testa att göra en helt egen miljövänlig och säker propplösarblandning. Här är två recept som har visat sig fungera bra.

Till det första receptet behöver du bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.

Gör så här:

  1. Häll ner lite bakpulver och vinäger i avloppet. Bli inte överraskad om det börjar pysa och fräsa – det är bara koldioxid och inget farligt.
  2. Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Under tiden kan du koka upp en rejäl kastrull med vatten som du sen häller ner i avloppet.

Till det andra receptet behöver du bikarbonat, ättika, salt och vatten.

Gör så här:

  1. Blanda några droppar bikarbonat och en nypa salt i en bunke.
  2. Häll smeten i avloppet. Låt det verka.
  3. Koka upp rejält med vatten och häll därefter ner det i avloppet.  

Högtrycksspola och minska risken för proppar

Om ditt avloppsrör är helt igenkorkat behöver du kontakta ett företag som blåser rent röret med högtrycksspolning. Det är ett miljövänligt och bra sätt att minska risken för proppar. 

- Mitt råd är att du underhållsspolar rören vart tionde år. När ledningarna har blivit så gamla som 50 år är det bra att även filma vart femte till vart tionde år, i samband med spolningarna i ledningarna, för att säkerställa att det inte finns några synliga skador. Att anlita ett spolningsföretag kostar mellan 2 000–5 000 kronor, säger Patrik Wendelius.

 

Källor: Giftinformationscentralen, Kemikalieinspektionen, Tubus System, propplösare.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.