Avlopp diskho
avlopp rensa diskho
man rensar avlopp
Rensa avlopp badrum

Har du stopp i avloppet?

Stekfett och matrester kan korka igen köksvasken, och hår och tvål kan leda till att det inte rinner undan när du duschar eller borstar tänderna. Men använd inte vissa propplösningsmedel från butiken. Det finns miljövänligare alternativ.

Det bästa är förstås att det inte blir stopp i avloppet alls. 

- Olja, stekfett och annat flott är viktigt att torka ur med papper och kasta i komposten. Kaffesump, teblad och ris eller annan mat med mycket stärkelse är inte heller bra att få ner i avloppet, då det kan stelna eller koagulera. Se också till att ta bort hår, smink eller annat som kan innehålla fett som riskerar att lagras i vattenlåset, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.  

Börja med att rengöra vattenlåset

Om det rinner undan dåligt bör du börja med att skruva bort vattenlåset under tvättställ eller köksho.

- Det är ofta fullt med smuts i dessa och de rensas bäst för hand, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Det krävs dock lite förkunskaper innan du skruvar isär och monterar ihop vattenlåset.

- När du påbörjar arbetet är det bra om du ha en extra packning på lager hemma. Undersök om det är tätt när du monterat ihop vattenlåset genom att ställa ett kärl under. Det finns olika typer av packning: planpackning, konisk nylonpackning och o-ringar som kan bli otäta. Problemet är att du som lekman inte vet vilken typ av packning det är förrän du har skruvat isär vattenlåset, säger Malte Rungård.

Propplösare kan orsaka frätskador

Om du trots rengöring av vattenlås inte får bort stoppet, kanske du överväger att köpa propplösare. Men innan du lägger ner flaskan i kundvagnen kan det vara bra att ta en titt på vad som står på baksidan. Propplösare innehåller nämligen ofta starkt frätande basiska ämnen som natrium och kaliumhydroxid, eller kaustiksoda och lut som det också kallas. Det är farliga ämnen. Ett litet stänk i ögat eller på huden kan ge allvarliga och bestående frätskador i mun, matstrupe, ögon och på huden. Även små mängder kan leda till stora skador.

Enligt Lovisa Östberg, som är apotekare på Giftinformationscentralen, är propplösare en av de vanligaste kemiska produkterna som inringare uppmanas att uppsöka sjukvård för vid olyckor. Ofta är det barn som har råkat illa ut när de har smakat på produkten och det leder nästan alltid till att de behöver vårdas på sjukhus.

- Men det händer också vuxna som kanske inte har känt till riskerna eller varit oförsiktiga när det har hanterat produkten, säger Lovisa Östberg.

Risk för nya proppar

Propplösare med basiska ämnen kan vara väl så effektiva på kort sikt. Men de startar också en kemisk process i ditt avloppsrör. När propplösaren möter vattnet i röret uppstår nämligen stark värme som kan påverka dina rör negativt. Speciellt om du har plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar också med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören.

- Beläggningarna lossnar efter ett tag och skapar nya proppar längre ner i ledningarna, som är betydligt hårdare och svårare att bli av med, säger Patrik Wendelius. 

Miljövänliga tips på hur du löser stopp i avloppet

Mindre mängder fett kan du med rätt enkla medel ta hand om själv. En vaskrensare kan i många fall räcka. Miljövänliga alternativ fungerar också ofta utmärkt för att få bort stoppet i avloppet, som exempelvis diskmedel och kokande vatten.

Du kan också testa att göra en helt egen miljövänlig och säker propplösarblandning. Här är två recept som har visat sig fungera bra.

Till det första receptet behöver du bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.

Gör så här:

  1. Häll ner lite bakpulver och vinäger i avloppet. Bli inte överraskad om det börjar pysa och fräsa – det är bara koldioxid och inget farligt.
  2. Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Under tiden kan du koka upp en rejäl kastrull med vatten som du sen häller ner i avloppet.

Till det andra receptet behöver du bikarbonat, ättika, salt och hett vatten.

Gör så här:

  1. Blanda lite bikarbonat, ättika och en nypa salt i en bunke.
  2. Häll smeten i avloppet. Låt det verka.
  3. Koka upp rejält med vatten och häll därefter ner det i avloppet.  

Högtrycksspola och minska risken för proppar

Om ditt avloppsrör är helt igenkorkat behöver du kontakta ett företag som blåser rent röret med högtrycksspolning. Det är ett miljövänligt och bra sätt att minska risken för proppar. 

- Mitt råd är att du underhållsspolar rören vart tionde år. När ledningarna har blivit så gamla som 50 år är det bra att även filma vart femte till vart tionde år, i samband med spolningarna i ledningarna, för att säkerställa att det inte finns några synliga skador. Att anlita ett spolningsföretag kostar mellan 2 000–5 000 kronor, säger Patrik Wendelius.

Däremot bör du vara försiktig med hett vatten i toastolen och i handfatet.

- Eftersom vattnet är ljummet finns risk för att alltför mycket hett vatten får glasyren eller i värsta fall hela toastolen eller handfatet att spricka. Porslin kan hettas upp mycket om det sker jämnt över hela ytan, men om en del av porslinet värms alldeles för fort blir det en ojämn fördelning av värmen och det spricker, säger Patrik Wendelius.

Kan du högtrycksspola själv? 

Du kan spola bort enklare stopp själv om du har rätt förkunskaper och verktyg, som till exempel en högtryckstvätt med en rörrengöringssats, även kallad ”iller”.

- Gå in med illern i röret minst en halvmeter så att vattnet kan rinna ut genom avloppet till gatan eller din slamavskiljare om du har eget avlopp. Om du går in i röret från fel håll om stoppet, finns en risk att vatten lagras där och rinner ut på fel ställe, vilket kan leda till en vattenskada. Det är även bra att använda ett rensband för att kunna punktera en eventuell propp i avloppet, säger Malte Rungård.

 

Källor: Giftinformationscentralen, Kemikalieinspektionen, Tubus System, propplösare.se

Skapa en underhållsplan i Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa har du möjlighet att skapa en underhållsplan för ditt hus. Här kan du exempelvis lägga in åtgärder kopplade till stopp i avloppet, som att rengöra vattenlåset. Du kan också se till att få en påminnelse via mejl om när det dags att genomföra åtgärden och därefter dokumentera den i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.