Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Avlopp diskho
Avlopp diskho

Så fixar du stoppet i avloppet

Stekfett och matrester kan korka igen köksvasken. Hår och tvål gör att det inte rinner undan när du borstar tänderna eller duschar och du kanske vill bli av med proppen så snabbt som möjligt. Men använd inte vissa propplösningsmedel från butiken. Det finns miljövänligare alternativ.

I butikshyllan står de prydligt uppradade. Färgglada och glansiga flaskor som lovar att lösa ditt problem både snabbt och enkelt. Men innan du lägger ner flaskan i kundvagnen kan det vara bra att ta en titt på vad som står på baksidan.

Propplösare kan orsaka frätskador

De propplösare du hittar i butiken innehåller ofta starkt frätande basiska ämnen som natrium och kaliumhydroxid, eller kaustiksoda och lut som det också kallas. Det är farliga ämnen. Ett litet stänk i ögat eller på huden kan orsaka bestående frätskador.

Enligt Lovisa Östberg som är apotekare på Giftinformationscentralen får de in förhållandevis många samtal om propplösare jämfört med andra kemiska produkter. Ofta är det barn som har råkat illa ut när de har smakat på produkten.

- Men det händer också vuxna som kanske inte har känt till riskerna eller varit oförsiktiga när det har hanterat produkten, säger Lovisa Östberg.

Risk för nya proppar

Propplösare med basiska ämnen kan vara väl så effektiva på kort sikt. Men de startar också en kemisk process i ditt avloppsrör. När propplösaren möter vattnet i röret uppstår nämligen stark värme som kan påverka dina rör negativt. Speciellt om du har plaströr. Kemiska ämnen som natrium reagerar också med fett och bildar en hård hinna på insidan av rören.

- Beläggningarna lossnar efter ett tag och skapar nya proppar längre ner i ledningarna, som är betydligt hårdare och svårare att bli av med, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Testa några beprövade husmorstips

Istället för att köpa farliga propplösare kan du testa att göra en helt egen miljövänlig och säker propplösarblandning. Här är två recept som har visat sig fungera ovanligt bra.

Till det första receptet behöver du bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.

Gör så här:

  • Häll ner lite bakpulver och vinäger i avloppet. Bli inte överraskad om det börjar pysa och fräsa – det är bara koldioxid och inget farligt.
  • Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Under tiden kan du koka upp en rejäl kastrull med vatten som du sen häller ner i avloppet.

Till det andra receptet behöver du bikarbonat, ättika, salt och vatten.

Gör så här:

  • Blanda lite bikarbonat och en nypa salt och några droppar i en bunke.
  • Häll smeten i avloppet. Låt det verka.
  • Koka upp rejält med vatten och häll därefter ner det i avloppet.  

Högtrycksspola och minska risken för proppar

Högtrycksspoling är också ett miljövänligt och bra sätt att minska risken för proppar. 

- Mitt råd är att du underhållsspolar rören var tionde år – och när ledningarna har blivit så gamla som 50 år är det bra att filma i ledningarna för att kolla så att det inte finns några synliga skador. Att anlita ett spolningsföretag kostar mellan 2 000-5 000 kronor, säger Patrik Wendelius.

Källa: Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket, Tubus System, propplösare.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.