Man i arbetskläder som tittar på bygge
Snickarbälte
Snickarbälte

Så blåser hantverkare dig på byte av tak

Våra medlemmar har på senaste tiden råkat ut för oseriösa takläggare. Det handlar om att företag prackar på husägare takbyten som inte behövs. Eller att de använder Villaägarnas varumärken på olika sätt utan att ha lov till det.

 - Var försiktig om du funderar på att byta tak och en hantverkare knackar på din dörr, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

Företag försökte lura medlem att byta tak

Ett exempel är när en yngre kvinna ringde på dörren hos en medlem och erbjöd gratis inspektion av taket. Medlemmen sade då att taket lades om för bara några år sedan. Efter övertalning gick dock medlemmen med på att låta företaget göra inspektionen.

Någon dag senare dök inspektören upp och gick upp på vinden med en rycksäck. Efter ett tag kom inspektören ner från vinden och visade bilder på råspont och takbjälkar med kraftiga angrepp av svart- och vitmögel samt bilder på takläckage med nyligen inträngt vatten. Företaget erbjöd sig att byta ut angripen råspont och de angripna delarna av takbjälkarna. Det skulle gå på flera hundra tusen kronor, men medlemmen uppmanades att bestämma sig direkt och skriva på kontraktet, då detta var akut. Företaget skulle vara schysst och skjuta upp ett annat jobb, bara för att medlemmens tak var i så dåligt skick att det måste åtgärdas direkt.

Inte verkliga bilder på fukt från vinden

Medlemmen valde att inte skriva på kontraktet utan gick istället själv upp på vinden och kunde där konstatera att en del av bilderna som visades inte var från deras hus. Där bilderna trots allt var från deras hus, fanns inget takläckage utan hantverkaren hade själv sprutat dit vatten med en blomspruta eller liknande. Det fanns inte en tillstymmelse till mögelangrepp.

- Seriösa hantverkare brukar inte knacka dörr och spela teater hemma hos dig. Takomläggningarna som görs av de här företagen behöver inte vara undermåliga, men de är onödiga. När det inte är något fel på taket, varför byta ut det? Även om det skulle finnas någon brist är det ovanligt att du behöver byta ut taket, säger Ulf Stenberg.

Många husägare förstår inte att de blivit lurade

När det gäller takbyten som inte behövs, är det många som inte förstår att de har blivit blåsta och ger företagen fina referenser. Det nya taket ser ju fint ut.

- Anlitar du ändå en dörrknackarhantverkare, var beredd på att det finns en stor risk för att bli lurad på det ena eller andra sättet. Förutom att du får betala för jobb som inte behöver utföras kan du råka ut för undermåliga jobb, hot, saltade räkningar eller rent av dubbelfakturering. Det enklaste är därför att helt enkelt inte släppa in lurendrejarna, även om de kan verka trevliga till att börja med, säger Ulf Stenberg.

Ta reda på kostnaden för att byta tak

Många husägare vet inte vad det kan kosta att byta ett tak och hör inte heller efter med någon annan om vad som är ett rimligt pris. Det är något som bluffmakarna ser till att utnyttja.

- Medlemmar har krävts på allt från 350 000 kronor till 650 000 kronor för ett takbyte, där ett skäligt pris hade varit en bråkdel av detta. Det här rör sig närmast om ocker, säger Ulf Stenberg.

Ett sätt att få en uppfattning om vad det kostar att lägga om ett tak, kan vara att använda Takrenoverarna i Stockholm AB:s kalkylator.  

Använder Villaägarnas varumärken utan tillstånd

En annat oskick som förekommer och som förbundet gör allt för att stoppa, är att vissa hantverkare, utan att ha rätt till det, använder symbolen ”Godkänd av Villaägarna”. Om de har rätt att använda ”Godkänd av Villaägarna”, ser du enkelt genom att söka här.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.