Takpannor med fläckar
Lösa takpannor
Takpannor läggs på tak
Takpannor läggs på tak

Låt dig inte skrämmas av oseriösa takläggare

Bara för att den beräknade tekniska medellivslängden för ett tak med takpannor är 30-70 år, säger det ingenting om i vilket skick just ditt tak är. Det har visat sig att takpannor många gånger håller betydligt längre än angiven livslängd. Sveriges äldsta takpannor ligger fortfarande på Skokloster och de är från slutet av 1600-talet.

Varning för oseriösa takfirmor 

Det finns tyvärr takfirmor som arbetar oseriöst. Ofta knackar de dörr, ber att få titta på taket och kör med skrämseltaktik för att få dig att gå med på att byta ut taket. Det är sällan så akut så att du måste skriva på ett avtal direkt. Det är alltid bättre att planera ett takbyte och begära in offerter från flera olika entreprenörer och kolla upp referenser. Använd gärna vår checklista för att anlita hantverkare och standardavtal som Hantverkarformulär 17.

När behöver taket bytas?

Taket bör bytas när för många takpannor börjar gå sönder och det läcker ner till underlagstaket eller om bärverket är dåligt. Detta undersöks lättast genom att lyfta på takpannorna någon gång per år på olika ställen.

Ligger pannorna på sin plats och är hela?

Undersök om några takpannor har gått sönder under vintern. Om det finns trasiga pannor eller om några flyttat på sig i sitt läge, byt dem och lägg dem rätt. Om taket har en skada och det läcker in vatten behöver du oftast inte byta hela taket utan bara laga skadan. Om du märker att många takpannor går sönder för att de är spröda, är det kanske dags att byta alla.

Att pannorna bleknar och att det lossnar sand är inte ett problem som påverkar funktionen. Påväxt av alger och lavar behöver inte heller vara något som skadar pannorna, men mossa kan skada underliggande bärverk. Byt ut det skadade bärverket och behandla taket, då dör mossan och försvinner med tiden.

Anlita oberoende besiktningsman 

Om du är osäker på hur ditt tak mår - ta kontakt med en certifierad besiktningsman för att göra en underhållsbesiktning. Då får du en oberoende bedömning av vad som behöver göras omgående och vad som bör göras på sikt. Besiktningsmän hittar du på Svenska Byggingenjörers Riksförbund

När taket överlevt längre än 40 år kan det vara bra att anlita en oberoende besiktningsman vart femte år. Det är en relativt liten kostnad mot ett helt takbyte. Kostnaden kan variera beroende på tak och storlek, kanske kan du välja att besiktiga andra delar på huset samtidigt.

Mögel på vinden?

Mögel på vinden beror sällan på läckande tak. Problemen orsakas oftast av fukt som läcker upp från bostaden genom otätheter.
Läs mer i vår infoskrift Småhusvinden.

Min Villa ger dig koll på ditt hus

Min Villa är en digital tjänst som hjälper dig att hålla koll på hur ditt hus mår. Skapa en underhållsplan för ditt hus – ett enkelt och smidigt sätt att ha koll på vad som har gjorts och vad som bör göras på huset. Med våra experters råd för hur du kan kontrollera och åtgärda eventuella brister får du en tryggare villavardag.

Till Min Villa

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.