Förra vintern blev elnotan hög för många hushåll, även om den statliga elpriskompensationen senare betalades ut som plåster på såren. Denna vinter befaras ännu högre elpriser. Har man dessutom både ett åretruntboende och ett fritidshus med elvärme finns risk att räkningarna kommer svida hårt.
Kallställa fritidshuset över vintern?
Ditt hus mår bra av värme, så sänk hellre värmen än stäng av den helt.
- Det gäller speciellt dig som har ett välisolerat fritidshus. Slår du av värmen riskerar du att det uppstår mögelskador. Du kan dock minska risken genom att investera i avfuktning för att hålla nere den relativa luftfuktigheten, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.
Som stugägare kan man överväga att kallställa över vintern, det vill säga inte ha på någon värme alls.
Tusenlappar att spara på elen – men vågar man chansa med tanke på eventuella frysskador?
Det beror på flera saker, menar Malte Rungård:
- Typ av hus, storlek och byggnadsår.
- Vilken form av uppvärmning som används.
- Hur mycket jobb man är beredd att lägga ned på att förbereda huset för kylan.
– Är det ett fritidshus utan vare sig vattenburen värme eller tappvattenledningar kan man kallställa det. Men det finns risk för fuktskador när det bildas kondens inomhus på grund av temperaturskillnader, säger Rungård.
Fuktskador kan uppstå i tavlor och textilier som blir unkna eller dörrar som slår sig, men kan också sätta sig i konstruktionen. Framför allt i stugor byggda på 60-70-talen då mycket tryckimpregnerat trä användes. Impregneringsvätskan kan skapa lukt.
– Är det liten sportstuga på 30-40 kvadrat kan man skaffa fuktslukare, typ ”torrbollar”, som placeras inomhus.
– En liten fläkt som sätter luften i rörelse är också bra mot fuktskador, tipsar Rungård.
Se till att solvärmen hittar in
Beroende på vilket byggnadsmaterial huset är uppfört i och isolerat med, är det bra med lite underhållsvärme för att få en jämnare och bättre luftfuktighet som skapar en torrare miljö. Tänk också på att lämna innerdörrar och skåpluckor öppna, exempelvis till diskbänksskåp, särskilt om det vetter mot en yttervägg. Dra inte heller för persienner eller mörkläggningsgardiner så att värmen kommer åt överallt.
- All solvärme som kan hitta in i huset under vintern minskar risken för fukt- och mögelproblem, säger Rungård.
Ska du stänga av vattnet?
För att skadorna inte ska bli så stora om ett rör skulle frysa sönder är det viktigt att stänga av huvudvattenkranen. Det är också en god idé att tömma varmvattenberedaren, pumpar och vattenhydroforer. Tänk också på att lämna alla kranar öppna och spola ur toalettstolar så att spolcisternen töms på vatten.
- Om du har vatten kvar i tappvattenledningar är det viktigt att temperaturen motsvarar din fritidshusförsäkrings aktsamhetskrav, säger Rungård.
Fyll miljövänligt antifrysmedel i vattenlås som till exempel golvbrunnar och sanitetsporslin. Helst ska man också blåsa igenom vattenledningarna med tryckluft. Detta kan en rörmokare hjälpa till med.
Använd en adsorptionsavfuktare som är den pålitligaste att kunna avfukta vid låga temperaturer som exempelvis en kondensavfuktare inte klarar av. Dess nackdel är att den är dyrare och är mer omständlig att installera.
- Den klarar dels av att avfukta vid låga temperaturer och sätter dels lite fart på luften så att det blir rörelse på den, vilket är bra för huset, säger Rungård.
Hög standard i fritidshus kräver grundvärme
Många har i dag hög standard i sitt fritidshus med diskmaskin, tvättmaskin och vattenburen värme. Då blir det problematiskt att lämna huset utan grundvärme över vintern. Varmvattenberedare och hydrofor måste också tömmas.
- Tvättmaskin och diskmaskin går att koppla ur och ta med hem för att förvaras i rumstemperatur. Men har man vattenburen värme rekommenderar jag att ha på grundvärme i huset hela vintern. Det blir väldigt komplicerat att tömma. Enligt försäkringsbolagens aktsamhetskrav gäller oftast 15 graders värme i huset, förklarar Rungård.
Kolla upp aktsamhetskrav för värme i huset
Undersök i din fritidshusförsäkrings villkor om vad som gäller med aktsamhetskrav för värmen i huset.
Har man installerat ett modernt värmesystem och dessutom wifi i huset går det ofta att fjärrstyra temperaturen med mobilen eller paddan hemma stan.
Annars är det mer ”old school” som gäller.
- Då behöver man agera själv eller ha någon granne till fritidshuset som kollar huset med jämna mellanrum, säger Rungård.
Stäng fritidshuset - även utomhus
När du stänger ditt fritidshus kan det vara lätt att glömma saker du bör åtgärda utanför huset. Det du kanske gör per automatik är att ta in utemöbler, verktyg, studsmatta och andra leksaker som kan blåsa iväg.
- Men minst lika viktigt är att tömma vattenslangar på vatten och att se till att vattnet är tömt i vattenutkastare, säger Rungård.
Be en granne titta till ditt fritidshus
Planera att besöka ditt fritidshus även den tid du inte använder det och speciellt om det varit ett längre strömavbrott, storm och mycket snö så att tak kanske behöver skottas.
- Det bästa är om du har kontakt med någon på orten som kan gå förbi och kolla läget, säger Rungård.
Villaägarnas tips när du lämnar fritidshuset
- Sänk hellre värmen än stäng av den helt. Det gäller särskilt om du inte stänger av vattnet.
- Om du ändå stänger av värmen - töm värme- och tappvattenledningar med tryckluft så att inget vatten finns kvar i ledningarna som kan frostspränga ledningarna.
- Lämna innerdörrar och skåpluckor öppna och dra inte för gardiner och persienner.
- Stäng av huvudvattenkranen och töm varmvattenberedaren, pumpar och vattenhydroforer.
- Lämna kranarna öppna och spola ur alla toalettstolar så att spolcisternen töms på vatten.
- Frostskydda dina vattenlås med exempelvis propylenglykol.
- Om du har vatten kvar i värme- och tappvattenledningar – ha en temperatur som motsvarar din fritidhusförsäkrings aktsamhetskrav.
- Håll tillufts- och frånluftsventiler lite öppna så att det finns ett kontinuerligt luftflöde i huset. Se också till att spjällen i kakelugnar, köksspisar och imkanaler delvis är öppna.
- Täta alla springor och håligheter i grunden med rostfria nät så minskar du risken för besök av möss och råttor. En råtta kan ta sig in genom ett hål som är 2 cm, för en mus räcker det med 6-7 millimeter. Släng också kvarglömda matrester eller förvara i tätslutande förpackningar/burkar, då mat kan mögla och locka till sig skadedjur och skadeinsekter.
- Utomhus: Ta in utemöbler, verktyg, studsmatta och andra leksaker, töm vattenslangar på vatten, och se till att vattnet är tömt i vattenkastare.
- Be en granne titta till ditt fritidshus då och då när du inte är där.