Spade i jord

Jordkällaren – en guldgruva med grönsaker

Att spara och bevara är enkelt i en rejäl jordkällare. Bygg själv eller gör som Ylva Karlsson: gräv en grop, köp en färdig modell och fyll på!

Förr var det självklart att ta hand om allt som växte i trädgården och att spara rotfrukter och frukt till vintern. Jordkällaren var en bra plats för förvaring. Efter att ha varit en bortglömd tillgång under en tid har intresset för jordkällare blivit en allt starkare trend. Tanken på att inte ens klara en vecka på det vi har i kylskåp och skafferi har under året blivit uppenbar för allt fler – som Ylva Karlsson.

Välfylld jordkällare året om

Ylva ville ha chansen att odla, spara och förvara, men även köpa på sig grönsaker, frukt och rotsaker i rätt säsong till bra pris för att ha resten av året. Hon och hennes man hade en yta på tomten där en jordkällare skulle få plats, men varken tid eller lust att bygga den helt själv. Önskan var en modern jordkällare, helst färdig att gräva ner med alla de funktioner man kunde behöva och mer eller mindre klar att använda direkt.

– Vi hittade en väldigt smidig variant som kom helt färdig med inredning och allt. På ett väldigt enkelt sätt kunde vi gå från tanke till handling, berättar Ylva.

Jordkällaren är gjord i glasfiberarmerad plast, väger knappt 350 kilo och har en ljus inredning som innehåller både hyllor och trallgolv. Väggarna är isolerade för att få rätt klimat i jordkällaren.

För att kunna anlägga en jordkällare underlättar en kuperad tomt, men det fungerar även på platt mark. Det behövdes inte så stora förberedelser innan jordkällaren levererades, bortsett från att gräva och dränera gropen.

När gropen var klar och cirka trettio centimeter grus låg på plats i botten var det klart för leverans. Eftersom källaren inte väger så mycket kunde den smidigt lyftas på plats av en mindre grävmaskin. Lyfter man av dörrar och hyllor är vikten nere på cirka 250 kilo. Frigolitskivor som skulle läggas ovanpå jordkällaren när den ställts på plats följde med paketet.

För att få jordkällaren att smälta in i trädgården har paret lagt sand och jord på taket och runt ingången har de lagt stenar som ramar in dörren. Några stenar som bildar en gång till dörren har också kommit på plats.

Guldgruva med grönsaker

Jordkällaren har en klassisk trädörr som eftersom det är lutning blir lite tung att öppna, och väl bakom den går vi några steg ner för att komma in i "guldgruvan". På hyllorna har det fyllts upp med allt man kan tänkas behöva. Här ryms också konserver, nötter, kaffe och choklad. För att få struktur och skydda vissa saker har Ylva valt att använda plastbackar som är lätta att lyfta ut och fylla på.

En bild som visar citattecken-ikon i svart-vitt.

Att känna att vi klarar oss utan butiker en tid är den allra största vinsten.

Ylva Karlsson

I det så kallades fruktskåpet förvaras potatis, rotfrukter och frukt men också vin och andra drycker. Potatisbingen rymmer 600–700 liter så det lagret räcker länge.

– Att ha möjligheten att köpa när det är rätt säsong när priserna är låga, och känna att vi klarar oss utan butiker en tid, är den allra största vinsten.

Fem tips om du ska skaffa jordkällare

  • Finns en kuperad plats på tomten så använd den, mest optimalt är en norrvänd sluttning.
  • Dränera den grävda gropen.
  • Bra grusbädd ger förutsättningarna för hela bygget.
  • Välj en större modell än du tror ni behöver för att verkligen få plats med allt.
  • Plantera eller odla gräs på taket så blir jordkällaren en naturlig del av tomten.

Ur Villaägaren nr 4, 2020 

Text: Lotta Jansson
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Håll koll på ditt hus med Min Villa

I Min Villa får du en skräddarsydd underhållsplan med tips på kontroller och åtgärder för hela huset. Du får en påminnelse via mejl när det är dags för en insats, och du kan dokumentera allt du gör i text och bild.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.