Grått hönshus
Brun höna i hönshus
Grått hönshus

Hönshus med all inclusive

Catrine och Kim lockades av tanken på att hämta nyvärpta ägg bara meter från köket. Sagt och gjort, bygget påbörjades. Nu är tupp och hönor på plats i ett välplanerat paradis.

Vad kan vara mysigare än att hämta helt färska ägg bara meter från köksfönstret och veta precis hur hönorna levt, vad de ätit och hur de mår?

– Vi hade fullt fokus på att ge våra hönor livets goda. Hönshuset har blivit precis det härliga inslag vi önskade på tomten, berättar Catrine och Kim Forssblad.
Innan de byggde sökte de på olika forum på nätet och hittade mycket nyttig information. De märkte snart att det finns ett stort engagemang kring hönor och många experter att fråga.

Lättskött och trivsamt hönshus

Parets vision var främst att bygga ett lättskött hönshus. Det skulle vara trivsamt för hönorna och så stabilt och gediget att det håller i många år.
Huset blev 6 kvadratmeter och har utöver det en inhägnad del på 12 kvm och en 200 kvadratmeter stor hage där hönorna kan gå fritt under dagtid. Nattetid är hönorna i huset och i den inhägnade delen och är på så sätt skyddade för rovdjur.

Det började med fyra hönor av rasen Lohmann, vilket är en enkel och bra ras att börja med. De är en så kallad värphybrid, en ras som är framavlad för att lägga många ägg. De lägger ett ägg om dagen året om och detta gör de i ungefär 2,5 år. Vanligtvis lever de tre år.

– När vi var på hönsmarknad kom vi hem med en tupp och två hönor, och plötsligt hade vi ett annat liv i hönshuset, med allt vad det innebär, berättar Kim.

Tuppen med sina två hönor mottogs inte enbart positivt av de fyra damerna och under flera veckor var stämningen spänd i hönsgården. De nya medlemmarna fick söka skydd, men så sakta har de blivit vänner med de andra. I och med att tuppen klev in i hönsgården så har det ruvats och kläckts kycklingar.

Vi hade fullt fokus på att ge våra hönor livets goda.

Catrine Forssblad

För att lätt komma åt äggen har Catrine och Kim valt att bygga ett rede som hänger utanför huset, med en lucka som enkelt kan tömmas utan att störa hönorna och tuppen. Hönor har svårt att klara värme så det är ytterst viktigt att ett hönshus är välventilerat. För att få in ljus och skapa en trevlig känsla har de satt in ett fönster i huset.

Byggt med omsorg

Rovdjur är alltid ett hot mot hönorna och förutom att skapa en rovdjurssäker inhägnad utegård så har stenplattorna lagts utåtvinklade för att djur inte ska kunna gräva sig in. Ihop med nät gör stenarnas lutning det betydligt svårare för eventuella inkräktare. Om de trots allt skulle börja gräva behöver de gräva en halvmeter innan de kommer in.

Huset är i övrigt lättskött med klinker på golvet och golvbrunn så att det enkelt ska gå att spola av och hålla rent. Det är också viktigt att ha väggar där ohyra inte kan bygga bo. Här är lösningen strukturväv som är målad med våtrumsfärg. Då kan väggarna spolas av och hållas rena.

– Utegården är inredd för att djuren ska kunna vara aktiva. De har både gungpinne, stol och ett stort askbad. Hönorna älskar att bada i aska och sand för att hålla ohyra borta, berättar Catrine.

Drömmen om hönshus gick i uppfyllelse och familjen njuter av att varje dag plocka färska ägg. Mer närproducerat än så här är det svårt att få. 

Så får du ett gediget hönshus

Skydda hönshuset från rovdjur

Se till att ha en rovdjurssäker inhägnad utegård där hönorna kan vara nattetid. Lägg stenplattorna utåtvinklade så att djur inte kan gräva sig in. På dagtid kan de gå fritt i en hage.

Välj hönorna med omsorg

Det finns olika raser av hönor. Lohmann är exempelvis en enkel och bra ras att börja med. Det är en värphybrid som är framavlad för att lägga många ägg.

Bygg ett rede som hänger utanför hönshuset

Med en lucka som enkelt kan tömmas stör du inte hönorna och tupparna när du hämtar äggen.

Tänk på ventilationen

Hönor har svårt att klara värme.

Sätt in fönster

På så vis får du in ljus och skapar en trevlig känsla i hönshuset.

Håll hönshuset rent och ohyra borta

Ha gärna klinker på golvet och golvbrunn så att det är enkelt att spola av. För att hålla ohyran borta från att bygga bo i väggarna - använd strukturväv målad med våtrumsfärg. Då kan väggarna spolas av och hållas rena.

Inred utegården för lek och aktivitet

För att hönorna ska trivas, inred med exempelvis en gungpinne, stol och ett askbad. Hönor älskar att bada i aska och sand för att hålla ohyra borta.

Källa: Villaägaren

Text: Lotta Jansson
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.