Vinterodlingtidig skörd utan larver 

Att odla tidigt på våren har flera fördelar. Du får en tidig skörd, slipper larver och insekter och får en betydligt längre odlingssäsong. Använd din vanliga växtplats och skydda mot stora väderomslag. Sedan gror dina frön när de själva känner att det är dags. Emil Hillve, trädgårdsingenjör på Econova/Weibulls, berättar hur du lyckas med din vintersådd.

Tänk att skörda spenat, vintersallat, persilja och kål redan under kall vår! Det kan du göra om du startar tidigt. Det finns flera olika tekniker som vi kan kalla vinterodling. Den teknik vi oftast menar går ut på att så frön i krukor, pallkragar eller på friland under de kalla mörka vintermånaderna.

Du kan även så dina grödor på sensommaren och hösten. Då stannar fröerna i utvecklingen samtidigt som att antalet ljustimmar minskar.

Ett annat sätt är att övervintra exempelvis en sallat och skydda den mot att frysa. Den kan då skördas långt in på hösten och vintern tills dess att den är slut eller fryser sönder. Tekniken kallas vanligtvis för höstsådd, eller sen höstsådd.   

Ger tidigare skörd 

Fördelarna med vinterodling är flera. När du sår frön under vinterhalvårets mörka och kalla månader så känner fröet av det och väntar med att gro. När sedan temperaturerna börjar bli rätt och förhoppningsvis även soltimmarna tillräckliga, känner fröet av även detta.

- De är då programmerade att börja gro och växa i sin egen takt, säger Emil Hillve, trädgårdsingenjör på Econova/Weibulls.

På så sätt är de redan ”i backen” och får ett försprång gentemot de frön vi försöker tajma med våren och sår senare. Du slipper förså inomhus och har alltså möjlighet att få en betydligt tidigare skörd om du sår under vintern än vid sådd under våren. Du slipper även sommarens kållarver och insekter och får på så vis större kvalitet på det du skördar. 

Avlastar vårens trädgårdssysslor 

En annan fördel med vinterodling är att avlasta vårens alla trädgårdssysslor. På vårkanten har vi odlare ofta mer att göra än det finns timmar på dygnet. Genom att så på vintern har du avklarat de arbetsmoment som sådden innebär under den tid på året när vi vanligtvis har som minst att göra i trädgårdarna.  

Midvinter och senvinter är bäst 

Tekniken för att så på vintern är densamma som att så på våren. Det som kan vara lite lurigt är plötsliga väderomslag och temperaturväxlingar med mildväder som kan få fröna att gro för tidigt. När sedan vädret slår om igen så fryser groddar eller småplantor om de inte dör av ljusbrist.

- Det gäller alltså att inte så för tidigt på hösten, utan gärna under midvinter eller senvinter, säger Emil Hillve.

Skulle de gro för tidigt ändå, kan småplantorna skyddas mot frost och förhoppningsvis hålla ut till slutet av februari när ljusförhållandena i större delen av landet är gynnsamma igen.  

Resultatet kan skifta - testa dig fram 

Det kan vara bra att ha med sig att tillväxt främst sker när dygnet har mer än 10 timmar dagsljus. Mellan mitten på oktober och slutet av februari har vi alltså för lite naturligt ljus för någon tillväxt. Dessutom skiftar förutsättningarna för vinterodling beroende på var i landet du bor, hur säsongen ter sig och ditt specifika mikroklimat. Testa dig fram i odlandet och var beredd på att resultatet kan skifta. Efter några säsonger får du en uppfattning om vad som funkar i just din trädgård.

Odlingsplatser och näring 

Använd de odlingsplatser du är van vid att använda. Vinterodling kan funka såväl i pallkragar som på friland, i krukor eller i ouppvärmt växthus eller tunnel. Du behöver en ogräsfri, lucker jord att så i. Näring behövs inte vid sådd utan kan tvärtom hämma groning av en del växtslag.

Gödsla på våren när de första småplantorna tittar upp. 

- Det är i så fall bättre att vänta och sedan gödsla på våren när de första småplantorna tittar upp. Använd då gärna något kväverikt, helst organiskt. Brunnen hönsgödsel, bokashijord, flytande näring, blodmjöleller en balanserad mineralgödsel funkar utmärkt. Kolla upp den specifika växtens näringskrav och gödsla därefter, säger Emil Hillve.

Se upp för vindar, värme och sol 

När du sått, oavsett hur du gör och vad du sått är det bra att skydda den mot kalla vindar. Men se upp så att det inte blir varmt för tidigt och du råkar sätta igång en oönskad groningsprocess i vintermörkret.

Sår du i krukor ställer du ut krukorna på en skyddad plats, men gärna utanför direkt sol så att inte fröna luras att gro för tidigt på grund av höga dagstemperaturer soliga dagar. 

Vilka grödor funkar bäst?

Grödor som funkar bra till vintersådd är främst olika typer av bladgrönt.

Bäst funkar grödor som både är lite köldtåliga och som kan växa under förhållanden med färre ljustimmar. På så sätt kan du få riktigt tidiga vårprimörer. Växtslag som är idealiska för detta är spenat, vintersallat, persilja, olika asiatiska kålsorter som pac choi, tatsoi, mizuna och liknande.

Även sallat gror i sval jord men växer rätt långsamt. Vissa rotgrönsaker som morot, rödbeta och palsternacka kan också funka bra, men det är väldigt sortberoende. Då ska man leta efter sorter med kort utvecklingstid och mycket härdighet.  

Här är några tips på grödor som lämpar sig för vintersådd. Alla sorter är krav-märkta och kommer från Weibulls sortiment: 

  • Persilja Ertholm  
  • Sallat, Mâche 
  • Spenat Early Giant  
  • Morot Berlikum 2  
  • Weibulls Palsternacka  

Du kan även vinterså blommor 

 Du kan även så blomfrön under vintern. Mars är en bra tid då risken för köldknäppar är mindre. Du följer då naturens växtcykel och dina frön får ta den tid de vill på sig att gro. Det blir också en naturlig stratifiering, vilket en del sorter behöver. Sorter att rekommendera är Vallmo, Zinnia, Blåklint, Ringblomma, Rosenskära, Jätteverbena och Tagetes. Här är tips på passande kravmärkta fröer från Weibulls: 

  • Ringblomma  
  • Vallmo  
  • Blåklint 
  • Jätteverbena 
  • Rosenskära Picotee  
  • Zinnia Scarlet Flame  
  • Tagetes, låg 

Foto till höger: Econova/Weibulls

Emils tipslista

  • Så under mid- senvinter
  • Använd din vanliga odlingsplats
  • Luckra jorden innan sådd
  • Skydda mot vind, sol och värme
  • Gödsla när plantorna tittat upp ur jorden
  • Välj sorter med kort utvecklingstid och god härdighet

Planera din trädgård i Min Villa

I Min Villa kan du samla all information om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.