Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Lila blomma i kruka
Blomlådor på räcke
Lila blomma som hänger i ampel
Händer planterar kaktus i liten kruka
Lila blomma i kruka

Sommarfint i ampel och kruka

Välskötta rabatter med färgstarka sommarblommor är något många av oss drömmer om. Tidsbrist, ogräs och torka kan dock få sommarrabatten att stanna vid just en dröm. Men än finns tid att få till härlig blomsterprakt – med amplar och stora krukor fixar du snabbt en blommande trädgård!

På uteplatsen, verandan och som ett blickfång vid gångar och sittplatser – sommarblommor i krukor och amplar går att placera varsomhelst och gör det också lätt att ”möblera om” i trädgården. En prunkande ampel i äppelträdet eller en överdådig kruka vid grillplatsen kan bli pricken över i på sommarkalaset.

Samplantera gärna olika växter – sommarblommor på kruka från trädgårdsbutiken kan samsas med dekorativa perenner som du sedan kan plantera ut i trädgården.

Så lyckas du med sommarblommor i krukor och amplar:

  • Jord med bra kvalitet är A och O – satsa gärna på så kallad Urnjord.
  • Långtidsverkande gödning i form av granulat ger blommorna näring under hela sommaren.
  • Plantera i rejält stora krukor eller balkonglådor, gärna med vattenmagasin.
  • En snygg korg, trälåda eller en gammal plåthink kan bli en dekorativ ytterkruka för planteringen. Se till att det finns ett hål där vatten kan rinna ut så att inte växterna blir stående i ”fotbad” efter regn.
  • Välj stora amplar och se till att de är väl fyllda med jord – liten jordvolym gör att växterna lättare torkar ut, särskilt om det är stark sol och blåst.
  • Knipsa av vissna blommor så stimuleras växterna att blomma vidare.

Petunior är ett säkert kort i sommarplanteringen – med bra jord och regelbunden vattning blommar de oförtröttligt ända in på hösten. Här en Petunia ’Sweet Sunshine Light Pink’ med dubbla välfyllda blommor.

Cerise, ljusrosa och flerfärgade tåliga pelargoner i samplantering blir ett härligt blickfång på uteplatsen.

Möblera i trädgården med blommande amplar i träden. Hängpelargoner trivs bra i både sol och lätt skugga.

Perenner med vackra blad gör sig fint i sommarkrukan. Funkia som finns i mänger av varianter av färg och form i blad, trivs bäst i halvskugga. Efter sommaren kan du plantera ut funkian i rabatten.

Femtunga är vacker i ampel eller kruka och blommar hela sommaren med långa hängande stjälkar. Trivs både i sol och halvskugga och vill ha rikligt med vatten och näring.

En gammal plåthink funkar fint som ytterkruka för en överdådigt blommande hortensia, t ex ’Endless summer’. Hortensia vill ha lätt fuktig jord och blommar länge. Till hösten kan den planteras ut i rabatten och blommar nästa år på både års- och fjolårsskott.

 

Text: Madeleine Appelgren

Foto: Blomsterfrämjandet

En prunkande ampel i äppelträdet eller en överdådig kruka vid grillplatsen kan bli pricken över i på sommarkalaset.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.