Gräsklippare skvätter gräs
Gräsklippare klipper gräsmatta
Idylliskt grön gräsmatta
Gräsklippare klipper gräsmatta

Skötselråd för din gräsmatta

Vad som är en perfekt gräsmatta är ju högst personligt. Vissa siktar på en slätrakad golfgreen medan andra föredrar en vildvuxen ängsmatta där blommor och bin kan frodas. Det finns inga rätt eller fel, men vill du hålla gräsmattan i trim kan det vara bra med några smarta knep i bakfickan.

- När det är väldigt varmt och torrt ska du inte stressa gräset och klippa det för kort. Varannan vecka kan vara lagom om gräset har vuxit till sig – och klipp inte för kort. En bra tumregel är att klippa av 20–30 procent av grässtråna, säger Villaägarnas trädgårdsexpert, Henrik Bodin.

Tänk på igelkottarna!

Är det däremot normalt svenskt sommarväder, det vill säga ganska mycket regn, går det att klippa desto mer. Gärna två gånger per vecka och har du en robotklippare kan du låta den rulla.

-Men tänk på igelkottarna och låt helst robotgräsklipparen gå under dagtid eftersom de är mest aktiva på natten, säger Henrik Bodin.

Vill du ha en tät gräsmatta?

Om du vill ha en tät och slitstark gräsmatta ska du klippa ofta och lite. Det som händer när du låter gräsklipparen gå varm och gräset hålls kort är att gräset skickar signaler ner till rotsystemet att det behövs sättas fler skott, vilket gör att gräsmattan blir tätare.

Ett annat sätt att göra gräsmattan mer tät och slitstark är att använda en vertikalskärare framåt vårkanten. Den gör ett snitt några centimeter ner i jorden och delar rötterna. På så sätt ökar tillförseln av syre, näring och vatten till gräsmattan så att den blir tätare och mer slitstark. Toppdressa också gärna de ställen som är ojämna och slitna. Det är alltid bra att räfsa bort gamla kvistar, mossa, kottar och dött gräs innan du sätter igång

Låt gräset bli längre inför vintern

Inför vintern är det bra att låta gräsmattan få lite längre grässtrån än vanligt. Om du klipper gräsmattan till en höjd av 4 centimeter under sommaren ska du låta gräsmattan bli 5–6 centimeter under hösten. Men klipper du regelbundet till en höjd av närmare 10 centimeter behöver du inte låta gräset bli högre. En gräslängd över 10–15 centimeter ökar nämligen risken för att gräset drabbas av svampsjukdomen snömögel.

Brunt gräs inget större problem

Det kan vara frestande att klippa gräset kort. Du slipper klippa så ofta och det ser prydligt ut. Men om marken är torr är risken stor att gräset går i vila och blir brunt. Egentligen är det ingen större fara eftersom rötterna fortsätter att leva i jorden. När regnet kommer börjar gräset att växa igen, men det ser inte så fint ut.

- Klipper du gräset så kort att det går in i vila ger du ogräs och mossa chansen att etablera sig. Mossa brukar i regel trivas på skuggiga platser med fuktig jord som har lågt pH-värde, så kallad sur jord. Men det finns mossor som gillar torrt väder och de tar på samma sätt som ogräs chansen att slå rot när gräset är svagt, konstaterar Henrik Bodin.

Skötseltips för din gräsmatta på sommaren

  • Gödsla. Helst var sjätte vecka. Gödslet bidrar till att gräset trivs bättre och hjälper till att konkurrera ut ogräs och mossa.
  • Klipp ofta. Speciellt i början på sommaren då gräset växer mycket. Det gör gräsmattan tätare och mer slitstark.
  • Klipp inte ner gräset mer än en tredjedel, det vill säga under grässtråets så kallade tillväxtzon.
  • Klipp ner gräset i omgångar om det har vuxit mycket. Klipper du för kort på en gång riskerar gräset gå in i viloläge och bli brunt.
  • Vattna varje kväll om vädret är torrt. Att vattna på kvällen är smart för då ger du jorden möjlighet att suga upp vattnet innan det dunstar bort. 

Källor: Granngården Allers, Malmo.se, Ystads Allehanda

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.