Trädgård med välskött gräsmatta
Gräsmatta
Trädgård med välskött gräsmatta

Fixa en grönare gräsmatta

Kan du också få en tät och mossfri gräsmatta? Svaret är ja! Passa på under våren att specialgödsla och planera för stödsådd.

Var redo när vårsolen tittar fram för då är det dags att se över gräsmattan och fundera på vad som behöver göras.

– Efter vintern har mossan ett försprång före gräset eftersom den börjar växa vid lägre temperatur. Men du kan hjälpa gräset på traven genom att tidigt på våren fördela ut speciell gödning som gör att det kan konkurrera med mossan. I slutet av april och början på maj, när gräset börjar spira, är det dags att börja gödsla gräsmattan. Jag rekommenderar långtidsverkande gödsel, säger Anette Johansson, produktchef för Weibulls portionsfrö och gräs.

Tät gräsmatta minskar risken för ogräs

I slutet av maj eller början av juni är det dags för stödsådd. Genom att stödså varje år får du en gräsmatta som är tät, jämn och motståndskraftig mot ogräs.

– Det går naturligtvis bra att bara stödså på glesa fläckar, men resultatet kan då upplevas ojämnt eftersom det nysådda gräset blir tätare och grönare än resten av gräsmattan.

Stödsår du hela gräsmattan varje år håller den sig tät. Det minskar dessutom risken för att ogräs etablerar sig.

– Till stödsådd är en långsamtväxande gräsfröblandning bra. Den kräver färre klippningar och passar utmärkt till robotgräsklippare. Med gräsmattedress får gräsfröna dessutom en bra såbädd och lite gödsel som ger en bra start på säsongen, tipsar Anette Johansson. 

Vertikalskärare för en slitstark gräsmatta

Ett sätt att göra gräsmattan mer tät och slitstark är att använda en vertikalskärare framåt vårkanten. Den gör ett snitt några centimeter ner i jorden och delar rötterna. På så sätt ökar tillförseln av syre, näring och vatten till gräsmattan så att den blir tätare och mer slitstark. Toppdressa också gärna de ställen som är ojämna och slitna. Det är alltid bra att räfsa bort gamla kvistar, mossa, kottar och dött gräs innan du sätter igång

Så stödsår du gräsmattan

  • Klipp gräset och räfsa noga bort allt löst gräsklipp.
  • Lägg ut små högar av toppdress över hela gräsmattan, ca 1–2 liter per kvadratmeter, och fördela jämnt över ytan. Använd baksidan av en kratta för att se till att dressen sjunker ner mellan grässtråna.
  • Sprid gräsfröna jämnt över ytan. Mängden som behövs är beroende av gräsmattans kvalitet – ju glesare den är, desto mer gräsfrön krävs.
  • Vattna regelbundet så att sådden håller sig fuktig.


Artikel från Villaägaren, nr 1/2021
Text: Madeleine Appelgren

Få din drömträdgård med Min Villa

I Min Villa kan du samla allt om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också vår guide med enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.