Vilda blommor på sommaräng
Äppelträd
Utemöbler i gammal trädgård

8 tips för en gammal trädgård

Även en uppvuxen trädgård kan behöva piggas upp. Med enkla medel kan du ge din gamla trädgård ett lyft. Villaägarna har tipsen.

Så här blir din gamla trädgård som ny

 1. Ge häcken en nystart med gödsel och beskärning. Gräv bort bland-häckar med ofrivilliga inslag av frösådda träd. Rensa kanterna utmed gångar, rabatter och uteplats för ett städat intryck.
 2. Lägg igen röriga rabatter med blandade färger, former och hämningslöst ogräs. Behåll eller skapa rabatter med växter som koordinerar i färg och form och som du orkar sköta om.
 3. Renovera och komplettera gångar och uteplatser. Behåll och rengör fin marksten. Vid komplettering; låt ett annat slags sten gå igen för ett sammansatt intryck. Natursten är i regel vackrast. Exempel:
  - Lyft stenen i en övervuxen gång, gör om underarbetet och lägg om stenen.
  - Utöka en för liten uteplats med en kantfris av ett annat slags sten.
  - Skapa en kaffeplats med samma slags ny marksten som på stora -terrassen.
  - Lägg gångar av trampsten mellan uteplatserna så att de hänger ihop.
 4. Var rädd om träden, de ger struktur och skugga. Är träden stora; anlita en arborist för att få hjälp med vad som ska sågas ner och vad som kan glesas ur. Tänk på att stora träd är dyra att köpa.
 5. Ta bort uttjänt lekutrustning, förfallna lekstugor och gamla studsmatteskelett, ersätt med nytt vid behov. Skapa plats för sopsortering och återvinning, en träkonstruktion eller en häck skymmer kärlen.
 6. Skapa stämning med diskreta ljuspunkter och belysning som visar vägen. Satsa på bra, riktade armaturer som inte bländar.
 7. Ett hus med tydlig stil mår bäst i en harmonierande trädgård. Bevara eller plantera tidsmarkörer, som ett träd som ursprungligen hörde till huset. Ersätt skruttiga spaljéer med ursprungsmodell och byt skevande staket mot en stil som passar huset.
 8. Anlita en trädgårdsarkitekt. Det kan löna sig att ta hjälp för att se trädgårdens potential, få råd om vad som ska sparas och inte samt hur platsen kan struktureras om. Särskilt bra om du tar över en gammal trädgård och inte har en aning om vad som är vad. 

Text: Bella Linde
Foto: Johnér

Ur Villaägaren

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.