Vad kostar ett kök?

Ett kök kan kosta hur mycket som helst. Det bästa sättet att få koll på pengarna är att spalta upp innehållet i projektet. Vi vet vad du ska tänka på när du gör din köksbudget.

Eftersom valmöjligheterna är så många så fyller det ingen funktion att här ge priser i kronor. Däremot kan du få en överblick av vad som kan påverka ditt slutpris – oavsett vilken kostnadsnivå du väljer.

Beräkna pris på ditt kök – tänk på detta

  • Golv, väggar, tak

Här kan du själv ganska enkelt räkna ut ytan och på så sätt ta reda på kostnaden för golv, tapeter, kakel, målarfärg för att sedan jämföra. Ta bredden gånger längden gånger kvadratmeterpris. I köket är golvmaterialet viktigt. Välj kvalitet. Lägg till kostnad för underlagsmaterial, eventuell golvvärme och arbete.

Gör en budget innan du renoverar köksgolvetBasutrustning: Många väljer en enkel, hyfsat billig grundstomme i köket för att sedan lägga mer krut på luckor, arbetsytor eller vitvaror. Det kan vara klokt, för ett kök kan förstås bli hur dyrt som helst. Men är man köksintresserad så kan inredningen vara prioriterad – alla gör sina egna val. Undersök olika alternativ och jämför priser. Här finns stora pengar att spara.

  • Extrautrustning

Krokar, kaffemaskin, inbyggd kolsyremaskin och ismaskin, kokandevattenkran, avfallskvarn – i köket kan excesserna gå helt över styr om man inte ser upp. Det finns så många – roliga men i många fall onödiga – produkter!

  • El och belysning

Planera in olika typer av belysning. I köket är bra arbetsbelysning extra viktigt. Att ha många eluttag på rätt ställe är också praktiskt och bör tänkas igenom på ett tidigt stadium. Priset på armaturer och strömbrytare varierar stort och det lönar sig att söka lägsta priser på nätet och i butiker.

  • Behörig hantverkshjälp

Räkna med kostnader för experthjälp. Det lönar sig i längden att låta ett proffs göra el-, vatten- och avloppsinstallationer. De flesta elarbeten får en amatör över huvud taget inte utföra. Det gäller även fuktspärrar och inkoppling av till exempel diskmaskin eller fläktsystem. I flera fall måste arbetet vara ”fackmässigt utfört” för att exempelvis försäkringar ska gälla. Här kan du räkna med ROT-avdraget.

  • Förarbete

Håll nere kostnaderna genom att själv riva ditt gamla kök. Sälj eller skänk bort de delar som fortfarande är funktionsdugliga. Knacka ner kaklet så att alla ytor är klara för det nya köket. Kör själv till sortering på avfallsstation.

  • Montering av köket

Beroende på hur händig du är själv kan du här helt undvika arbetskostnader. Ibland räcker det med att du tar hjälp av någon i familjen för att få upp grundstommarna till köket. Annars erbjuder köksföretagen oftast monteringshjälp. Stäm av priserna innan.

Avsluta alltid din uträkning med att se över posterna

Det går att vara riktigt kreativ. Kanske är det bättre att välja en billigare bänkskiva mot att få den där sköna belysningen du vill ha? Eller spara en tusenlapp rakt av genom att välja en annan fläktkåpa. Var smart. Ta dig tid!

Skriv ordentliga avtal med din hantverkare innan arbetet drar igång. Detaljerade skriftliga avtal är den bästa försäkring du kan skaffa dig inför en renovering.

Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du som medlem i Villaägarna kan kostnadsfritt ställa frågor till våra byggexperter och jurister.

Ta hjälp av Villaägarna när du renoverar!

Du som medlem i Villaägarna kan kostnadsfritt ställa frågor till våra byggexperter och jurister.