Mysig uteplats i skymning
Robotgräsklippare på gräsmatta
Mysig uteplats i skymning

Så jobbar du elsäkert i trädgården 

Nu är våren här och då är det bra att se över dina elverktyg till trädgården. Här är våra bästa elsäkra tips.

I fuktiga miljöer är det viktigt att du använder skyddsjordade eluttag kopplade till jordfelsbrytare. Tänk därför på att sladdar och elektriska verktyg ska vara tillverkade för att användas utomhus. Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, delar med sig av tips kring hur du jobbar säkert i trädgården.

Antalet elektriska verktyg i våra trädgårdar blir allt fler: trimmer, häcksax, robotgräsklippare, och elgrill är några exempel. Förutom att de underlättar din vardag bidrar de också till minskade miljöutsläpp, eftersom du som elkonsument kan välja ett fossilfritt elavtal. Men innan du börjar använda dina trädgårdsverktyg för säsongen bör du kolla upp att de är i gott skick. Ett annat tips är att använda batterimaskiner som har blivit allt bättre de senaste åren.

Lys upp kvällarna med ljusslingor

Även under sommaren vill du kanske på kvällarna lysa upp altanen eller trädgården. Om du ansluter en ljusslinga, anpassad för utomhusbruk, till ett eluttag ska det vara skyddsjordat och placerat utomhus. Vill du hellre ha en installation som inte ansluts till ett eluttag utan är fastmonterad, måste du anlita en elektriker.

Olika varianter av infravärme

Infravärme är ett effektivt sätt att kunna njuta av terrassen eller balkongen även svala kvällar. Det finns två varianter, en som ansluts via en stickkontakt och en så kallad fast installation. Den första får du själv ansluta, den andra kräver ett behörigt installationsföretag. Är du osäker på vilken infravärmare som passar dig och vilken skyddsklass du behöver, rådgör med säljaren för att få största möjliga nytta till högsta möjliga säkerhet.

Grilla elektriskt

Att grilla utomhus hör sommaren till. Inte minst ur klimatsynpunkt är elgrillen den bästa. Anslut alltid elgrillen till ett skyddsjordat eluttag, försett med jordfelsbrytare. Dra ur sladden när du har grillat klart. Även om grillen är gjord för att klara regn och rusk mår den bäst av att skyddas mot regnet.

Vad gäller för robotgräsklippare? 

Du bör ansluta din robotgräsklippare till ett skyddsjordat eluttag försett med jordfelsbrytare. Laddstationen behöver en grundlig översyn efter vinterns uppehåll. Kontrollera att elkabeln till laddstationen inte har sprickor. Givetvis ska den vara ansluten till ett skyddsjordat eluttag med jordfelsbrytare och petskydd.

Tips: elprylar och eluttag utomhus

  • Alla elprylar inklusive belysning som används utomhus ska vara tillverkade och klassade för utomhusbruk. De ska tåla fukt, regn, kyla, damm etc.
  • Är förlängningssladdar eller elverktyg skadade eller spruckna? Byt genast ut dem mot nya och lämna de gamla till återvinning.
  • Eluttagen utomhus ska vara skyddsjordade och försedda med jordfelsbrytare. Testa jordfelsbrytaren minst två gånger per år genom att trycka på testknappen. Är den äldre än 25 år bör du byta ut den. Om du inte har en jordfelsbrytare installerad, finns det lösa jordfelsbrytare att köpa för stickproppsanslutning som du kan koppla mellan det jordade eluttaget och förlängningssladden eller maskinen om den kopplas direkt till eluttaget. Även om du har en stationär jordfelsbrytare i elcentralen är det bra att också använda en för stickkontaktanslutning eftersom du då slipper att få strömavbrott i hela huset om ett fel uppstår. 
  • För fasta nyinstallationer, det vill säga när elprylarna inte är stickkontaktanslutna, gäller samma regler som inomhus. Du måste anlita ett behörigt elinstallationsföretag vid fast installation. Mer information om behöriga elinstallationsföretag finns på Elsäkerhetsverkets webbplats.
  • Anslut bara elprodukten för utomhusbruk under den tid du använder den. Dra ur sladden när du är klar.
  • Se till att ta bort alla lösa elkablar när gräsmattan ska klippas. Om gräsklipparen är eldriven är det viktigt att du kontrollerar var anslutningskabeln är så att den inte klipps av.

Planera din trädgård i Min Villa

I Min Villa kan du samla all information om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.