Från sandlåda till blomstrande trädgårdsland

Varför inte göra om sandlådan till ett blomstrande trädgårdsland? Det var precis vad trädgårdsentusiasten Anna Skarin gjorde när hon upptäckte att sandlådan hade förvandlats från populärt tillhåll för barnen till lyxtoalett för grannkatterna.

- Vi insåg att barnen inte använde sandlådan längre och att den blivit en gigantisk toalett för grannkatterna. Det var dags att ta kommandot och bestämma vad vi skulle göra. Tanken var från början att fylla igen gropen och så gräs, men ungefär samtidigt började vår yngsta också bli trädgårdsintresserad och tyckte det var kul att plantera, berättar Anna Skarin.  

Enkelt att göra om sandlådan

Enligt Anna Skarin var det ganska enkelt att göra om sandlådan till en odlingsplats. Men det var ett rätt så tungt jobb att få bort all lera.

- Vår tomt ligger på gammal sjöbotten så när vi grävde ur sandlådan fick vi forsla bort en hel del lera. Sanden och leran som blev kvar blandade vi med fyra stora säckar jord från affären, mer jobb än så var det inte, säger Anna Skarin.

Låt barnen plantera

För Anna Skarin handlar odling om trädgårdsglädje och efter några misslyckade försök valde hon och sonen att odla saker som inte ställer så höga krav på gröna fingrar och skötsel.

- Till en början ville jag odla coola grejer som jag testade att fröså och plantera ut. Men det gick ganska dåligt, så nu är det mer avslappnat och vi låter barnens intressen styra vad vi ska odla. I år kör vi lite potatis, örtkryddor och två rader med rädisor och morötter, berättar Anna Skarin.  

Fråga gärna om råd

Enligt Anna Skarin är det en bra idé att fråga om råd.

- Vi som odlar i sandlåda kanske inte är superproffs och som nybörjare är det bra att ta hjälp. Visst har vi lärt oss en hel del längs vägen, men vi skulle nog ha kunnat undgå de flesta misstag om vi frågat någon som har erfarenhet. Jag hade exempelvis ingen aning om att det inte blir bäst att plantera grönsaker i jord med för mycket näring, och det mesta av det som jag har frösått har tokdött inom loppet av ett par dagar, avslutar Anna Skarin. 

Odlingstips för nybörjare

  • Så inte för tidigt. För lite dagsljus gör växterna rangliga och det kan vara svårt att få dem att rota sig.

  • Spana efter ogräs. Plantorna trängs lätt undan av ogräs om du inte regelbundet rensar bort det. Du kan skydda dina plantor från ogräset genom att täcka med gräsklipp runt plantorna.

  • Sol, vatten och gödning. För att dina växter ska trivas behöver de sol, vatten och näring i form av gödsel. Men det senare är dock inte lika viktigt som sol och vatten.

  • Vänta inte för länge med att skörda. Rädisor tappar smaken, tomater faller till marken och gurkor blir oätliga. Det bästa är att skörda efterhand när grönsakerna mognar.

  • Var inte rädd för att misslyckas. Vi är alla nybörjare i början och att odla ska vara kravlöst och kul!

 

 

Källa: Nelsongarden.se

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.