Jordkällare med katt på gräs
Jordkällare med katt på gräs

Renovera den gamla jordkällaren

Förr i tiden var el något som var begränsat till de som bodde inne i stan - på landet fick man istället klara sig på smarta idéer. Jordkällaren fungerade som ett smart kylskåp utan behov av el. Man ville kunna lagra och förvara rotfrukter och grönsaker som man odlat - utan att de ruttnade eller möglade.

Har du en jordkällare idag? Ta hand om den. Det är viktigt att jordkällaren är tät mot vatten och skadedjur samt att den har ventilation. De flesta jordkällare har en luftsluss med dubbla dörrar. På så sätt minskar man mängden varm och fuktig luft att komma in på sommaren och på vinterhalvåret undviker man att värmen försvinner ut.

Det ska finnas separata ventilationsöppningar som man kan öppna och stänga efter behov. Man stänger på sommaren när luften utomhus är för fuktig och varm. 

Så gör du luftiga lådor till grönsakerna

Det är viktigt att förvaringslådor till grönsakerna har fötter så det kommer in luft under – på det sättet minskar risken för t ex mögel och grönsakerna håller sig fina längre. Lådorna är tillverkade av läkt 22 x 45 mm.

  1. Såga 12 st bitar, 50 cm långa, till sidorna. Såga 4 st bitar, 25 cm långa, till hörnen. Såga 7 st bitar, 49,5 cm, till botten.
  2. Spika ihop två sidor, genom att fästa hörnbitarna i slutet på varje läkt. Sätt den understa läkten 4 cm upp på hörnbiten. Spika fast den översta läkten och en läkt mittemellan den översta och den understa. Gör två likadana sidor.
  3. Fäst de 6 st resterande bitarna i hörnbitarna.
  4. Vänd på lådan och sätt in bottenbitarna. Spika dem utifrån på två sidor. Nu har du en låda med ben som släpper in luft under och om du gör fler går de även att stapla på varandra.

Fixa väggar och ventilation

För att fräscha upp jordkällaren kan du måla tak och väggar vita med hjälp av släckt kalk som blandas ut med vatten. Den finns i bygghandeln och kostar mindre än färg. Dessutom andas den bättre och håller längre om det inte blir för fuktigt inne i källaren.

God ventilation är viktig, var dock noga med att sätta insektsnät vid varje ventilationshål så du håller objudna gäster borta.

Tänk på att det är viktigt att ta död på mikroorganismer innan du målar en jordkällare invändigt. Förr var svavling och sedan kalkning något som gjordes varje år för att inte förråden skulle skadas av mögel.

Text: Niclas Albinsson

Temperaturen i en jordkällare varierar

  • VInter: +10 °C och +12 °C
  • Sommar: +4 °C och +6 °C

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.