Ljusslinga i fönster
Två barn hjälps åt att klä julgran

Våga tända granen – så blir din elkostnad i jul

Ljusslingor, adventsstakar, ugnen på full effekt – ingen högtid drar ström som julen. Men vad kostar en kilowattimme med granen tänd egentligen? Villaägarna listar de nio vanligaste elkostnaderna under december – så du får koll på julens elnota.

Julen må vara ljusets högtid men ljus kräver energi och det stavas ofta kilowattimmar (kWh), något många snabbt blivit akut varse under hösten 2022 och inte minst inför julen då stigande elpriser fått många att undra ”Vad kostar det att tända granen i år?”

Vill du få en prognos för ditt elpris i jul hjälper vi dig nu med de vanligaste elkostnaderna för högtiden.

 • Julgransbelysning
  En traditionell julgransbelysning med vanliga glödlampor, med totalt 16 lampor och 3W per lampa, kostar i snitt 54 kronor att ha tänd 12 timmar per dag i 31 dagar. Byter du till LED och lågenergilampor minskar elanvändningen för belysning med upp till 90 procent.

 • Utomhusbelysning
  En LED-ljusslinga utomhus på 7,4W med 240 lampor kostar 8,06 kronor att ha tänd i 12 timmar per dag i hela 31 dagar.

 • Adventsljusstake
  Den traditionella adventsljusstaken är oftast tänd under 12–15 timmar per dygn, vilket leder till en elförbrukning på i snitt 6,65 kronor per elljusstake och vecka. Om du har tre adventsljusstakar tända under 31 dagar kostar det dig cirka 19,95 kronor.

 • Adventsstjärnan
  En adventsstjärna med en 4W LED-lampa, motsvarar ljus från en traditionell 15–25W glödlampa och kostar i snitt 4 kronor att ha tänd 8 timmar per dygn mellan första advent och trettondagen.

 • Griljera julskinkan
  Om du har köpt en färdigkokt julskinka och ska griljera den på 200 grader i 15 minuter kostar det i snitt 1,90 kronor i elförbrukning.

 • Koka knäck
  En sats knäck med 50 stycken formar kostar i snitt 1 krona att göra, om knäcken kokar i 45 minuter.

 • Titta på Kalle Ankas julafton
  Kostnaden för att titta på Kalle på julafton beror helt och hållet på vilken TV du har men med exempelvis en 42 tums LED-TV landar det på en snittkostnad på 21 öre.

 • Grädda pepparkakor och lussekatter i ugnen
  Att baka av pepparkakor i ugnen kostar i snitt 1,90 kronor och att grädda en plåt med lussekatter kostar i snitt 76 öre.

 • Värma glögg på spisen
  Att värma upp 70 cl glögg kostar i snitt 42 öre i elförbrukning och i snitt 0,84 öre i uppvärmningskostnad.

Samtliga kostnader är beräknade med ett elpris på 3 kronor/kWh. Elpriset varierar över tid och är olika beroende på elområde och elavtal.

KÄLLA: eon.se

FAKTA OM LED

Bytet till LED och lågenergilampor minskar elanvändningen för belysning med upp till 90 procent. Lampans livslängd är cirka 10 000 timmar, jämfört med en glödlampa som är 1 000 - 20 000 timmar. Den håller med andra ord 10-20 jular. Se därför till att bara ha LED-lampor i din julbelysning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.