Solceller
Solceller på tak och grönska
Solceller på tak och grönska

Lönar det sig att köpa ett solcellsbatteri?

Solceller producerar bara på dagen. Men med hjälp av ett solcellsbatteri kan du lagra och använda din egenproducerade sol-el även under dygnets mörka timmar. Frågan är om det lönar sig att investera i ett batteri?

Så funkar batteri till solceller

Ett solcellsbatteri kan - beroende på väder, husets elkonsumtion och batteristorlek - täcka det mesta av elbehovet under sommarhalvåret och i vissa fall upp till 100 procent under soliga sommarveckor när det inte behövs någon uppvärmning. Men det är viktigt att förstå att batterierna lagrar energi från dagen för att förbruka på natten och sedan laddas upp igen på dagen. Solinstrålningen är väderberoende, så du kan inte räkna med att vara självförsörjande längre perioder.

Mer lönsamt att sälja överskottselen

Spotpriset har normalt varit dyrare dagtid och mindre dyrt på natten. Det innebär att du får mer betalt när du säljer överskottet på dagen. På natten när dina solceller inte producerar el, blir elen billigare att köpa in.

- Idag är det inte lönsamt med solcellsbatteri då överskottsel, kombinerad med skatterabatten kan vara mer lönsamt att sälja än att lagra i ett eget batteri, säger Malte Rungård, byggteknisk rådgivare på Villaägarna.

Men vill du däremot vara med och gynna teknikutvecklingen för batterier eller bara veta att du kan klara ett längre strömavbrott kan batteriet vara ett bra alternativ. Ytterligare en fördel är att kunna vara oberoende av el-leverans då ingen i nuläget vet hur säkra dessa leveranser kommer vara i framtiden.

Växelriktare ger framtidssäker solcellsanläggning

Utvecklingen har gått snabbt framåt inom batteriteknik, men också vad gäller den kraftelektronik som behövs för omvandling av batteriets likspänning (DC) till husets elnät som är växelspänning (AC), en så kallad växelriktare. De första batterilösningarna för solceller var AC-kopplade batterier där växelriktaren var separat eller inbyggd med batteriet. Den lösningen fungerar också idag, men då batteriet ska laddas sker omvandling först i solcellsväxelriktaren och därefter i batteriets växelriktare och ger förluster i varje steg.

Växelriktare hybrid

För att minska dessa förluster och få en kostnadseffektiv batterilösning kan du nu använda en så kallad hybridväxelriktare där du kan koppla in ett batteri direkt utan en extra växelriktare. Du som idag köper en solcellsanläggning investerar, genom att välja en hybridväxelriktare, i en framtidsäkrad solcellsanläggning.

Hybridväxelriktare för ö-drift

Det finns också hybridväxelriktare som har inbyggd funktion för ö-drift, vilket innebär att den vid elavbrott isolerar sig från elnätet och fortsätter att förse husets prioriterade delar med ström. Det kan vara från solcellerna vid soligt väder eller från batteriet på natten. Andra växelriktare stänger bara av.

Använd det gröna skatteavdraget

Myndigheterna uppmuntrar omställningen till produktion av ny fossilfri elproduktion med det gröna skatteavdraget som kom 2021. Där ingår också stöd för energilagring och elbilsladdare. För energilagring ligger avdraget på 50 procent av kostnaden för arbete och material medan avdraget för installation av solceller ligger på 15 procent (Källa: Skatteverket). Definitionen av energilagring är både batteri och växelriktare. För hybridväxelriktaren är den inbyggd så hela kostnaden får tas upp (både produkt och arbete). Det gör det attraktivt att investera i hybridväxelriktare och batteri direkt vid köp av en ny solcellsanläggning, då skillnaden i slutpris inte blir så stor.

- Det finns en spännande framtid och forskning kring att både installera solcellsbatteri i kombination med att använda sin elbil till eventuell mellanlagring. En nackdel utan närmare beräkning är att laddningscyklerna tär på batteriets livslängd. Den kommer då i obalans med bilens övriga livslängd, säger Malte Rungård.

Maltes tips om solcellsbatterier

  1. Genomför en kalkyl med hur mycket energi du vill lagra och om du anser kostnaden är värd att investeras. 
  2. Undersök att du kan använda Grön Teknikavdraget för både hybridväxlare och solcellsbatteri. Räkna på hur mycket ROT och RUT du använt. Det kan påverka avdraget. 
  3. Investera i din hybridväxlare för att kunna ansluta ett solcellsbatteri framtiden.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.