Många börjar med att renovera köket när de flyttar till ny bostad. Men det kanske inte är nödvändigt att riva ut ett fungerande kök. Däremot kan det löna sig att ta en titt på vitvarorna. Är till exempel kyl, frys och diskmaskin äldre än 10–15 år kan det vara värt att byta ut dessa, eftersom nya förbrukar mindre energi och vatten.
- Färg och form är viktiga urvalskriterier för de flesta, men glöm inte bort att välja en vitvara som också har hög energiklass. Det är inte bara inköpspriset som kostar, driftkostnaden är minst 50 procent av totalkostnaden under produktens liv, förklarar Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.
Så väljer du rätt apparater
Ta reda på hur mycket el till exempel kylen eller teven drar innan du köper den genom att kolla energimärkningen, och välj en med bästa möjliga energiklassning. Den nya skalan för energimärkning, som gäller från och med 2021 är A-G. Dagens effektivaste produkter kommer till en början att finnas i energiklass B eller C. Skalan är konstruerad så att den kan inkludera kommande energieffektiviseringar.
Frys
Satsa på en självavfrostande frys, så slipper du besväret med avfrostning och säkerställer därmed att den alltid är energieffektiv.
Diskmaskin
Väj utifrån energimärkningen och anslut diskmaskinen till kallvattnet. Diskmaskinen värmer själv upp vattnet i diskmomentet och sista sköljningen och du sparar 20–30 procent energi jämfört med att ansluta den till varmvattnet.
Spis
Induktionshällen underlättar matlagningen och är dessutom energieffektiv. Den drar cirka 40 procent mindre energi jämfört med gjutjärnsplattor och cirka 20 procent mindre än glaskeramikhällen när du till exempel kokar upp vatten.
Välj rätt belysning
Belysningen är ett annat område som är värt att kika på då upp till en fjärdedel av hushållselen går till att lysa upp hemmet. I snitt har vi mellan 20 och 60 lampor hemma. Med enkla medel kan du dra ner 15–20 procent på dina belysningskostnader. Och samtidigt få bättre belysning. Enklast är att släcka efter dig, lamporna slits inte av att släckas ofta.
Glödlampor är ett minne blott. Nu är det lågenergilampor och LED-lampor som gäller. Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller 10–20 gånger så länge som glödlampan. Kom ihåg att alla lampor ska lämnas för återvinning när de är förbrukade.
Flyttar du till hus kan bostadens energideklaration ge dig vägledning kring hur du kan hantera energianvändningen på bästa sätt. Kanske är det läge att installera värmepump eller solceller?
- Och glöm inte att välja ett fossilfritt elavtal och energikälla till nya adressen, avslutar Lasse Ejeklint.