Smart utebelysning för din trädgård 

Drar du dig för att sätta upp utebelysning med tanke på höga elpriser? Med energisnåla ledlampor, solcellslampor och smart användning behöver det inte bli så dyrt. Här får du våra bästa tips!

Höstmörkret kryper närmareoch vi går mot mörkare årstider. Vad piggar upp mer än mysig belysning i trädgården? Små ljuskällor som kan göra det hemtrevligt och stämningsfullt.

När elpriserna är rekordhöga känns det mer aktuellt än någonsin att hitta produkterna som minimerar förbrukningen. Men lika viktigt är att se över hur ditt beteende och dina vanor kan påverka elräkningen. Kanske vill du fortfarande ha kvar vissa saker för trivsel i ditt hem och trädgård. Vi har därför kikat på olika alternativ för att fortfarande behålla mysfaktorn.

Var noga vid inköp av nya elprodukter

De flesta nya tekniska produkter som säljs idag är optimerade för låg energiförbrukning, men inte alla. När du köper nytt är det därför klokt att jämföra hur många watt de drar, kolla om de har energisparläge samt fråga om energiförbrukningen i standby-läge. 

Styr när det ska vara tänt – 3 tips!

Rörelsedetektor

När ingen är i närheten behöver inte lampan lysa. Detta kan du till exempel uppnå med en rörelsedetektor. 

Fjärrströmbrytare

Ha en fjärrströmbrytare både ute och inne. Du kan enkelt fjärrstyra din belysning när det ska vara tänt eller släckt. Via strömpluggar kan du styra din belysning både inomhus och utomhus med tillhörande app eller med rösten via Google Home.

Programmerbar timer

En programmerbar timer är bra ur flera synpunkter. Dels kan du låta belysning och annat aktiveras under de tider du vet att de behövs, dels kan lampor som tänds och släcks avskräcka tjuvar som då tror att någon är hemma. 

Det finns olika typer av timers för eluttag, och vilken du ska välja beror på vilken funktion du vill åt. Det finns timers som man drar upp som en äggklocka, och som bryter strömmen när tiden är ute. Det finns också mer avancerade timers som kan sätta på och stänga av strömmen mellan olika klockslag. Båda typerna av timers finns i såväl analoga som digitala varianter.

En timer sparar alltid ström, och sänker därmed även din elräkning. Överfört i pengar drar en timer ström för ungefär 5 öre per dygn.

Använd grenuttag med brytare

Istället för att stänga av alla elektronikprylar och dra ur alla laddare manuellt kan du koppla allt till ett grenuttag med strömbrytare. På så sätt räcker det med att slå ifrån strömmen på ett enda ställe för att allt ska göras helt strömlöst.

Byt till ledlampor och spara pengar

När det väl är dags att köpa nytt kan en smart ledlampa vara en bra investering. Den kopplas upp mot ditt wifi och kan styras med en app i din smartphone. Här kan du ställa in specifika scheman för när lampan skall vara tänd och dessutom ändra dess ljusstyrka och färg. Att tänka på här också är lampans elförbrukning i standby-läge.

En led-lampa kräver bara omkring 20 procent av vad en glödlampa drar så här finns det pengar att spara.

Utebelysning med solcell sommar och vinter

Utebelysning med solceller är förutom inköpskostnaden, ett biligt sätt att lysa upp terrasser och balkonger under sommaren. Då de inte kopplas till ett uttag kan du dessutom flytta runt dem som du vill i trädgården. Vintertid krävs starkare belysning och då är det viktigt att välja solcellslampor med tillräckligt starka paneler och stora batterier. Dessa ska klara av att lysa upp din trädgård under långa mörka perioder.

Räkneexempel elförbrukning för belysning

Med en elmätare på väl valda eluttag kan du få  kontroll på hur mycket el dina produkter drar.

Här har vi gjort ett räkneexempel på elförbrukning för julbelysning:

 

elkostnad ny.PNG

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.