Händer håller i sedlar

Små insatser som minskar energinotan

Det finns mycket pengar och energi att spara utan allt för stor ansträngning. Kom gång med några nya vardagsrutiner och snart har du kvar pengar på kontot som idag går till el, vatten och uppvärmning.

Skippa standbyläget

Apparater i hushållet som inte är avstängda utan i standbyläge förbrukar i genomsnitt 500 kWh per år. Stäng alltså av dator, datortillbehör, tv och annat med strömbrytaren och dra ur mobilladdaren.

Använd diskmaskin

En modern A-klassad diskmaskin gör rent en disk med 10–15 liter vatten beroende på program. För att diska motsvarande mängd för hand går det åt mer än 100 liter vatten. Det är alltså en klart vattenbesparing att använda diskmaskin. Ännu mer sparar du om du väntar tills maskinen är full och kör på låg temperatur. Koppla också bort torkfunktionen om det går.

kranvatten.jpg

Täta fönster och dörrar

Uppvärmningskostnaderna står i snitt för 54 procent av energiförbrukningen i ett hus. En stor del värme läcker ut genom dåligt isolerade väggar, golv, tak, fönster och dörrar. Att täta fönster och dörrar är en billig och enkel åtgärd som i princip alltid lönar sig. Tänk bara på att om du har ett självdragshus måste du skaffa till exempel spaltventiler om du tätar fönstren. Annars har tilluften ingenstans att komma in i huset.

Tvätta i lägre temperatur

De flesta kläder kan tvättas i 40 grader i stället för 60 och ändå bli lika rena. Det kan nästan halvera energianvändningen. Fler tvättips:

  • Vänta med att tvätta tills du har en fylld tvättmaskin.
  • Använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt.
  • Undvik torktumlare och torkskåp.
  • Det mest energisnåla sättet att torka tvätt inomhus är att använda avfuktare.

Ha inte för kallt i frys och kyl

Rätt temperatur i frysen är 18 minusgrader. Kylen ska hålla plus 5 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Frosta också av frysen regelbundet om den inte är självavfrostande och dammsug gärna baksidan på kylen och frysen så sparar du ännu mer energi.

Barn_öppnar_kylskåp_1200x630.jpg

Sänk värmen i rum som inte används

Varje grad som temperaturen sänks i ett rum innebär en besparing på fem procent av uppvärmningskostnaden. I rum som sällan används kan du dra ner värmen mer. Fler rumsvärmetips: 

  • Låt inte gardinen hänga framför termostaten den kan då inte kan känna av temperaturen i rummet.
  • Dra för gardinerna eller fäll ner persiennerna på nätterna men dra upp dem när solen skiner.
  • Ställ inte möbler för nära elementen.
  • När du reser bort, sänk till 15 grader i huset.

Energiåtgärder på huset

När det gäller större åtgärder, som tilläggsisolering eller byte av värmesystem, måste du ta hänsyn både till investeringskostnaden och driftskostnaden. Till din hjälp finns exempelvis Energimyndighetens energikalkyl.Tänk på att tilläggsisolering kan skapa fuktproblem om den inte utförs rätt.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.