Underhållsabetet kommer att pågå i 1-2 veckor, tack för din förståelse.

Liggandes glödlampa med glöd
Solpanel och moln
Solpanel och moln

Solpaneler är stekhett

Det blir allt populärare att sätta solpaneler på taket – och mycket tyder på att intresset kommer fortsätta att öka. Solceller är billigare än någonsin och staten pumpar in miljarder i stödpengar för att öka efterfrågan. Dessutom blir solcellspanelerna effektivare för varje år som går.

Solceller har de senaste tre-fyra åren sjunkit så mycket i pris att villaägare i allmänhet har börjat bli intresserade. De lägre priserna beror i huvudsak på att strafftullarna på billiga solceller har tagits bort, och att den ökade efterfrågan har gjort det möjligt för företag att köpa in större volymer till ett lägre pris.

Det har också blivit mindre krångligt för husägaren att installera solpaneler eftersom det i de flesta fall inte längre behövs bygglov. Förutsättningarna för solceller har med andra ord aldrig varit bättre, vilket till och med har fått möbeljätten IKEA att ge sig in i striden om kunderna.

Vad kostar det att installera solcellspaneler?

Kostnaden för ett komplett solcellssystem varierar. Det finns både dyrare och billigare system. Priset beror på vilka paneler du väljer och inte minst, hur många du låter installera. De dyrare panelerna har i regel högre verkningsgrad, vilket innebär att de mer effektivt kan tillgodogöra sig solenergin och omvandla den till el jämfört med de billigare varianterna.

Husets geografiska placering och antalet soltimmar påverkar också priset. Få soltimmar och en skuggig tomt kräver effektivare och dyrare solpaneler än om huset står skuggfritt och har jämförelsevis många soltimmar. 

Utbudet av solcellspaneler är stort och den tekniska utvecklingen går på högvarv. Idag kan du till exempel köpa solceller som både ser ut och skyddar huset som vanliga takpannor. Dessa integrerade solcellssystem är dock dyrare än vanliga system.

Solcellsbidraget täcker en femtedel

Det har också pumpats in miljarder i stödpengar från staten för att öka efterfrågan. Under 2019 täcker det statliga solcellsbidraget 20 procent av investeringens totalkostnad, som mest 1,2 miljoner kronor. Det är Energimyndigheten som delar ut skattepengarna och bidraget söker du hos Boverket.

 Mer om solceller

  • Ett tips är att gå in på solcellskollen eller solelkalkylen för att se om solcellspaneler är ett vettigt alternativ för just ditt hus.  

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.