Kvinna använder miniräknare
Två barn håller händerna på solpaneler

När kommer utbetalningen av stödet till solceller?

Efter en intensiv kampanj från Villaägarna kom beskedet i vårbudgeten 2021 att regeringen skjuter till ytterligare 260 miljoner kronor till de cirka 9 000 husägare som kom i kläm när solcellsstödet gjordes om från årsskiftet. Men när får husägarna sina pengar? Det korta svaret är att länsstyrelsen kommer att kontakta alla som är berörda under 2022.

Det behövs ett regeringsbeslut för att pengarna ska kunna betalas ut. Och något sådant beslut har regeringen inte fattat än. Många av de husägare som nu väntar på utbetalning är medlemmar i Villaägarna. De undrar vad som händer och när stödpengarna kommer.

Länsstyrelserna, som hanterar ansökningar om solcellsstöd, kan inte svara. På deras webbplats skriver de att länsstyrelserna väntar på att regeringen ska ta fram ett förslag på hur beslutet ska genomföras. Och mer än så kan de inte säga än så länge.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att alla som har sökt stödet kommer att kontaktas i tur och ordning. Gå in på din egen länsstyrelses hemsida och sök efter stöd till solceller.

Lång väntan på pengar till solceller 

Vi på Villaägarna har tryckt på departementet flera gånger och har också kontakter med oppositionen.

Nu har två riksdagsledamöter från C och M ställt frågor i riksdagen för att sätta press på regeringen.  

Anders Ygeman (S), ansvarig minister, svarar: ”I nuläget kan jag bara säga att arbete pågår inom Regeringskansliet med översyn och revidering av förordningen (2009:689) om statligt stöd till solceller för att möjliggöra sådana utbetalningar. Information kommer att lämnas så snart nödvändiga beslut har tagits.”

- Det har gått tre månader sedan riksdagen fastställde vårbudgeten. Nu behöver regeringen komma till skott och fatta de beslut som krävs för att stödpengarna ska kunna betalas ut. De husägare som kom i kläm när solcellsstödet gjordes om har väntat tillräckligt länge, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Bild i mitten: Vattenfall 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.