Elektriker utför arbete
Elektriker utför arbete

Informationsplikt för småhusägare stoppas efter kritik från Villaägarna 

När du anlitar ett byggbolag står byggfirman för arbetsmiljöansvaret. Men anlitar du flera hantverkare samtidigt, i form av delad entreprenad, så säger lagen att du har arbetsmiljöansvaret. Det kan låta illa nog, men Arbetsmiljöverket ville gå ännu längre och tvinga på småhusägare en informationsplikt. Detta är något som Villaägarna nu har lyckats avstyra.

Arbetsmiljöverket ville i ett nytt förslag ålägga småhusägare en informationsplikt. Detta innebär att du som småhusägare ska informera byggfirman om den är självständig att styra över byggprojektet eller om byggprojektet är delat på flera byggfirmor. Om flera byggfirmor är inblandade ska du även klargöra för dem att det är du som har arbetsmiljöansvaret. 

Enligt en undersökning som Villaägarna har gjort så är det bara fyra procent av småhusägarna som vet vem som har arbetsmiljöansvaret vid delade entreprenader.

Arbetsmiljöverkets förslag skulle innebära att småhusägare skulle ha plikt att informera till exempel en golvläggare eller en målare om vem som har arbetsmiljöansvaret. 

- Villaägarna har påtalat för Arbetsmiljöverket hur vansinnigt förslaget är. Arbetsmiljöverket har efter Villaägarnas kritik dragit tillbaka förslaget. Därför kommer småhusägarna bort från att behöva informera hantverkare om arbetsmiljöansvar. Det tror jag att många småhusägare tycker är rätt skönt att slippa, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.  

Villaägarna slutar dock inte att arbeta med frågan till följd av denna framgång.  

- Det är fel att småhusägare ska ha arbetsmiljöansvar överhuvudtaget. Bättre är att låta byggfirmorna stå arbetsmiljöansvaret eftersom de har kunskapen om hur ett arbete ska kunna bedrivas på ett säkert sätt. Hantverkarna blir ju bara sura om du som småhusägare hänger dem över axeln och påpekar att de sågar, borrar eller spikar på fel sätt. Men det är ju dessvärre så lagstiftningen är uppbyggd, säger Ulf Stenberg.   

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.