Villaområde under sommartid
Person ger över nyckel
Person ger över nyckel

Tre av fem småhusägare säger nej till bindande bud

Villaägarna har undersökt vad småhusägare tycker om bindande bud vid bostadsaffärer. Och resultatet är entydigt. Småhusägarna gillar den svenska lagstiftningen som innebär att man kan dra sig ur budgivningen utan ekonomiska konsekvenser.

Bud är inte bindande

Bud är inte bindande vare sig för budgivare eller säljare. Den som lägger ett bud kan alltså dra sig ur affären utan ekonomiska konsekvenser så länge köpekontrakt inte har upprättats. Säljaren i sin tur avgör om, när, till vem och för vilket pris som försäljningen sker. Ångrar sig säljaren, kan densamma avstå från att sälja utan att behöva betala något till spekulanterna. Det här tycker småhusägarna är bra.

Bostadsköpet är oftast den största affär en konsument gör i sitt liv.

Ulf Stenberg

Undersökningen visar att bara sju procent av småhusägarna vill ha bindande bud, det vill säga att någon som lagt ett bud men ångrat sig ska tvingas att köpa bostaden. Det är en stor skillnad jämfört med Mäklarsamfundets medlemmar, där 63 procent vill ha bindande bud. Dessutom anser 74 procent av småhusägarna att den som har lagt ut sin bostad till försäljning ska kunna dra tillbaka försäljningen utan ekonomiska konsekvenser.

- Bostadsköpet är oftast den största affär en konsument gör i sitt liv. Småhusägarnas åsikt att affären ska vara klar först när köpekontraktet har skrivits på, känns därför väl avvägd, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Läs artikel i SvD samt resultat

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.