Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna
Växande mynt i staplar bredvid trähus i miniatyr
Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna

Avskaffa uppskovsräntan för alla!

Det är bra att Liberalerna driver på för att uppskovsräntan ska slopas och att slopandet både ska gälla nya och gamla uppskov. Det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Med tanke på de problem som finns på bostadsmarknaden är det både förvånande och bekymmersamt att Socialdemokraterna spjärnar emot, menar Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Sverige har bland de högsta flyttskatterna inom OECD. De höga flyttskatterna gör att människor drar sig för att flytta. Därför är det bra att uppskovsräntan ska slopas enligt januariavtalet.

Uppskovsräntan är en skatt, som motsvarar en bankränta på 3,25 procent. När uppskovsräntan infördes 2008 var ränteläget betydligt högre. Idag är uppskovsräntan orimligt hög.

Villaägarna har sedan avtalet ingicks fått mycket frågor om detta från medlemmarna. Vi har flera gånger krävt januaripartierna på besked om när uppskovsräntan slopas och vilka som omfattas.

Det är viktigt att uppskovsräntan avskaffas för alla och inte bara för nya uppskov. När uppskovsräntan infördes år 2008 så gjordes det ”retroaktivt”, dvs även de som redan hade fått uppskov tidigare blev tvungna att betala skatten. Det väckte ett ramaskri bland dem som drabbades.

-Om uppskovsräntan bara skulle avskaffas för nya köp skulle den bisarra effekten uppstå att den som har ett uppskov som beviljades före år 2008 måste fortsätta betala uppskovsränta trots att skatten slopas för nya försäljningar. Det vore orättvist, säger Håkan Larsson.

Olika besked om uppskovsräntan

På senare tid har det kommit en rad olika besked. För två veckor sedan (20 nov) skrev Veckans Affärer att Per Bolund sagt att uppskovsräntan ska slopas från och med den 1 juli 2020, men bara för nya uppskov och bara upp till 3 miljoner kronor. Men några timmar senare gick Magdalena Anderssons stab ut med en dementi.

Den 3 december sa Liberalerna i en intervju med SvD att de vill att uppskovsräntan ska avskaffas för alla och att det bör ske så fort som möjligt.

Men Magdalena Andersson har en annan uppfattning. Hon vill göra det till en budgetfråga som ska förhandlas med C och L. Hon säger bara att uppskovsräntan enligt januariavtalet ska slopas under mandatperioden, men hon vill inte säga när.

Villaägarna välkomnar att Liberalerna vill ta bort uppskovsräntan för alla. Nu gäller det att även Centerpartiet driver det kravet mot regeringen. De otydliga beskeden från Socialdemokraterna kan ge en negativ effekt på rörligheten, eftersom den som ska sälja en bostad kan välja att avvakta besked om när uppskovsräntan ska tas bort och om det bara gäller nya uppskov, säger Håkan Larsson.

Den som säljer och köper en bostad ska inte behöva gissa sig till vilka skattekonsekvenser som uppstår. Nu måste regeringen ge klart besked om när uppskovsräntan avskaffas och vilka det gäller.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.