Man och kvinna skakar hand utanför villa
Stort modernt hus med inbyggt garage
Man och kvinna skakar hand utanför villa

Husköpet - livets största affär

Husköpet är för de flesta av oss den största affär vi någonsin gör. Bolån, räntor och amorteringar får stor inverkan på privatekonomi och vardagsliv. Villaägarna bevakar bankernas villkor, skattelagstiftning och myndigheternas regelverk – rimliga villkor skapar grunden för ett gott boende.

Kontakt med en bank eller ett låneinstitut brukar vara första steget inför ett husköp eller en större renovering. Vad kostar det att låna pengar, hur mycket bör jag amortera och hur påverkar huslånet min ekonomi framöver? Det är viktiga frågor att ställa sig inför livets kanske största affär. Tyvärr präglas bolånemarknaden av bristande konkurrens och bankernas vinstmarginaler ligger på extrema nivåer.

Så här tycker Villaägarna

Villaägarna arbetar för att du som behöver låna till ditt småhus ska mötas av rimliga räntor och justa villkor. Därför granskar vi löpande bankernas kvartalsrapporter och kritiserar vinsterna medialt.

Målet är att ge dig som bolånetagare goda argument i förhandlingen med banken och genom stärkt kundmakt påverka bankerna att sänka sina räntor.

Villaägarnas medlemmar är positivt inställda till amortering – det är sunt eftersom en hög skuldkvot gör samhällsekonomin sårbar. Hur mycket du som kund ska amortera, är dock något du ska komma fram till i samtalen med bank eller låneinstitut. Det är inte något som ska bestämmas av en myndighet.

Finansinspektionen har utformat dagens amorteringskrav så att det reglerar kunderna, men inte bankerna. Om amorteringskravet istället läggs på bankerna, skulle de tvingas att uppmuntra amortering och ge amorterande kunder bättre villkor. Idag är det ofta tvärt om.

Villaägarna ställer sig kritiska till detta och menar att det är banksektorn som helhet som bör regleras när det gäller amorteringskravet, inte dess kunder.

Stöd Villaägarnas arbete för rimliga bolånevillkor

Ju fler vi är, desto starkare är vår röst. Tillsammans skapar vi tryggare och bättre boendevillkor för dig med eget hus. Läs mer och bli medlem i Villaägarna – redan idag!

Bli medlem