Röd markis på lummig uteplats
Grön markis över uteplats
Gul markis med utsikt
Gul markis med utsikt

Så tar du hand om din markis

Du ska inte maskintvätta markisduken och inte använda diskmedel eller såpa. "Då tar du bara bort ytbehandlingen" säger Johan Palmér, vd på solkyddsföretaget Moogio.

Rådet är istället att ta bort enklare fläckar med en mjuk borste, eller en mild tvållösning.

Svårare fläckar eller mögel blir du av med genom att blanda ihop en fjärdedels kopp tvållösning och fyra liter vatten spetsat med lite blekmedel.

- Det är viktigt att blekmedlet inte innehåller peroxider eftersom det kan skada duken. Var noggrann när du sköljer bort alla tvålrester och låt markisen torka ordentligt innan du rullar in den, berättar Johan Palmér.  

Markisen ska rullas in torr

- Markisen är egentligen inget regnskydd, men om duken har varit ute i regnet ska du inte ta in den blöt eftersom det kan bli mögelpåväxt. Om det blåser så mycket att du inte har något annat val än rulla in markisen ska du ta ut den igen så fort som möjligt när solen tittar fram så att den får torka, konstaterar Johan Palmér.

Spola av, tvätta och smörj  

- Det är alltid bra att spola av duken från pollen lite då och då, tvätta av ställningen med en svamp och smörja ställningen på de ställen det går att smörja. Vi kan också komma ut och serva din markis, det är en tjänst som vi och många andra företag även erbjuder, säger Johan Palmér.  

Välj rätt markis från början

Du får vad du betalar för är ett gammalt talesätt och det gäller också markiser. Att köpa bra kvalitet lönar sig. Sämre vävar blir snabbt solblekta eftersom trådarna bara får en ytbehandling av färg i efterhand. Bra markisvävar är däremot tillverkade av spinnfärgad akryl, vilket innebär att färgen är tillsatt innan tråden spinns. En kvalitetsväv håller många år medan en dålig väv ofta blir solblekt redan efter något år.

Enligt Johan Palmér håller alla specialister i branschen hög kvalitet på sina produkter. En annan aspekt som många kanske inte tänker på är att de flesta specialistföretag också kommer hem till dig och ger rådgivning.

- Rådgivningen hemma hos dig säkerställer att du får rätt produkt på rätt plats. För det spelar ju ingen roll om du har världens bästa produkt om den sitter fel. Då kommer markisen inte fylla sitt syfte och kanske inte heller hålla speciellt länge, avslutar Johan Palmér.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.