Getingar på tallrik med apelsin och sylt
Getingar på tallrik med apelsin och sylt

De flesta insekter är ofarliga

Med öppna dörrar och fönster kommer en och annan insekt in - och lite flugor får man räkna med på sommaren. Men vilka ska vi akta oss för?

Insektssääsongen är här och alla är inte förtjusta, särskilt inte när krypen hamnar inomhus. Men – hur stor skada kan de göra? Vi frågar Thomas Persson Vinnersten, biolog/entomolog på Anticimex.

– Det finns 30 000 fritt levande insektsarter, av dessa är ungefär 30–40 skadedjur om de hittar in och förökar sig inomhus. Så de allra, allra flesta är helt ofarliga.

Lite flugor får man räkna med på sommaren

Men även om de är ofarliga kan de bli irriterande när de är många. Thomas vill gärna slå ett slag för de fysiska metoderna för att bli av med oönskade insekter, i första hand. Inte bara för att det är mer miljövänligt än att spruta olika insektsmedel, utan också för att det oftast är det mest ­effektiva sättet.

– Myggnät, gammaldags flugspiraler med lim eller fönsterfällor, det vill säga en genomskinlig skiva med lim som man sätter i fönstret, det är de metoder som funkar bäst när det gäller flugor. Håll också koll så avfall inte blir stående om du reser bort. Och tvätta ur sopkärlen då och då.

Getingår brukar infalla vartannat år

2018 var ett sådant, så förhoppningsvis får vi färre getingar denna sommar.

– Ta bort de bon som sitter där du riskerar att störa och reta upp getingarna, som vid förstutrappen och vid dörrar. På vinden kanske de kan vara kvar. Getingar är nyttodjur, de äter flugor och larver och hjälper i viss mån till med pollinering. Om du har små barn eller är ­allergisk bör du förstås ta bort de bon du hittar.

– Ring gärna oss om du vill ha hjälp med getingbon. Om du själv tar bort dem, gör det på kvällen då getingarna sover. Var försiktig och ha på dig heltäckande kläder.

Thomas tipsar också om att du kan dammsuga bort små getingbon, tänk på att sätta på dig handskar när du tömmer dammsugarpåsen. Släpp ut getingarna i skogen eller lägg boet i frysen.

Myror är oftast inget att bekymra sig för

Se bara till att torka upp spill och smulor i köket som kan locka dem, eventuellt kanske du behöver täta vid dörrspringor. Men om du upptäcker den stora hästmyran bör du låta göra en inspektion för att se om de gjort någon skada, den förstör trä och kan flytta in i väggar. Även husbock, en skalbagge där larverna lever i trä, kan göra skada på huset – hittar du oförklarliga hål i en träfasad, ta ett foto och skicka in till en skadedjursexpert.

Gäster i källarvåningen

Tvestjärtar och gråsuggor är inte ovanliga gäster i källarvåningen. Båda är helt ofarliga och bara att slänga ut. De trivs där det är fuktigt, så med torrare inomhusklimat flyttar de självmant.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.