Ska julgranen ha magnecyl?

Det finns många seglivade myter för att granen inte ska barra. Ofta handlar det om att hälla något i vattnet. Det är allt från snaps, glykol och magnecyl till kopparmynt. Men de flesta tipsen snarare stjälper än hjälper.

Men finns det någon sanning bakom myterna? Så här säger expertisen. 

  • Att slå in en järnspik i granen är en klassiker. Men de empiriska bevisen lyser med sin frånvaro. Fast spiken tycks i alla fall inte göra någon skada. 
  • Kopparmynt i julfoten är en annan favorit. Men här är forskarna inte överens. En del pekar på en liten positiv effekt, medan andra anser att det är meningslöst.
  • I Småland är det vanligt att ge granen en skvätt öl. Forskarvärlden tycks dock vara överens om att det inte är bra. I Skottland har exempelvis vetenskapen efter noggranna studier kommit fram till att alkoholen torkar ut din gran.   
  • Att ge granen huvudvärkstabletter kan märkligt nog vara till hjälp enligt vissa forskare. Skälet skulle vara att magnecyl innehåller acetylsalicylsyra vilket fungerar som ett tillväxthormon, som i sin tur skulle kunna påverka granens barrning. Men enligt det svenska  forskningsinstitutet Skogsforsks tester har magnecylen ingen betydelse för granens välmående.
  • Ett beprövat grepp är att ta barnens sockerdricka och hälla i granfoten. Men det har visat sig vara dåligt eftersom sockret orsakar bakterietillväxt i granens vatten. Granen mår dåligt och det luktar illa.  

Så här får du en fin gran

En färsk gran håller längre. Därför är det smart att försöka få en så nyhuggen gran som möjligt. Det bästa är såklart att såga ner den själv om du har möjlighet. En tumregel för att granen ska må bra är att den stegvis får vänja sig vid inomhustemperaturen. Bär du granen direkt in i vardagsrummet får den en chock och barrar fortare. Istället ska du ställa granen i garaget i en välfylld hink med vatten i några dagar innan du tar in den – och var frikostig med vattnet, en nyhuggen gran kan dricka upp till fem liter vatten de första dagarna.

När granen har vant sig vid sin nya miljö ska du såga ett nytt horisontellt snitt längst ner på stammen. På så sätt blir det lättare för granen att dricka vatten. Det är viktigt att snittet sågas rakt och inte spetsigt eftersom granen suger upp vattnet mellan barken och stammen. Ställ granen svalt och undvik element och värmegolv.

Lite julgranshistoria

I början av 1800-talet började vi svenskar bära in granar i våra hus och dekorera dem, en sed som hämtades från Tyskland. Till en början var julgranen en tradition för de finare hemmen. Granen var ett sätt att visa upp sin goda smak och sinne för inredning. Bland vanligt folk blev julgranen först allmänt spridd i slutet av århundradet.

 

Källa: Odla.nu, skogsaktuellt.se, Nyteknik.se, DN.se, Skogforsk, Facebook

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.