Kvinna laddar elbil på garageuppfart
Kvinna laddar elbil på garageuppfart

12 svar om att ladda elbilen hemma 

Går du i elbilstankar? Då har du kanske funderingar kring vad som krävs för att kunna ladda den under natten, för att vara redo att köra på morgonen. Här får du svaren.

1 Kan jag ladda min elbil i ett vanligt eluttag?

Även om det är fullt möjligt bör du inte göra det. Elanläggningen i huset kan överhettas och orsaka brand. Därför ska du låta installera en särskild laddbox och kontrollera säkringar, jordfelsbrytare och kablar fram till laddboxen.

2 Kan jag ladda i motorvärmaruttaget?

Nej, det kan innebära skador på elanläggningen och risker som i värsta fall kan leda till brand (se punkt 1). En laddbox ger en säker laddning genom att du kan styra och övervaka laddningen.

3 Jag har två elbilar, måste jag ha två laddboxar?

Det finns laddboxar för laddning av flera bilar samtidigt. Smart teknik som fördelar effektuttaget, så kallad lastbalansering, gör att den befintliga elanläggningen inte överbelastas.

4 Spelar det någon roll var jag installerar laddboxen?

Det finns olika typer av laddboxar för placering inomhus, utomhus under tak, eller utomhus i det fria. Du väljer laddbox efter var den ska placeras.

5 Måste jag ändra min befintliga elanläggning?

Utöver framdragning av kablar till laddboxen kan du behöva byta säkringar, beroende på hur mycket effekt laddboxen använder, samt montera jordfelsbrytare om sådan saknas. Ibland kan även effekt­vakt behövas. Anlita en auktoriserad elinstallatör! Dessutom kan eventuellt uppkoppling av laddboxen mot internet behöva ordnas samt möjlighet för elmätning och debitering förberedas.

6 Hur lång tid tar det att ladda bilen?

Det beror på en mängd faktorer: hur stort batteri bilen har och vilken laddeffekt den kan ta emot, hur mycket du kört sedan förra laddningen och även vilken typ av laddbox du använder. De flesta elbilar kan laddas fullt ut över en natt.

Laddbox


7 Hur långt kommer jag på en laddning?

Skillnaden i räckvidd mellan olika elbilar är stor. Exempelvis kommer du bara cirka fem mil på eldrift med laddhybridbilar som ­Passat GTE eller Mitsubishi Outlander PHEV. En ren elbil som Renault Zoe tar dig cirka 30 mil. Bäst i klassen är bilar som Kia e-Soul, Kia e-Niro, Hyundai Kona electric, Tesla, Audi E-tron, Mercedes EQC eller Jaguar I-Pace som tar dig över 40 mil. 

8 Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Kostnaden för att ladda ett batteri från tomt till fullt varierar naturligtvis beroende på hur stort batteriet är. Ett riktvärde kan vara att multiplicera batterikapaciteten (i kWh) med kostnaden för el (cirka 1,8 kr/kWh). En elbil med en batterikapacitet på 40 kWh kostar då cirkaa 40 x 1,8 = 72 kr att ladda.

9 Vem får utnyttja det statliga bidraget för laddstationer?

Alla privatpersoner som äger en fastighet, eller har nyttjanderätten till en, kan söka bidrag för installation av en laddbox för elbilar. Stödet uppgår till halva kostnaden för installation och själva utrustningen. Även kringarbeten som framdragning av el berättigar till stöd. Bidraget är begränsat till 10 000 kr per fastighet.

10 Hur ansöker jag om bidrag?

Ansökan görs hos Naturvårdsverket och ska ske efter att laddboxen är installerad, men senast sex månader efter slutfört arbete.
Ladda bilen - bidrag för laddstation

11 Får jag stöd för laddbox som installeras vid hyrd parkeringsplats?

Så länge du har nyttjanderätt till parkeringsplatsen är du berättigad till stödet. Om du hyr av en förening behöver du dess godkännande, liksom för eventuell uppgradering av elanläggningen. 

12 Hur mycket pengar finns det att fördela?

För 2019 finns 50 miljoner att fördela. I dagsläget (oktober 2019) är det 33 miljoner kvar och det kommer förmodligen att räcka till årsskiftet. Vad som gäller för nästa år är enligt Naturvårdsverket inte beslutat ännu men det kommer troligtvis att fortsätta med ett ännu större anslag.

Text: Henrik Rådmark
Källor: Elsäkerhetsverket, Naturvårdsverket

 

Tänk på!

För att säkert ladda elbilar behövs en korrekt installerad laddningsstation, laddstolpe eller laddbox. Och tänk på att alla elinstallationer ska göras av 
auktoriserad elektriker.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.